A 12 év rabszolgaság című filmnek ítélték oda a legjobb drámai alkotásnak járó díjat a 71. Golden Globe-díjátadó gálán. A legjobb drámai filmszínésznő Cate Blanchett lett a Blue Jasmine című filmben nyújtott alakításával, a legjobb drámai színész díját pedig a Mielőtt meghaltam című film kedvéért csontsoványra fogyott Matthew McConaughey vehette át.

Az est legnagyobb nyertese, a hollywoodi külföldi tudósítók szavazatai alapján, az Amerikai botrány című alkotás lett, amelyet az elmúlt év amerikai filmtermése legjobb vígjátéknak ítéltek, és amely Amy Adams és Jennifer Lawrence jóvoltából megkapta az arany filmgömböt, valamint a műfaj legjobb női szereplői és női mellékszereplői kategóriájában is nyert.

Cate Blanchett
Kattints a képre a galériáért!
Forrás: AFP/Robyn Beck

A Túl a csillogáson című film alkotói két aranyglóbuszt vihettek el - ez bizonyult a legjobb tévéfilmnek. Megkapta a díjat az extravagáns zongoraművészt alakító Michael Douglas is. Az idei Golden Globe-jelölések érdekessége, hogy a muzsikus kedvesét megszemélyesítő Matt Damon is rajta volt az esélyesek utolsó, ötfős listáján. Két aranyglóbuszt kapott a Mielőtt meghaltam című film stábja: McConaughey mellett Jared Leto is megkapta a legjobb férfi mellékszereplői játékért járó elismerést.

A Totál szívás (Breaking Bad) szintén két elismerést kapott: a drámasorozatok legjobbikának, valamint a műfaj legjobb színészének járót, az utóbbit Bryan Cranstonnak köszönhetően.
Duplázott a Brooklyn Nine-Nine széria is, amely vígjáték és musicalsorozat kategóriában találtatott a legkiválóbbnak, Andy Samberg pedig a műfaj legjobb színészének. A legjobb színésznőnek járó díj átadásakor ugyanebben a kategóriában a gála egyik házigazdáját, Amy Poehlert (Városfejlesztési osztály) szólították ismét a színpadra.

Matthew McConaughey
Kattints a képre a galériáért!
Forrás: AFP/Robyn Beck

A legjobb rendezésért járó Golden Globe-ot Alfonso Cuaron (Gravitáció) kapta, a forgatókönyvírók közül pedig Spike Jonze, A nő szerzője utasította maga mögé a mezőnyt.

Leonardo DiCaprio a legjobb színésznek a vígjáték műfajában járó aranyglóbuszt vehette át A Wall Street farkasában nyújtott alakításáért.

Az idegen nyelvű filmek direktorai közül az olasz Paolo Sorrentino vehette át A nagy szépségért odaítélt Golden Globe-ot.

A drámasorozatok legjobb színésznője Robin Wright lett a Kártyavárban nyújtott teljesítményéért. Jon Voight a Ray Donovanban alakított szerepéért kapta meg a legjobb drámai sorozat-mellékszereplőnek járó díjat. A Cecile B. DeMille-életműdíjat a kitüntetett, Woody Allen színész, rendező, forgatókönyvíró nevében Diane Keaton köszönte meg.