Ha már előző hónapban bemutattuk a negatív példákat , úgy illik, hogy ne feledkezzünk meg az érem másik oldaláról sem: következzen hát a Life.hu válogatása a filmvászon legszeretőbb édesanyái közül!

1. Betty Mahmoody (Sally Field)

A film: A lányom nélkül soha (1991)

Betty Mahmoody világhírű önéletrajzi regényéből készült ez a film, melyben az anyafigurákat amúgy is előszeretettel és nagy sikerrel játszó Sally Field bújt bele az írónő-anya bőrébe. Akinek muszlim férje egy ártalmatlannak tűnő, hazai családi kirándulást használt ki arra, hogy amerikai feleségét és lányát kvázi foglyul ejtse Iránban. Az ottani iszlám törvényeket pedig nem épp a függetlenségükért küzdő nőkre szabták, és akkor a közös gyermek jogairól még nem is beszéltünk...

Forrás: AFP/Photo12

2. Mrs. Gump (Sally Field)

A film: Forrest Gump (1994)

Ha már Sally Field és az anyaszerepek: minden bizonnyal leghíresebb ilyesfajta alakítását a Forrest Gumpban nyújtotta, amelyben olyan klasszikus idézetek fűződnek a nevéhez, mint például: "Az élet olyan, mint egy doboz bonbon. Sosem tudhatod, mit veszel ki belőle." Az együgyű fiúcska melegszívű anyukájaként mindent megtesz azért, hogy a csemetéje teljes emberhez méltó életet élhessen, hiszen azt is tőle tudjuk, hogy "Csak az a hülye, aki hülyeséget csinál."

Forrás: AFP/Photo12

3. Selma - Björk

A film: Táncos a sötétben (2000)

Minden idők legszomorúbb musicaljének főhőse egy bevándorló anya valahol Amerikában, aki gyári munkásként gyűjtögeti a pénzt a megélhetésre és a szemműtétre: ugyanis fia és ő maga is örökletes betegségben szenvednek, melynek következtében fokozatosan elveszítik, illetve elveszítenék a látásukat. Az egyszerre érzelmes és kegyetlen történetben az anya igazi mártírrá válik - dalolva áldozza fel önmagát.

Forrás: AFP/Photo12

4. Nyúlányka

A film: A hihetetlen család (2004)

A szuperhős anyuka szuperképessége olyasmi, ami minden anyának jól jönne: képes a testhossza sokszorosára megnyúlni, a végtagjaival akár egyszerre különböző helyiségekben gondot viselve a rakoncátlan kölykeire. Persze ezt a gonosz gazfickók rendszabályozására is használhatná, de mióta a kormány kényszerpihenőre küldte a szuperhős-családot, maradt számára a kertvárosi feleségszerep. Ám egy nap újra akcióba kell lépnie - miközben a gyermekei oltalmáról sem szabad megfeledkeznie.

Forrás: pixar.com, AFP/Photo12

5. Christine Collins - Angelina Jolie

A film: Elcserélt életek (2008)

Angelina Jolie élete egyik legjobb alakítását nyújtotta ebben a filmben anyaként, igaz, nem akárkitől kapta az instrukciókat hozzá: a rendezőt Clint Eastwoodnak hívták. A megtörtént esetet feldolgozó sötét krimi-melodráma főhősnőjének eltűnik a kisfia, és noha a rendőrség hónapok múlva nagy nyilvánosság előtt bejelenti a megtalálását, az anya egy idegen gyereket kap vissza. Amikor pedig tiltakozik, őrültnek próbálják beállítani. Egy igazi anya azonban sohasem adja fel.

Forrás: AFP/Photo12

Lady Diana utolsó szerelmehttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130918-mozi-film-szorakozas-lady-diana-utolso-szerelme.html Egy lépésre a tróntól: hercegnők a filmvásznonhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130916-mozi-szorakozas-film-egy-lepesre-a-trontol-hercegnok-a.html Két kisfiú Supermanhez indul Irakbólhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130911-mozi-film-szorakozas-ket-kisfiu-supermanhez-indul-irakbol.html Hollywoodi sztárok magyar filmekbenhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130910-ulrich-thomsen-udo-kier-dary-hannah-helen-mirren-daniel-craig.html Ő volt az erotika angliai császárahttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130904-mozi-film-szorakozas-a-szenvedely-kiralya-o-volt-az.html Őrült vagy épeszű? Filmek az emberi elme határairólhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130830-szorakozas-mozi-program-orult-vagy-epeszu-filmek-az-emberi.html 10 magyar film a |80-as évekből, amit látnod kellhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130829-szorakozas-film-mozi-10-magyar-film-a-80as-evekbol.html