Ötven éve, ezen a napon lett merénylet áldozata John Fitzgerald Kennedy, az Egyesült Államok 35. elnöke. A gyilkosság egyike azoknak a rejtélyes ügyeknek, amelyeknél tudjuk - vagy tudni véljük -, ki a gyilkos, csak nem hisszük el, nem publikus, vagy nincs hivatalosan megerősítve - egyszóval tudjuk, de mégsem tudjuk. A történet felidézésével és képgalériával emlékezünk a tragikusan fiatalon elhunyt elnökre.

A demokrata Kennedy hajszálnyival végzett a republikánus Richard M. Nixon előtt, és szűk három éve alatt két olyan ügyet vállalt fel, amellyel darázsfészekbe nyúlt. Nekiment a maffiának, és megpróbálta átszervezni a CIA-t. Miután a gyilkossági ügyek nyomozásánál az első számú kérdés az, hogy kinek állt érdekében, mára egyértelmű válasz: nekik.

John Fitzgerald Kennedy és felesége, Jackie Georgetownban
Kattitnts a képre a galériáért!
Forrás: Northfoto

A CIA bérelte fel a maffiát, vagy a maffia a CIA-t. Tulajdonképpen mindegy is. Hiszen hivatalosan egy magányos, kommunista merénylőt neveztek meg gyilkosként: Lee Harvey Oswaldot. A gyilkosságot kivizsgáló bizottság vezetőjéről elnevezett Warren-jelentés szerint Oswald „magányos tettes” volt, azaz nem állt mögötte semmiféle politikai vagy egyéb más csoportosulás. Az aktákat 75 évre titkosították.

Az elnöki limuzin egy füves domb mellett haladt a texasi Dallasban, az Elm Street északi oldalán, amikor a halálos lövések eldördültek. Az első lövedéket kissé lemaradva követte a második, majd rögtön rá a harmadik. Ahogy a megtámadott konvoj elhagyta a teret, az utcáról és egy közeli vasúti felüljáróról rendőrök és nézők rohantak fel a dombra, és az annak tetején álló, másfél méter magas kerítés mögötti parkolóba, de nem találták meg a lövészt. Senkit nem láttak elfutni onnan.

Az elnöki pár a gyilkosság napján, Dallasban
Kattints a képre a galériáért!
Forrás: Northfoto

A hivatalos bizottsági jelentésben az állt, hogy három lövés dördült el, és mind ugyanonnan, egy közeli tankönyvlerakatból jött. De sokan vitatják, hogy Kennedyt mindhárom találat hátulról érte volna. Több, a bizottság elé be nem idézett tanú határozottan állította: az első lövés a felüljáróról, vagy annak közeléből jött. Ha a feltételezés beigazolódik, akkor Oswaldon kívül legalább még egy személynek kellett lőnie az elnökre.

Népszerű történelemmel foglalkozó televíziós csatornák előszeretettel rekonstruálják időről időre a történteket, egyre újabb teóriákat - és összeesküvés-elméleteket - állítva fel, az igazság kiderítésére. Az akták 25 év múlva tárulnak fel, addig maradnak az értékes archív felvételek, amelyek közül most bemutatunk néhányat.

(Forrás: Wikipédia)