Az idei év egyik legjobban várt filmjében Ridley Scott nem akarta újjáéleszteni az Alien-mítoszt, inkább megpróbált teremteni egy újat, de a tervébe számos hiba csúszott. Prometheus, kritika.


A híres-neves Alien-tetralógia (A nyolcadik utas: a Halál, A bolygó neve: Halál, A végső megoldás: Halál, Alien 4: Feltámad a Halál) vitán felül a sci-fi műfajának alapvetései közé tartozik. Az Alien-szériát megteremtő Ridley Scott pedig úgy érdemelte ki a "sci-fi legenda filmrendező" titulust, hogy életében eddig mindössze két ilyen filmet készített - igaz, ha figyelembe vesszük, hogy az egyik az első Alien-mozi, a másik pedig a Szárnyas fejvadász volt, akkor máris jogosnak tűnik a dolog.

Forrás: InterCom

Nem csoda hát, hogy amikor kiderült: Ridley Scott harminc év után újra sci-fit forgat, ráadásul az Alien-mítoszhoz kapcsolódó előzményfilmet, akkor minden sci-fi- és filmrajongó nyálelválasztása beindult. A gyártó stúdió persze csak fokozta a hisztériát a mostanában szokásos (és már tényleg túlzásba vitt) kampánnyal, aminek részeként kiszivárgott képek, információmorzsák, majd különféle előzetesek dömpingje volt hivatott egyre jobban gerjeszteni a hangulatot. Ilyen előzmények után szinte törvényszerű volt, hogy a végeredmény majd sokaknak csalódást fog okozni - és ez be is következett, noha teljesen más okokból, mint arra számítani lehetett.

Forrás: InterCom

Ridley Scott ugyanis ügyesen kikerülte azt a csapdát, hogy készítsen egy új Alien-mozit, amit aztán a rajongók a régi filmekhez hasonlítgatva szétcincálnak. Ehelyett megpróbált előállni egy új alapokra helyezett, látványos és izgalmas űr-horror-kalanddal, amelynek története bizonyos pontjain azért érintkezik a régi filmek világával, de épp csak annyira, hogy az így felvetett rejtélyes kérdések még jó sokáig foglalkoztassák a nézőket (és lehetőséget adjanak néhány esetleges folytatásra is). Ennek a tervnek azonban végül csak a felét sikerült maradéktalanul megvalósítania.

"Vannak filmek, amik után napokig agyalsz, rakod össze a puzzle darabjait, és vagy összeáll (Donnie Darko, Memento), vagy sem (Mullholland Drive), de a film ettől csak jobb lesz számodra. Aztán meg van olyan, amin agyalsz, rakosgatod, és egyre csak törnek elő a forgatókönyv furcsaságai, és a moziban szórakoztatónak talált film elkezd vészesen konvergálni lefelé... Na, ilyen a Prometheus (sajnos)." - mondta egy barátom a vetítés másnapján, és a helyzetleírása olyan pontos, hogy muszáj volt idéznem. A Prometheus ugyanis kiválóan indít: egyből megfog és beránt a hangulata, a lenyűgöző képi világa, a film elejének lassú építkezése, megfogalmazódó rejtélyei és a Michael Fassbender játszotta android megkapó pillanatai révén a film első egy órája felveheti a versenyt bármelyik sci-fi klasszikussal. Aztán beindul a pörgés, és... beindul a pörgés, ennél sokkal jobbat nem tudunk elmondani róla. A szenzációs látvány marad, az akciók ütősek, fordulat fordulat hátán, ha bele se gondolunk, akkor egy izgalmas űrkalandot kapunk, de belegondolunk, és jönnek sorban a kérdések az agy hátuljából, a sztori logikátlanságai egyre szembetűnőbbek és zavaróbbak, a film elején feldobott kérdésekre nem hogy választ nem kapunk, de csak szaporodnak a rejtélyek és homályok, amelyek a végén olyan mértékben elhatalmasodnak, hogy még az akciószekvenciákat is megölik, hiszen tönkreteszik azok érzelmi töltetét, anélkül pedig tét nélküli látványosságok maradnak.


Így aztán hiába tud felnőni a főszerepet jelentő kihíváshoz Noomi Rapace (noha elődje, Sigourney Weaver kemény csajához képest az ő karaktere inkább egy véletlenül bajba keveredő szomszéd lányé), hiába a több kiváló alakítás (a már említett Fassbender mellett Idris Elba laza kapitánya és Charlize Theron jéghideg főnöke emlékezetes), hiába pazar végig a ismeretlen bolygó világa, ha azok a fránya kérdések megválaszolatlanok maradnak. Azt, hogy ez a rejtélyesség nem szándékos szűkszavúság, hanem logikai bakik és a háttérsztori kigondolatlanságának eredménye, a film bemutatója óta már számos fórum tárgyalja a neten. Közülük ajánljuk a játékos kedvű olvasóknak az alábbi magyar honlap felhívását, amely a Prometheus kapcsán felmerülő kínzó nézői kérdéseket gyűjtötte össze humoros alapossággal - és persze válaszokra várva.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!

<object width="640" height="390"><param name="movie" value="http://videa.hu/flvplayer.swf?v=3bkyDnlpfUfoYYTO" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><embed width="640" height="390" src="https://videa.hu/flvplayer.swf?v=3bkyDnlpfUfoYYTO" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" /></object><br /><a href="https://videa.hu/videok/film-animacio/prometheus-charlize-theron-idris-elba-3bkyDnlpfUfoYYTO" title="Prometheus">szólj hozzá: Prometheus</a>

 Kiknek ajánljuk?
- akiket érdekel, hogyan tért vissza Ridley Scott a sci-fi műfajához
- akik csak kétórányi agykikapcsoló szórakozásra vágynak
- akik kíváncsiak Michael Fassbenderre robotként

Kiknek nem ajánljuk?
- akik egy új Alien-filmben reménykedtek
- akiket kiakasztanak egy film történetének logikátlanságai
- akik nem szeretnek gusztustalan külsejű idegen lényektől félni a moziban


Így él egy pedofilhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120606-michael-igy-el-egy-pedofil.html Hófehérke üvöltve vágtat karddal a kezébenhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120601-hofeher-es-a-vadasz-hofeherke-uvoltve-vagtat-karddal-a.html Hamupipőkéből titkárnő lett: 7 emlékezetes mese felnőtteknekhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120530-amikor-az-esti-mese-eletre-kel-7-emlekezetes-moziadaptacio-felnotteknek.html "Gildával bújnak ágyba, de mellettem ébrednek" - Rita Hayworth nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120525-gildaval-bujnak-agyba-de-mellettem-ebrednek-rita-hayworth-nagy.html Spanyol filmklasszikusok - 10 film, amit neked is látnod kell (18+)http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120521-10-spanyol-film-amit-neked-is-latnod-kell.html Férfiak öltönyben, fekete nyakkendővel és ufókkalhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120523-ferfiak-oltonyben-fekete-nyakkendovel-es-ufokkal-men-in-black.html A diktátor is ember (18+)http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120516-ezt-a-filmet-ne-hagy-ki-ha-moziba-keszulsz-.html Johnny Depp 200 éve vár a szerelemrehttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120509-johnny-depp-200-eve-var-a-szerelemre-ejsotet-arnyak.html