22 Star Wars-érdekesség a Zsivány Egyesről

Forrás: Youtube -
Star Wars film mozi Zsivány egyes - Egy Star Wars történet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már mozikban az új Star Wars-film, sőt, az elődeihez hasonló sikerrel hasít a nézők között, miközben sok tekintetben rendhagyó, új utakat jelző darab. Összegyűjtöttünk egy jó nagy adag különleges információt a Zsivány Egyesről!

1. Ez az első úgynevezett „antológiafilm” a Star Wars történetében, amely nem az eddigi filmek fő sztorijának folytatása (vagy előzménye), hanem egy melléktörténet, ami azt meséli el, hogyan lopták el a lázadók a IV. epizód kezdete előtt a Halálcsillag tervrajzát.

A Zsivány Egyes azt meséli el, hogyan lopták el a lázadók a Halálcsillag tervrajzát Forrás: Youtube

2. A tervek szerint több ilyen antológiafilm is követi majd: a következő két év múlva érkezik, és Han Solo ifjúsága elevenedik majd meg benne.

3. Ha pontosak akarunk lenni az idővonalak tekintetében: a Zsivány Egyes öt évvel játszódik a Star Wars: Lázadók animációs tévésorozat eseményei után, és alig néhány nappal az 1977-es első Star Wars-film, az Egy új remény cselekménye előtt.

4. Ez az első olyan Star Wars-film, amiben nem hangzik el a Skywalker név.

5. Ez az első olyan Star Wars-film, aminek az elején nem láthatjuk az ikonikus, az űr háttere előtt felfelé kúszó, bevezető szöveget.

Ez az első „antológiafilm a Star Wars történetében Forrás: Youtube

6. Ez az első olyan Star Wars-film, amiben nem szerepel egyetlen Jedi sem - hacsak nem számoljuk Darth Vadert, aki korábban ugye az volt.

7. Ez az első olyan Star Wars-film, aminek nem John William írta a zenéjét - ugyanakkor a híres dallamait természetesen felhasználták az új filmzenéhez is. Amelyet először Alexandre Desplat alkotott meg, majd egy koncepcióváltás miatt kukázták az ő munkáját, és jött Michael Giacchino. Neki viszont így alig egy hónapja volt a komponálásra.

8. Az összes eddigi Star Wars-filmben szerepel a „valami rossz érzés fogott el” kifejezés ilyen-olyan változatban. Ezúttal a droid K2-SO kezdi el mondani, de félbeszakítják, mielőtt befejezhetné.

A film főszerepére Tatiana Maslany, Rooney Mara és Kate Mara is esélyes volt, míg végül az alkotók Felicity Jonest választották Forrás: Youtube

9. A film jelmeztervezője, David Crossman szerint a Zsivány Egyesben felhasználtak néhányat a klasszikus Star Wars-trilógia máig meglévő eredeti kosztümjei közül is.

10. A film főszerepére Tatiana Maslany, Rooney Mara és Kate Mara is esélyes volt, míg végül az alkotók Felicity Jonest választották.

11. A Zsivány Egyest Gareth Edwards rendezte - de a producerek nem voltak teljesen elégedettek az általa összerakott első változattal. Így pótforgatást rendeltek el néhány új jelenet és képsor erejéig, amit már Tony Gilroy vezényelt le, és aki ezért 5 millió dolláros gázsit kapott.

Pótforgatást rendeltek el néhány új jelenet és képsor erejéig, így fordulhatott elő, hogy a film első előzeteseiből meglepően sok képsor végül nem került bele a Zsivány Egyes végső változatába Forrás: Youtube

12. Így fordulhatott elő, hogy a film első előzeteseiből meglepően sok képsor végül nem került bele a Zsivány Egyes végső változatába.

13. A filmben Tarkin tábornokot ugyanaz a Peter Cushing játssza, aki ezt már az 1977-es Egy új reményben is tette - és aki 1994 óta halott. A színész arcvonásait ugyanis számítógépes effektekkel keltették életre, és montírozták utólag a Cushingra amúgy is hasonlító Guy Henry arcára. (Aki Sherlock Holmes szerepében egyszer már volt Cushing utódja.)

14. Ugyanezzel a technikával jelenítették meg a filmben néhány másodpercre a fiatal Leia hercegnőt is.

15. A Chirrut karakterét játszó Donnie Yen először nem akarta elvállalni a szerepet, mivel 5 hónapig kellett emiatt távol lennie az otthonától. Végül pont a fia győzte meg, aki nagy Star Wars-rajongó. Yen pedig azzal az ötlettel járult hozzá a film történetéhez, hogy legyen a karaktere vak.

A Chirrut karakterét játszó Donnie Yen először nem akarta elvállalni a szerepet, mivel 5 hónapig kellett emiatt távol lennie az otthonától Forrás: Youtube

16. A főszereplő Jyn apja, Galen karakterének megalkotásához az egyik minta J. Robert Oppenheimer, az „atombomba atyja” volt. Mindkét figura olyan zseniális szakember, aki lelkiismeret-furdalást érez egy szörnyű tömegpusztító fegyver megalkotása miatt.

17. A film végi, Scarif bolygónál zajló nagy űrcsatához felhasználtak a filmben néhány olyan snittet is, amelyek több mint 30 évesek: még A Jedi visszatérhez forgatták őket (az endori ütközethez), csak akkor kivágták őket a filmből. Külön érdekesség, hogy több ilyen képsoron női pilótákat fedezhetünk fel.

18. R2-D2 és C-3PO egyetlen rövidke jelenet erejéig ebben a filmben is felbukkan, így ez a két karakter (és az aranyszínű protokolldroidot játszó Anthony Daniels színész) mondhatja el csak magáról, hogy az összes Star Wars-filmben szerepelt.

19. A Zsivány Egyesben a Jedha bolygón játszódó egyik utcai jelenetben a főszereplő Jyn nekiütközik két gyanús külsejű figurának: ugyanazoknak, akik megpróbáltak belekötni Luke Skywalkerbe az Egy új remény nevezetes kantinjában.

A Zsivány Egyes 200 millió dolláros költségvetésből készült el Forrás: Youtube

20. A filmben Darth Vadert a lakhelyén is láthatjuk: egy működő vulkánra épült, erődszerű építményben. Ezt a helyszínt a régi Star Wars-filmek látványvilágát megalkotó művész, Ralph McQuarrie annak idején nem felhasznált rajzai nyomán készítették el.

21. A Zsivány Egyes 200 millió dolláros költségvetésből készült el.

22. Amihez képest csak a bemutatása utáni első hétvégén 155 milliós bevételt termelt, minden idők második legjobb decemberi indítását produkálva. Magyarországon pedig szintén csak az első hétvégén már 190 ezren váltottak rá jegyet. Azaz kijelenthetjük, hogy egy újabb Star Wars-sikertörténet született.

Steven Spielberg 70: egy páratlan rendezői karrier legfontosabb állomásaihttp://www.life.hu/kult/20161217-steven-spielberg-70-eves.htmlA mai napon ünnepli hetvenedik születésnapját a világ valószínűleg legismertebb filmrendezője, akinek több műfajban is klasszikus mozik egész sorát köszönhetjük, és aki vitán felül óriási hatást gyakorolt a globális filmipar alakulására évtizedeken át. A jeles napon karrierje legfontosabb filmjeit listára gyűjtve köszöntjük Steven Spielberget! Kult--Elképesztő életút: inspiráló művész lett a gerincbeteg lánybólhttp://www.life.hu/kult/20161217-rebecca-dann-kiphoscoliosissal-szuletett-fotomuvesz-lett-beole.htmlIszonyú fájdalmak gyötrik, korábban pedig gúnyolódások céltáblája volt Rebecca Dann. A lány kiphoscoliosissal született (gerince abnormális módon csavarodva-hajolva fejlődött ki), műteni sem lehetett, már az öngyilkosságon gondolkozott. Az életösztön és tudásvágy azonban legyőzte a legrosszabb gondolatokat, a lány továbbtanult, fotóművész lett. A szintén tolószékben ülő zseni, Stephen Hawking is megismerte a munkásságát, és inspirálónak nevezte Rebeccát. Kult--Bejelentették, ki kapja az idei MTV EMA Globális Ikonja Díjathttp://www.life.hu/kult/20161101-bejelentettek-ki-kapja-az-idei-mtv-ema-globalis-ikonja-dijat-green-day.htmlKategóriajelöltként is indulnak, de az már biztos, hogy üres kézzel nem megy haza a banda Rotterdamból.KultOrigoÍgy néz ki egy 101 éves néni meztelen teste - Elképesztő fotósorozathttp://www.life.hu/kult/20161022-anastasia-pottinger-fotoi-egy-101-eve-meztelen-nenirol.htmlÉlete legmeghatóbb és legérdekesebb sorozatát készítette el a fotós Anastasia Pottinger. Egy 101 éves néni vállalta, hogy modellt áll neki meztelenül és fotósorozatot készíthet róla. Az asszony azt azonban kikötötte, hogy ne legyen felismerhető a fotókon, de azért így ia nagyon bevállalós. Kult--Fél órával később kezdte meg a Szigeten koncertjét Rihannahttp://www.life.hu/kult/20160812-fel-oraval-kesobb-kezdte-meg-a-szigeten-koncertjet-rihanna-sokan-elegedetlenek.htmlTíz óra után kezdődött el a Sziget legtöbbeket érdeklő fellépőjének Rihannának a koncertje. Az énekesnőállítólag pontosan tudta, a rendezvény szabadtéri koncertjeinek 11 órakor véget kell érniük a hangerő-szabályozások miatt.Kult--150 éves a budapesti állatkerthttp://www.life.hu/kult/20160807-150-eves-a-budapesti-allatkert-akkor-unnepelyes-megnyito-fontos-tarsasagi-esemeny-volt-a-varos.htmlSzázötven éve, 1866. augusztus 9-én nyílt meg Magyarország első állatkertje, a mai Fővárosi Állat- és Növénykert. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.