Humphrey Bogart irónia Ingrid Bergman mozi évforduló premier Casablanca
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
71 éve, 1942-ben ezen a napon mutatták be a Casablancát, minden idők egyik legnemesebb és egyben legérzelmesebb filmjét, ezt a tökéletes és el nem évülő humanista alkotást, amely egyetlen sztoriba sűritve a személyes érzelmeken keresztül az alapvető emberi értékekről szól – máig érvényesen.

A konfliktus röviden annyi, hogy van egy nő (Ilsa), aki régen szerette Ricket, de megszökött előle egy náciellenes hőssel, Victor Laslóval (László Viktorral), most viszont a szerelmét kell megkérnie arra, hogy megmentse a férjét. Azonban egymás iránt érzésük föllángol, és már-már feláldozzák a becsületüket és elszöknek a személyes felelősségvállalás elől, de Rick a végén lemond szerelméről és megmenti a hős férjet, mert a tisztességes emberek ezt így teszik világégések idején.

Forrás: AFP

A környezet egy casablancai bár, zongoristával ("játszd újra, Sam") és kiutált náci vendégekkel, embercsempészekkel és szerencsevadászokkal, s a nagyjelenetben egy repülőgéppel, amelyre hárman várnak – két férfi és egy nő –, de csak ketten szállhatnak fel.

7 érv a film mellett:

1. Nem múló értékek vannak benne: hazaszeretet, önfeláldozás, lázadás az önkényuralom ellen, szerelem. Ha életvezetési receptet szeretnél, hogyan kell tisztességesen élni, érdemes ellesni, a Casablanca hogyan állít fel fontossági sorrendet ezek között.

2. Mert Ingrid Bergman gyönyörű, Humphrey Bogart pedig férfias – és mind a ketten úgy működnek, ahogy egy igazi nőhöz/férfihoz illik. A nő két férfi között sodródva az igazi hősét keresi, a férfi pedig a szerelmet is feláldozza a hazaszeretetért.

Forrás: AFP

3. Mert 8 kategóriában jelölték Oscar-díjra 1944-ben, és hármat be is váltott: legjobb film, legjobb rendező (Michael Curtiz – Kertész Mihály), legjobb forgatókönyv.

4. Az Amerikai Filmintézet (AFI) 2005-ben összeállított egy listát, amelyben az örök érvényű filmes mondatokat gyűjtötte össze (minden idők száz leghíresebb filmidézete), és a Casablancából 6 is belekerült.

5. Nem hiányzik a filmből az irónia: "Maga a kormányához, vagy a hazájához hű?" – kérdezi Rick. És: "Korrupt vagyok, de kapzsi nem" – állítja Renault kapitány. Vagy: "- A szívére célzok, kapitány! - Az a legkevésbé sebezhető pontom".

Forrás: AFP

6. Mert más alkotók előszeretettel idéznek ebből a filmből - Woody Allentől Emir Kusturicáig -, ezért érteni fogod, mire utalnak.

7. Mert ma van az évfordulója: 71 éve november 26-án mutatták be New Yorkban, a Hollywood Theaterben.

Így néznének ki ma az elhunyt hírességekhttp://www.life.hu/szorakozz/20131125-igy-neznenek-ki-ma-az-elhunyt-hiressegek-jim-morrison-kurt-cobain-janis-joplin-bob-marley-elvis.html10 magyar film a '90-es évekből, amit látnod kellhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130927-mozi-szorakozas-10-magyar-film-a-90as-evekbol-amit.htmlEgy lépésre a tróntól: hercegnők a filmvásznonhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130916-mozi-szorakozas-film-egy-lepesre-a-trontol-hercegnok-a.htmlHollywoodi sztárok magyar filmekbenhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130910-ulrich-thomsen-udo-kier-dary-hannah-helen-mirren-daniel-craig.html10 magyar film a '80-as évekből, amit látnod kellhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130829-szorakozas-film-mozi-10-magyar-film-a-80as-evekbol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.