Szeretnél idén karácsonykor valami egészen szokatlan vagy kreatív elfoglaltságot? Ne töprengj tovább!

1. Jótékonykodj

A karácsony az öröm és a szórakozás ünnepe, de élnek olyan emberek is körülötted, akiknek mindez nem adatik meg. Sok hajléktalan él az utcákon, akiknek szüksége lehet a segítségedre, és elég egy tálca sütemény, vagy néhány adag meleg étel, hogy ők is részesülhessenek az ünnep örömében. A közeli templom elé kitehetsz egy adománygyűjtő dobozt is (ha van hozzá előzetes engedélyed), és az összegyűlt pénzt felajánlhatod egy jótékonysági szervezetnek. Hívd össze a barátokat és a rokonokat, rendezz karácsonyi filmmaratont, és ösztönözd arra őket, hogy minél több olyan dolgot hozzanak magukkal, amit később felajánlhatsz a rászorulóknak. A karácsonyi szezonban rengeteg olyan ajándékra is szert tehetsz, amire tulajdonképpen nincs szükséged, ezeket is eladományozhatod, vagy kérhetsz ajándékot a hátrányos helyzetű gyermekeknek, pl. tanszereket, könyveket és játékokat.

AFP


Önkéntesként részt vehetsz akár a hajléktalan emberek segítésében vagy a betegek, idősek gondozásában. Az önkéntes munka feltételeiről további részletek: http://www.maltai.hu/

2. Ismerkedj meg más kultúrákkal  

Ha idén formabontó karácsonyt szeretnél, utazz el a pároddal valahová, és szerezzetek egyedülálló élményeket. A belgák a karácsonyt pompás ételekkel, tradicionális dalokkal és éjféli misével ünneplik, az utcákon pedig valóságos karneváli hangulat uralkodik. A norvégok karácsonykor emlékeznek meg a halottakról, tulipánokat tesznek az ablakokba, és körbetáncolják a fát. Karácsonyozhatsz egy kellemes vendégházban Ausztria hegyei között is, ahol hófödte útvonalakon indulhatsz meseszép kirándulásokra. A finneknél középkori hagyomány, hogy Turkuban december 24-én hirdetik ki a karácsonyi békét, és ilyenkor a piactéren több ezer ember gyűlik össze. Angliának is megvannak a sajátos karácsonyi hagyományai, többek között a szaloncukor formájú pukkantó, amibe apró ajándékokat rejtenek, vagy az ünnepek fénypontja, a közkedvelt karácsonyi puding.

3. Szervezz különleges házibulit - skandináv módra

A hagyományos összejövetelek helyett szívesen eltöltenél a családoddal egy izgalmas estét? Az ún. Julklapp-parti egy tipikus skandináv szokás, ami különösen jó bulinak ígérkezik, ha a családban gyerkőcök is vannak. A "julklapp" karácsonyi kopogást jelent. A hagyomány szerint a barátok csak leteszik a küszöbre az ajándéknak szánt csomagokat, jó hangosan kopognak az ajtón, és elszaladnak. A háziak a nyomukba erednek, majd elfogják és megvendégelik őket. Ebben a játékban nem az ajándék a lényeg, hanem az együtt töltött idő és a szórakozás. Minden vendég apró ajándékot hoz valakinek, amibe elrejt egy saját verset, egy idézetet vagy egy szellemes történetet. A csomagokat tegyétek az ünnepi asztalra, a meglepetéseket adjátok elő hangosan, majd táncoljátok körbe a karácsonyfát, és énekeljetek közösen. A buli akkor hiteles igazán, ha szeretteidnek skandináv finomságokat is szervírozol.

4. Ünnepelj az erdőben

Aligha létezhet meghittebb és romantikusabb program, mint a téli természet, ahol gyönyörködhetsz a táj végtelen nyugalmában és élvezheted a csendet. Bérelj barátaiddal egy komfortos faházat valahol a hegyekben, de előtte mindenképpen beszéljétek meg, hogy ki milyen ünnepi finomságokat készít. Induljatok el az esti órákban, az útra vigyetek magatokkal hangulatos gyertyákat és fáklyákat, majd térjetek be egy kápolnába vagy egy erdei vendéglőbe. Pakoljatok a hátizsákba egy égősort is, díszítsetek fel vele egy fenyőfát, majd üljetek a kandalló elé, társasozzatok, és szürcsölgessetek finom teát, forralt bort.

Thinkstock


5. Légy formabontó
 

Ha némi őrültségre vágysz, és szeretnéd felpörgetni az ünnepi hangulatot, szakíts a hagyományokkal, és bizonyítsd be, hogy fantáziád nem ismer lehetetlent. Húzz magadra egy halloween jelmezt, csöngess be a szomszédokhoz, és gyűjtsd be a legfinomabb édességeket, így karácsonykor biztosan nem kell a konyhában pepecselned. Az unalmas tévéműsorok helyett szervezz diavetítős estét, és keress minél régebbi rajzfilmeket, hisz annál nosztalgikusabb lesz az élmény. Ha idén semmi kedved a karácsonyfa díszítésével bíbelődni, bogozni az égőket vagy órákon át díszeket kötözni, egyszerűen dobj a kanapéra egy ünnepi mintázatú takarót, a díszpárnákat pedig vond be fényes hatású huzatokkal.

Töltsd a szilvesztert New Yorkban - már most!http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20111209-toltsd-a-szilvesztert-new-yorkban-mar-most.html Ausztria legszebb adventi vásárai - Kismartontól Bécsújhelyighttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20111201-ausztria-legszebb-adventi-vasarai-kismartontol-becsujhelyig.html Gyors és inspiráló: 5 lehengerlő budapesti bisztróhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20111104-szorakozas-etelital-program-gyors-olcso-inspiralo-5-lehengerlo-budapesti.html Kávézz szellemekkel! - Budapest 6 legpatinásabb kávéháza mahttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20110923-szorakozas-program-kavezz-szellemekkel-budapest-6-legpatinasabb-kavehaza-ma.html 5 csábító hely forrócsokizáshoz Budapestenhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20110109-forrocsokimamor-budapesten.html