Az elmúlt pár év tetszhalott állapota után az elkövetkezendő hónapokban jó néhány új magyar filmet mutatnak majd be a mozik. A Life.hu utánanézett, mire számíthatnak a közeljövőben azok, akik kíváncsiak a hazai mozgóképekre.

A nagy füzet

Szeptember 19-étől látható a mozikban Szász János (Witman fiúk, Ópium) filmje, mely a magyar származású Agota Kristof világhírű (és azonos című) regényéből készült. A történet két kisfiú, egy ikerpár sorsát meséli el, akiket a szüleik a háború elől a sosem látott és enyhén szólva is embergyűlölő nagymamához menekítenek falura. Az embertelen körülmények pedig a gyerekeket is embertelenítik, aminek idővel rettenetes következményei lesznek. A film már szerepelt külföldi fesztiválon, mégpedig nem is akárhogyan: Karlovy Vary-ban rangos fődíjat nyert.

Isteni műszak

Október 24-én mutatják majd be a mozikban a Színház- és Filmművészeti Egyetem forgatókönyvíró szakán nemrégiben végzett Bodzsár Márk első nagyjátékfilmjét, amelyet nemcsak íróként, de rendezőként is jegyez. A film délszláv háború elől menekülő főhőse mentősként kap állást Magyarországon, és belesodródik egy olyan, a budapesti éjszakában és az egészségügyön belül működő titkos világba, amelyről korábban sejtelme sem volt. Ez pedig kemény döntések elé állítja.


Viharsarok

Szintén elsőfilm a Viharsarok is: a kisjátékfilmjeivel már számos díjat nyert Császi Ádám mozis bemutatkozása. A szikár, súlyos szerelmi történet főszereplője két fiú: meglehetősen szokatlan környezetben (a kies magyar vidéken) és miliőben (a macsó világú fociöltözőben) találnak egymásra, ez pedig nem könnyíti meg a viszonyukat...


Liza, a rókatündér

Régóta húzódik Ujj Mészáros Károly filmtervének megvalósulása, de örömmel jelentjük, hogy várhatóan még idén a mozikba kerül ez a felnőtteknek szóló, sötét humorú groteszk mese. A film főhőse egy ápolónő, aki egyedül maradva a világban a fantáziáját hívja segítségül - például azt hiszi, hogy ő egy férfilelkeket zsákmányoló japán rókatündér.


Utóélet

Szintén a Színház- és Filmművészeti Egyetemen és szintén forgatókönyvíró szakon végzett Zomborácz Virág, aki szintén rendezőként is jegyzi az első mozifilmjét (amelyet számos figyelemreméltó rövidfilm előzött meg). Az Utóélet egy különös szellemjárást mesél el, apa és fia kapcsolatát állítva a középpontba: előbbi halála után egyedül az utóbbi az, aki látja az ős visszatérő árnyalakját. A pontos bemutató dátuma még nem ismert, de a film forgatásáról már készült tudósítás:


Coming out

Orosz Dénes a Poligamy után ismét romantikus vígjátékot készít, ismét ötletes és meghökkentő alaptörténetből: filmjének főhőse egy közismerten meleg médiaszemélyiség, aki egy nap megdöbbenve veszi észre, hogy elkezd vonzódni a nőkhöz. Ez a fordított "coming out" pedig legalább akkora gondokat okoz a Csányi Sándor alakította főszereplő életében, mint a fordított szituáció.

Segítség, maffiacsalád a szomszédom!http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130925-mozi-szorakozas-film-segitseg-maffiacsalad-a-szomszedom.html Ők a legjobb anyákhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130923-anna-magnani-linda-hamilton-sally-field-bjork-angelina-jolie-.html Lady Diana utolsó szerelmehttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130918-mozi-film-szorakozas-lady-diana-utolso-szerelme.html Két kisfiú Supermanhez indul Irakbólhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130911-mozi-film-szorakozas-ket-kisfiu-supermanhez-indul-irakbol.html Hollywoodi sztárok magyar filmekbenhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130910-ulrich-thomsen-udo-kier-dary-hannah-helen-mirren-daniel-craig.html 10 magyar film a |80-as évekből, amit látnod kellhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130829-szorakozas-film-mozi-10-magyar-film-a-80as-evekbol.html