Az olasz konyhával szemben igen toleránsak vagyunk mi, magyarok. Persze sokan leragadnak a pizza, bolognai, lasagne kombónál, de az elmúlt 10 évben elég sok receptet, éttermet próbálhattunk ki. Lássuk, hová érdemes beülni, ha igazi olasz ízekre vágysz!

Ma már nem nézünk furcsán a "pesto" szó hallatán, és nem vonakodunk a csúnya barna mázas pacáktól, azaz a profitteroltól. Furcsa nevek ide-oda, egy biztos: az egyik leggazdagabb, legismertebb és legkedveltebb konyha az olasz.1. Okay Italia - Nyugati tér

Budapesten több olasz éttermet is kipróbálhatsz, mi a Nyugati téren lévőt szeretjük a legjobban. Itt nem feledkeznek meg a remek hozzávalókról, a kézműves tésztákról. Sőt! A legfinomabb házi raviolit náluk ettük. A pizzakínálatuk sem utolsó, ha különlegességre vágysz, kóstold meg a "calzone"-t, avagy hajtott pizzájukat. Mennyei! A kiszolgálás nagyon figyelmes, minden ételhez ajánlanak bort is, illetve az elmaradhatatlan édességekkel is megbirkózhatsz, ha még nem tömted tele a hasad.
Hol? Bp.,V. ker. Nyugati tér 6.
Bővebb infó: http://okayitalia.hu/frameindex_hu.htmlAmit muszáj kipróbálni
Ravioli di Magro al Burro e Salvia (spenóttal és túróval töltött ravioli, vajjal és zsályával - 2.190,-Ft)

2. Ristorante Krizia

Tradicionális olasz étterem Graziano Cattaneo olasz séf vezetésével. A hely többször szerepelt a Dining Guide-ban, és az egyik napilap Top 100 étterme választásban is többször előkelő helyen végzett. A szarvasgombával, az egyik legnemesebb és legdrágább összetevővel különösen sokat foglalkoznak, sőt külön szarvasgombás menüjük is van. A Krizia nem olcsó hely, de biztos maradandó élménnyel távozol, s több itthon élő olasz ismerős is megerősítette, hogy ha a Kriziában esznek, olyan, mintha otthon lennének.
Hol? Bp., VI. ker. Mozsár u. 12.
Bővebb infó: www.ristorantekrizia.huAmit muszáj kipróbálni
Borjúszűzérmék fehérszőlővel, libamájjal és szent bor szósszal - 5.600,- Ft

3. Fausto's

A Fausto's séfje megjárta már Velencét, Londont és New Yorkot is, majd megnyitotta hazánk egyik legjobb éttermét a Székely Mihály utcában. Itt ehetsz tradicionális olasz fogásokat természetesen, de a fúziós konyha már a Fausto's-ban is megjelent, ám cseppet sem bánjuk. Dining Guide- és Michelin Guide-díjjal is honorálták már a kritikusok ezt a nagyszerű helyet. Hangsúlyozzák, hogy hozzávalóik eredeti olasz termékek, a bazsalikomtól az olívaolajig. Érdemes asztalt foglalni, mert a Fausto's minden este telt házzal üzemel.
Hol? Bp., VI. ker. Székely Mihály u. 2.
Bővebb infó: www.fausto.hu

www.fausto.huAmit muszáj kipróbálni
Piros ravioli kacsamellel és aszaltszilvával töltve - 2.600,- Ft

4. Ristorante Calabria

Kemény fába vágták a fejszéjüket a Calabria kitalálói: Kőbánya szívében nyitották meg apró Itáliát. A dizájn kicsit összevissza, kevésbé hagyományos, az elegancia hiányzik, nem úgy, mint mondjuk a Fausto's-ban vagy a Kriziában. De ez csak a külcsín: bátran állíthatjuk, hogy a Calabria a város egyik legjobb olasz étterme, és örültünk, hogy itt ehettünk, mert a  művirágok csak díszítőelemek, az ételek első osztályúak, s a kiszolgálás is kifogástalan. Nagy a pizzaválaszték, és a házi tészták is ínycsiklandozóak.
Hol? Bp., X. ker. Előd u. 1.
Bővebb infó: www.calabriaetterem.hu

Amit muszáj kipróbálni
Lazactatár pirítóssal - 1.500,- Ft

5. Trattoria Toscana

A közönségkedvenc. Többször próbáltunk elmenni úgy a Toscanába, hogy nem foglaltunk asztalt. Lehetetlen! Legalább 2-3 nappal előre kell szólni, hogy bebocsátást nyerhessünk az olasz ételszentélybe. Nem csak isteni ételeiről, de több mint 300 bort felvonultató borkínálatáról is híres az étterem. Kinézetre állíthatjuk, hogy a "legolaszabb". Szerencsére ma már házhoz szállítást is vállalnak, de persze sokkal hangulatosabb a megkapó atmoszférában falatozni. Órákig, beszélgetve, anekdotázva és fürkészve, hogy mikor hozzák végre a gőzölgő csodákat.
Hol? Bp., V. ker. Belgrád rkprt. 13.
Bővebb infó: www.toscana.hu

Amit muszáj kipróbálni
Lasagne kacsaraguval - 2.450,- Ft

+1 Mauro

Maurónál Zamárdiban olaszul fogadnak a pincérek, mindig pörög a hely, de kicsit vesztett már régi fényéből. A ketchup sem a régi, és a parmezánt sem frissen reszelik. Muszáj írni róla, mert pár éve még nagy szerelmünk volt, de valahogy nem értjük a változást. Egy valami azonban örök, és azért bármikor kocsiba pattanunk, hogy lesurranjunk a Balatonhoz, ez pedig nem más, mint a Rigatoni Ciociara al forno!
Hol? Zamárdi, Siófoki út 17.
Bővebb infó: www.mauro.hu

Amit muszáj kipróbálni:
Rigatoni Ciociara al forno - 1.750,- Ft

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!

 

Készítsd el Te is Bódi Margó igazán házias ételeit!

Ha otthon készítenél valami finomat, kattints ide!

Pikáns ízek, forró kortyok - budapesti teaházmustrahttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20101109-pikans-izek-forro-kortyok-budapesti-teahazmustra.html 5 csábító hely forrócsokizáshoz Budapestenhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20110109-forrocsokimamor-budapesten.html Mámorító borkóstolók Budapestenhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20101128-mamorito-borkostolok-budapesten.html Édes bűnbeesés - Az ország legjobb cukrászdáihttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20101111-edes-bunbeeses-az-orszag-legjobb-cukraszdai.html