Az 52. színházi világnapon számos programmal várják a közönséget országszerte, és szakmai elismeréseket adnak át. Idén Brett Bailey dél-afrikai drámaírót kérték fel, hogy írjon köszöntőt a jeles alkalomból.

Március 27-e a színházi világnap. Ebből az alkalomból az esti előadások előtt felolvassák azt a nemzetközi üzenetet, amelyet most Brett Bailey fogalmazott meg. Idén a MASZK Országos Színészegyesület a Szegedi Nemzeti Színházban tartja színházi világnapi gáláját, amelyet már 14. éve rendeznek meg a világnapon. A jótékonysági gálaest bevételéből a rászoruló, idős színészeket támogatják. 

Szegedi Nemzeti SzínházForrás: wikipedia/Somorjai Ferenc

Szakmai díjakat is átadnak, köztük a Gobbi Hilda-életműdíjat, a pályakezdőknek odaítélhető Soós Imre-díjakat, a Vámos László-, a Kállai Ferenc- és a Hevesi Sándor-díjat, valamint a Szabadtéri Színházak Szövetségének Amfiteátrum-díját. A programhoz a Szegedi Szabadtéri Játékok is csatlakozik: kétnapos tudományos konferenciát rendeznek Tér, művészet, szellemiség címmel a fesztivál újraindulásának 55. évfordulója alkalmából.

A Békéscsabai Jókai Színházban az esti előadás előtti sorsolással kezdődik a vasárnapig tartó XIX. Magyar Drámaíró Verseny, amelyen idén három bábdarab is születik a már hagyományosan egy éjszaka alatt elkészülő három színdarab mellett.

Ahogy a Life.hu is megírta, a budapesti Katona József Színház művészei a világnapra különleges projekttel készültek. Olyan animgifeket készítettek, amelyekkel üzeneteiket, kommentjeiket színesíthetik az internetezők. Ezeket a www.gifszinhaz.hu oldalra töltötték fel. Csütörtökön 33 százalékos kedvezménnyel lehet jegyet vásárolni az áprilisi és májusi előadásokra, a jegypénztárban pedig a társulat művészeivel találkozhatnak a nézők.

A Bárka Színházban miniegyetemet és nyílt próbát tartanak az Odüsszeusz szemeteslapátoncímű készülő produkcióból csütörtökön. Az Óbudai Társaskör felolvasó-színházi estet tart a 100 éve született cseh író, Bohumil Hrabal Szigorúan ellenőrzött vonatok című kisregényéből, a Pinceszínház pedig színfalak mögötti bejárást tart – írja az MTI.