Máté Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes művész, a Katona József Színház igazgatója április 29-én 60 éves lett – írja a szinhaz.hu.

A színházi világot családi örökségként kapta, apja rendező volt, anyja pedig a Madách Színházban jegyszedő, így gyakran megnézhette az előadásokat. Már az iskolában izgatta a színjátszás, darabokat alkalmazott színpadra, és rendezett. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára csak harmadik próbálkozás után került be, de a színész szak után elvégezte a rendezőit is.

Diplomájának megszerzését követően az ország akkori, egyik legsikeresebb és legszínvonalasabb társulatának számító kaposvári Csiky Gergely Színházba szerződött, és mára már a színháztörténet részének számító produkciók részese lett.

Máté Gábor gondolatai a hazai helyzetről
"Azért nem látom olyan sötétnek a helyzetet, mint ami az eddigiekből kiderült. Mert valahogy azt érzem, hogy annyira lehetetlen a mostani helyzet, hogy ebből még valami jó is kisülhet. Jól fel kell szívnunk magunkat. Most lehet harcolni dolgokért, most elszántnak kell lenni..."
Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Katona József Színháznak, amely azóta is "otthona", 1987 óta tagja. A színháznak 2001-től tíz éven át főrendezője volt, majd 2011. február 1-jén vette át az igazgatói tisztséget.

Az egyik legnagyobb magyar színésznek Első lépések címmel könyve is megjelent, amely önéletrajzi elemekkel átszőve, a mesterség pszichikai, technikai alapjain át egészen összetett morális problémák felvázolásáig vezeti az olvasót.

Máté Gábor számára, aki egész életét a színháznak szentelte, szinte születésnapi ajándék az április 25-26-án bemutatott kétrészes Faust Schilling Árpád rendezésében és Márton László (újra)fordításában, amelyben ő alakítja a címszerepet.

Isten éltesse!

Máté Gábor-interjú
A legendás kaposvári színházban szocializálódott, a gondolkodtató színházat szereti, ami egyúttal szórakoztat is, és ahová akkor is betérnek a nézők, ha nem az esti nagyelőadásra vettek jegyet. A budapesti Katona József Színház igazgatójával, Máté Gábor Kossuth-díjas színésszel, rendezővel beszélgettünk. Olvasd el az interjút!