„Most lehet harcolni dolgokért, most elszántnak kell lenni" – 60 éves lett Máté Gábor

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
Faust rendező Máté Gábor diploma Színház- és Filmművészeti Egyetem Csiky Gergely Színház Kossuth-díj Katona József Színház születésnap Jászai Mari-díj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Máté Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes művész, a Katona József Színház igazgatója április 29-én 60 éves lett – írja a szinhaz.hu.

A színházi világot családi örökségként kapta, apja rendező volt, anyja pedig a Madách Színházban jegyszedő, így gyakran megnézhette az előadásokat. Már az iskolában izgatta a színjátszás, darabokat alkalmazott színpadra, és rendezett. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára csak harmadik próbálkozás után került be, de a színész szak után elvégezte a rendezőit is.

Diplomájának megszerzését követően az ország akkori, egyik legsikeresebb és legszínvonalasabb társulatának számító kaposvári Csiky Gergely Színházba szerződött, és mára már a színháztörténet részének számító produkciók részese lett.

Máté Gábor gondolatai a hazai helyzetről

"Azért nem látom olyan sötétnek a helyzetet, mint ami az eddigiekből kiderült. Mert valahogy azt érzem, hogy annyira lehetetlen a mostani helyzet, hogy ebből még valami jó is kisülhet. Jól fel kell szívnunk magunkat. Most lehet harcolni dolgokért, most elszántnak kell lenni..."
Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Katona József Színháznak, amely azóta is "otthona", 1987 óta tagja. A színháznak 2001-től tíz éven át főrendezője volt, majd 2011. február 1-jén vette át az igazgatói tisztséget.

Az egyik legnagyobb magyar színésznek Első lépések címmel könyve is megjelent, amely önéletrajzi elemekkel átszőve, a mesterség pszichikai, technikai alapjain át egészen összetett morális problémák felvázolásáig vezeti az olvasót.

Máté Gábor számára, aki egész életét a színháznak szentelte, szinte születésnapi ajándék az április 25-26-án bemutatott kétrészes Faust Schilling Árpád rendezésében és Márton László (újra)fordításában, amelyben ő alakítja a címszerepet.

Isten éltesse!

Máté Gábor-interjú

A legendás kaposvári színházban szocializálódott, a gondolkodtató színházat szereti, ami egyúttal szórakoztat is, és ahová akkor is betérnek a nézők, ha nem az esti nagyelőadásra vettek jegyet. A budapesti Katona József Színház igazgatójával, Máté Gábor Kossuth-díjas színésszel, rendezővel beszélgettünk. Olvasd el az interjút!

Ma van a tánc világnapja! Így ünnepelj!http://www.life.hu/kult/20150429-aprilis-29en-van-a-tanc-vilagnapja.htmlA tánc világnapján többféle izgalmas programból is válogathatsz: táncakció a Margit hídnál, a Frenák Pál Társulat az Átrium Film-Színházban és gálaest a MÜPA-ban.Kult--Meghalt Elvis Presley dalszerzőjehttp://www.life.hu/kult/20150428-sid-tepper-a-legendas-dalszerzo-94-eves-koraban-elhunyt.htmlElhunyt Sid Tepper dalszerző, aki Elvis Presley-nek és a Beatles-nek is írt slágereket. KultOrigoBudapest – Kultúra – OFFhttp://www.life.hu/kult/20150423-aprilis-24en-kezdodik-az-off-biennale-budapest.htmlÁprilis 24-én, azaz pénteken veszi kezdetét a 150 hazai és külföldi kortárs művészt felvonultató, független kortárs művészeti eseménysorozat, az OFF-Biennále Budapest.Kult--Milyen lennél, ha zene lennél? Írj dalt a grimaszaiddal!http://www.life.hu/kult/20150427-karmesterjatek-lesz-majus-5en-a-trafoban.htmlExtrém hangszereken muzsikáló zenészek és egy kísérletező kórus karmestere lehet bárki, aki május 5-én a Trafóba látogat. Ezen az estén a Bélaműhely és a Soharóza ad koncertet, a közönség soraiból jelentkező karmester-jelöltekkel.Kult--Külföldön is tarol a Liza, a rókatündérhttp://www.life.hu/kult/20150420-kulfoldon-is-tarol-a-liza-a-rokatunder-cimu-magyar-film.htmlUjj Mészáros Károly abszurd romantikus vígjátéka most már tényleg sikerfilmnek számít. A kiváló hazai fogadtatás után ugyanis külföldön is egyre több elismerést szerez a film.KultOrigoÚj lemezzel jelentkezik a Budapest Bárhttp://www.life.hu/kult/20150428-a-budapest-bar-zenekar-legujabb-lemeze-a-klezmer-iden-majusban-jelenik-meg.htmlMár nem sokat kell várni a Budapest Bár legújabb albumára: a zenekar KLEZMER című lemeze idén májusban jelenik meg!KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.