A harisnya kötelező, a lobogó hajkorona viszont tilos a királyi etikett szerint

Anglia viselet II. Erzsébet brit királynő Meghan Markle Diana hercegné ruha királynő Nagy-Britannia étkezés etikett protokoll illem Harry herceg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A brit királyi család etikettje szinte az élet minden területére tartogat szabályokat. Görög Ibolya protokollszakértőt, címzetes docenst kérdeztük arról, mi tilos, és mi a kötelező II. Erzsébet családja körében.

„A nők esetében a rendezett hajviselet, hétköznap nagyon kevés ékszer, diszkrét smink, feltűnő körömlakk elkerülése alapvető. Erzsébet királynő, mikor őszülni kezdett, nem a hajfestést választotta, hanem hogy fokozatosan mindig egy kicsivel több ősz csíkot festetett a hajába, míg teljesen meg nem őszült. A kibontott, lobogó haj nem elegáns, valamennyire összefogva, esetleg feltűzve hordják, de leginkább rövidre vágatják. A vállakat szigorúan takarni kell, legjobb, ha könyékig ér a ruha ujja" – osztotta meg velünk Görög Ibolya protokollszakértő, címzetes docens, akit arról kérdeztünk, milyen főbb viselkedései és öltözködési szabályok jellemzőek az angol királyi családban. Harry herceg ugyanis hamarosan feleségül veszi amerikai szerelmét, Meghan Markle-t. Az eddig színésznőként tündöklő leendő hercegnének rengeteg dolgot kell megtanulnia, hogy teljesen beolvadhasson az angol nemesség köreibe.

Kamilla és Katalin hercegné már beletanult a királyi etikettbe Forrás: AFP/Chris J Ratcliffe

Dekoltázs és kombiné


Nem elhanyagolható tény, hogy a szabályok a viktoriánus korban gyökereznek, melyek természetesen oldódtak az idők során, de a mai napig befolyásolják az angol nemesség viselkedését és öltözködését. Görög Ibolya példaként említette, hogy a dekoltázs megmutatása egyáltalán nem illendő Nagy-Britannia nemeseinél. Bár a szoknyának már nem kell a földet söpörnie, de maximum 2-3 centiméterrel a térd fölött kell végződnie, és ahogy idősödik a hölgy, ez hosszabbodik térdközépig, majd a térdet is el kell takarni. A harisnya kötelező, de szigorúan testszínű, a minta egyáltalán nem szokás. A szandál sem illendő, leginkább zárt, maximum az elöl zárt, hátul pántos fazon engedélyezett. A sarok pedig soha nem magasabb 6 centinél.

„Kerülik a hófehér és piros, valamint más igen élénk színű cipőt. Az angol királynő kizárólag fekete cipőt hord. A nadrág hétköznap elfogadottá vált, de soha nem a feszes, hanem a szabott szövet vagy vászon. A viktoriánus korban abszolút kötelező volt a fűző, ami kiment a divatból, de melltartó nélkül soha nem jelennek meg. Ami érdekes, hogy a ruhák és a szoknya-blúz kombináció alá kizárólag testszínű kombinét vagy alsószoknyát hordanak. A nyilvános megjelenésnél illendő kalapot viselni, különösen ünnepi alkalmakkor. Az elegancia szerves része a kesztyű, de ezt, ellentétben a kalappal, csak nyilvános helyen kell hordani. A viszonylag kisméretű táskát soha nem teszik a vállukra. Mivel gyakran esik, elfogadott, hogy a nők esőköpenyt és fejkendőt viseljenek, ha az alkalom megengedi" – osztotta meg velünk ismereteit a protokollszakértő.

II. Erzsébet királynő minden nyilvános megjelenésen kalapot és kesztyűt visel Forrás: AFP/Carl Court

Vacogni ér!


Mint megtudtuk: a férfiaknak sem sokkal egyszerűbb a dolga, mint a hölgyeknek. Az azonban vitathatatlan, hogy Harry herceg születésétől kezdve tanulta az illemszabályokat, számára ezek természetesek, míg a család új tagjának, Meghannek minden újdonság. A férfiaknak sem elfogadott a farmernadrág, szabott szövet- vagy vászonnadrágot kell hordaniuk. A zokninak és a cipőnek mindig sötétebbnek kell lennie, mint a nadrágnak, ezenfelül pedig a zokni mindig térdzokni, hiszen egy úriember lába nem villan ki a nadrág és a zokni között. Az úriemberek mindig fűzős cipőt hordanak, mokaszin maximum yachtkiránduláson megengedett.

Ha alaposan szemügyre vesszük a királyi család felnőtt és gyermek tagjainak fotóit, láthatjuk, hogy az ifjú György herceg mindig térdnadrágot hord, akár a téli zimankó idején is. A fiúgyermekek ugyanis alsó tagozatos korban térdig érő nadrágot viselnek. Az ing szabása és a nyakkendő milyensége, annak megkötési módjai erős hagyományokat követnek, de ugyanígy szabályokhoz kötött a mellény, a zakó vagy épp a kalap viselése.

György herceg még télen is térdnadrágot visel Forrás: AFP/Richard Pohle

Feketét soha!


Emlékezzünk csak vissza, Katalin hercegnét hányan kritizálták, amikor a BAFTA-gálán nem öltött feketét a Time's Up mozgalom támogatása jeleként. Arra azonban sokan nem gondoltak, hogy a királyi család tagjai nem vehetnek fel feketét, hiszen az a gyász jele. Görög Ibolya szerint maximum fekete szoknya vagy ruha viselése megengedett színes blézerrel. Az utazások alkalmával azonban mindenkinek csomagolnia kell fekete ruhát is arra az esetre, ha a család egy közeli tagja idő közben elhalálozna.

Katalin hercegné a BATFA-gálán egy méregzöld ruhát viselt Forrás: AFP/Chris Jackson

Érintés csak a négy fal között


A már említett viktoriánus gyökerek megjelennek az angol királyi család viselkedési szabályaiban is, nem csak az öltözködésnél. „A családtagok nem érintik meg egymást, a kézfogás sem általános. A puszi teljességgel kizárt, legfeljebb családi körben, ritkán, esztendős ünnepkor és mindössze egyszer, baloldalra adják. Az érintés mellőzése a királyi családnál nagyon fontos, őket nem szabad megérinteni. A királynővel akkor lehet beszélgetni, ha ő kérdez. Ő is fejezi be a társalgást. A beszélgetés tárgyát ő szabja meg, és mindig pozitív a kicsengése" – mesélte Görög Ibolya protokollszakértő, címzetes docens.

Az angol királyi családban nem szokás a nyilvánosság előtt megérinteni egymást, és a kézfogás sem általános Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Csak tempósan az asztalnál!


Akár derűsnek is hathat, ha arra gondolunk, hogy mindössze addig étkezhet a királyi család, ameddig II. Erzsébet királynő, aki egyes híresztelések szerint meglehetősen gyors. Ha tehát a királynő letette az evőeszközöket, mindenkinek így kell cselekedni.
Az étkezések egyébként valóságos kihívást jelentenek az újoncok számára. Görög Ibolya protokollszakértő, címzetes docens arra is rávilágított, hogy II. Erzsébet királynő titkos naplójából kiderül: a királynő Diana hercegnénél is tesztelte az étkezési illemszabályokat. Szándékosan rakatott halkést az asztalra, pedig a hétfogásos menün nem szerepelt hal. Diana azonban tudta az illemet.

Bonyolultnak tűnhet a rengeteg szabály és korlát, melyekkel Meghan Markle-nek kell szembesülnie, kritikusai szerint pedig még sokat kell tanulnia. De mi ne aggódjunk, ha meghívottként érkeznénk a királyi családhoz, részletes listát kapnánk a protokollt illetően, amelyet követnünk kell az ott tartózkodás ideje alatt.

Megható volt a Fábián Juli emlékére rendezett koncerthttp://www.life.hu/kult/20180509-meghato-volt-a-fabian-juli-emlekere-rendezett-koncert.htmlFábián Juli emlékére koncertet szerveztek barátai, és zenésztársai. Ott búcsúztatták az énekesnőt, ahol a legjobban szeretett lenni, vagyis a színpadon. Kult--Az egykori eurovíziós nyertes, Alexander Rybak véleménye a magyar AWS-rőlhttp://www.life.hu/kult/20180509-az-egykori-eurovizios-nyertes-alexander-rybak-velemenye-a-magyar-awsrol.htmlNorvégia eddig 56 alkalommal indult az Eurovízión, ebből háromszor nyertek is, legutóbb a Magyarországon is rendszeresen koncertező Alexander Rybak, aki hatalmas rekorddal lett első 2009-ben. Idén újra versenyez az énekes, akit a Life.hu a győzelem titkáról faggatott, de az is kiderült, hogy az amúgy komolyzenész Alexander miként vélekedik a magyar metálról. Kult--Meghalt Maurane, 57 éves belga énekesnőhttp://www.life.hu/kult/20180509-meghalt-maurane-57-eves-belga-enekesno.htmlAz 57 éves belga énekesnő, Maurane pár nappal azután hunyt el, hogy kétéves szünetet követően újra színpadra állt. Kult--Így gyászolja lányát, Várkonyi Andrea színésznőt édesapja, Várkonyi Andráshttp://www.life.hu/kult/20180509-igy-gyaszolja-lanyat-varkonyi-andrea-szinesznot-edesapja-varkonyi-andras-a-baratok-kozt-kertesz.htmlVasárnap elhunyt Várkonyi Andrea színésznő. A Barátok közt főszereplőjének, Várkonyi Andrásnak a lánya ezen a héten lett volna 39 éves. Az édesapa nem kért szabadságot, a munkába menekül. KultOrigoElhunyt Ermanno Olmi Arany Pálma-díjas olasz filmrendezőhttp://www.life.hu/kult/20180507-elhunyt-ermanno-olmi-arany-palmadijas-olasz-filmrendezo.htmlElhunyt 86 éves korában hétfőn Ermanno Olmi olasz filmrendező, aki A facipő fája című filmjéért 1978-ban elnyerte az Arany Pálma-díjat. Kult--Elhunyt Horgas Béla író, Horgas Eszter édesapjahttp://www.life.hu/kult/20180507-elhunyt-horgas-bela-iro-horgas-eszter-edesapja.htmlÉletének 81. évében, hosszú betegség után elhunyt Horgas Béla költő, író, szerkesztő, Horgas Eszter fuvolaművésznő édesapja. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.