Oscar-díj film némafilm Oscar 2017
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Los Angelesben vasárnap este (magyar idő szerint hétfő hajnalban) 89. alkalommal adják át az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kitüntetéseit, az Oscar-díjakat. Íme, néhány érdekesség a díj történetéből, amit az MTVA Sajtó- és Fotóarchívuma állított össze.

Az első díjat 1928-ban a Wings kapta, ez egyben az egyetlen Oscar-díjas némafilm. Az első nyertes hangosfilm a Broadway Melody (1929), az első színes film, 234 percével egyben a leghosszabb Oscar-díjas film az Elfújta a szél (1939). A legjobb film kategóriában az első nem amerikai alkotás a Laurence Olivier készítette angol Hamlet (1948).

234 percével a leghosszabb Oscar-díjas film az Elfújta a szél Forrás: AFP

Billy Wilder volt az első, aki a Legénylakásért (1960) a legjobb rendezés, a legjobb film és a legjobb forgatókönyv díját is megkapta. Először 1961-ben nyert a legjobb férfi és női főszereplő kategóriában is külföldi, az osztrák Maximilian Schell és Sophia Loren. Az olasz színésznő volt az első, akit nem angol nyelvű szerepért (Egy asszony meg a lánya) díjaztak, rajta kívül csak a francia Marion Cotillard (Piaf) nyert idegen nyelvű szerepért, idén hozzájuk csatlakozhat a szintén francia Isabelle Huppert (Elle).

A férfiak között nem angol nyelvű szerepért Robert De Nirót (A keresztapa II-ben minden dialógusa olasz volt), Roberto Benignit (Az élet szép) és Benicio Del Torót (aki a Traffic című filmben spanyolul beszélt) ismerték el. Az első fogyatékossággal élő, siketnéma Oscar-díjas Marlee Matlin volt (1986).
Legrövidebb, 5 perc 2 másodperces alakításért Beatrice Straight (Hálózat, 1976) kapott Oscart. Leghosszabb, 143 perces alakításért Vivien Leigh-t (Elfújta a szél, 1939) díjazták.

Az első fogyatékossággal élő, siketnéma Oscar-díjas Marlee Matlin volt Forrás: AFP/John G. Mabanglo

Eddig két háromgenerációs Oscar-családot tartanak számon: Walter Huston 1948-ban mellékszereplőként, az ő fia, John rendezőként és forgatókönyvíróként, unokája, Anjelica pedig 1985-ben mellékszereplőként nyert. Carmine Coppola 1974-ben filmzenéért, az ő fia, Francis Ford rendezőként, unokája, Sofia pedig 2003-ban forgatókönyvért kapott szobrot.

Az egyetlen Oscar-díjas szülőktől származó Oscar-díjas Liza Minnelli: ő 1972-ben főszereplőként, apja, Vincente Minnelli 1958-ban rendezőként kapott Oscart, anyját, Judy Garlandot 1939-ben tiszteletbeli Oscarral jutalmazták. Az egyetlen Oscar-díjas színészházaspár Laurence Olivier (1948) és Vivien Leigh (1951).

Az egyetlen Oscar-díjas szülőktől származó Oscar-díjas Liza Minnelli, apja, Vincente Minnelli és az ő édesanyja, Judy Garland Forrás: Northfoto, AFP

A legtöbb családi Oscar-jelöléssel a Newman família büszkélkedhet: a második nemzedékhez tartozó Thomas Newman idén 90. jelölésüket gyűjtötte be az Utazók című film zenéjéért.
A filmek közt az abszolút csúcsot A Gyűrűk Ura - A Király visszatér tartja, amely 2003-ban mind a 11 jelölését díjra váltotta. 1959-ben a Ben Hur, 1997-ben a Titanic szintén 11 Oscar-díjat kapott, de több jelölésből. A legtöbb, 14 jelöléssel a Beszéljünk Éváról! (1950), a Titanic (1997) és idén a Kaliforniai álom dicsekedhet.

"Összetettben" Walt Disney a csúcstartó 26 Oscarjával, és a legtöbb Oscart is ő vehette át, 1953-ban négyet.

A színészek között a négyszeres Oscar-díjas Katharine Hepburn áll az élen, őt hárommal Meryl Streep, Jack Nicholson, Ingrid Bergman, Walter Brennan és Daniel Day-Lewis követi, de utóbbi az egyetlen, aki csak főszereplőként győzött. A jelölések terén csúcstartó Meryl Streepet első alkalommal a Szarvasvadászért (1978), huszadszor az idén a Florence - A tökéletlen hangért jelölték.
A színészek közül öten nyertek két egymást követő évben: Luise Rainer (1936-37), Spencer Tracy (1937-38), Katharine Hepburn (1967-68), Jason Robards (1976-77) és Tom Hanks (1993-94).
Hét olyan film van - Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975), Hálózat (1976), Hazatérés (1978), Az aranytó (1981), A bárányok hallgatnak (1991), Lesz ez még így se (1997) -, amelyben a női és a férfi főszereplő is Oscar-díjas lett. A Vágy villamosa (1951) és a Hálózat (1976) szereplői három színészi Oscar-díjat kaptak.

A színészek között a négyszeres Oscar-díjas Katharine Hepburn áll az élen Forrás: AFP

A rendezők közül egyedül John Fordnak van négy Oscarja. Női rendezőt csak egyszer díjaztak Kathryn Bigelow személyében (A bombák földjén, 2009). Első női producerként Julia Philips vehetett át Oscar-díjat (A nagy balhé, 1973). Charlie Chaplin, Laurence Olivier és Roberto Benigni saját maga rendezte filmben nyújtott Oscar-díjas színészi alakítást. Hozzájuk csatlakozhat most Denzel Washington (Fences).

A nagy vesztesek közé tartozik Richard Burton, aki hét és Peter O'Toole, aki nyolc jelölés után távozott üres kézzel, utóbbi 2002-ben életműdíjat kapott. A negatív rekordot A fordulópont (1977) és a Bíborszín (1985) tartja, mindkét alkotás 11 kategóriában volt esélyes, de egyetlen díjat sem kapott.

A nagy vesztesek közé tartozik Richard Burton, aki hét és Peter O'Toole, aki nyolc jelölés után távozott üres kézzel Forrás: AFP


A színészek közül legidősebben Christopher Plummer (82) és Jessica Tandy (80), legfiatalabban Timothy Hutton (20) és Tatum O'Neal (10) örülhetett Oscar-díjnak. A legifjabb Oscar-nyertes Shirley Temple, aki 1935-ben, hatévesen speciális, "miniatűr" Oscart kapott, a legidősebb Eli Wallach, aki 95 évesen vehetett át életműdíjat 2010-ben. A ma élő legidősebb Oscar-díjas színész Olivia de Havilland, illetve Kirk Douglas, akik tavaly ünnepelték 100. születésnapjukat. A rendezők közül legidősebben Clint Eastwood (74, Millió dolláros bébi), legfiatalabban Norman Taurog (32, Skippy) nyert. A 2006-ban életműdíjjal elismert Ennio Morricone tavaly hatodik Oscar-jelölését (Aljas nyolcas) váltotta díjra 87 évesen, ezzel ő az Oscarért folyó verseny legidősebb nyertese.
Máig Harold Russell az egyetlen, aki ugyanazon filmszerepért két Oscar-díjat kapott (1946, Életünk legszebb évei).

Az operatőrök közül a mexikói Emmanuel Lubezki az egyedüli, akit három egymást követő évben ismertek el Oscar-díjjal (2013, 2014, 2015).

Ketten vannak, akik a Nobel- és az Oscar-díjat egyaránt megkapták: G B. Shaw ír drámaíró, illetve Bob Dylan amerikai énekes, dalszerző.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.