Ez a lista csak egy kis merítés azon nők sorából, akik emberek millióit inspiráltak, és jóságukkal, kitartásukkal, újszerű gondolataikkal megváltoztatták a világot.

Audrey HepburnAhogy egyre idősebb leszel, megtanulod, hogy két kezed van: az egyik, hogy magadon segíts, a másik pedig azért, hogy másokon.A színésznő élete nem a fényűző luxusról és boldogságról szólt. Főleg nem gyerekkorában. Élete legtragikusabb élménye volt, amikor édesapja elhagyta őket, majd kitört a háború, ami meghatározta a kis Audrey fiatal éveit. Az éhezés, a félelem, a haláltól való rettegés egész további életére hatással volt. Nem véletlen, hogy amikor felkapott színésznővé vált, akkor sem vesztette el érzékenységét az árvák és éhezők iránt. Felhagyva a színészkedéssel pedig már kizárólag csak a jótékonykodással foglalkozott.

Forrás: UNICEF

Az Unicef nagyköveteként rengeteg országba – Etiópiába, Ecuadorba, Vietnámba és Bangladesbe – is elutazott, hogy felhívja a figyelmet a szenvedőkre és éhezőkre, és reményt adjon a gyerekeknek. John Isaac ENSZ-fotós így nyilatkozott egyszer: Gyakran megesett, hogy olyan gyerekeket ölelt magához, akiket beleptek a legyek. Soha nem láttam még ehhez hasonlót, más ember hezitált volna, de ő gondolkodás nélkül megölelte őket. A gyerekek szerették a kezét fogni, megérinteni őt.” 

Teréz anyaMenjünk haza és szeressük a családunkat.Teréz anya 18 évesen Indiába utazott, hogy missziós nővér legyen. 1946. szeptember 10-én Darjeelingbe kellett utaznia lelkigyakorlatra. A vonaton a harmadosztályú kocsiban óriási volt a tömeg, és megdöbbenve tapasztalta azt a nyomort és szegénységet, amely az indiaiak többségének kijutott. Ekkor ébredt rá küldetésére: nincs joga a békés és nyugodt kolostarban élni, miközben az emberek, akiket szolgálni jött, nyomorognak.

Forrás: AFP/Roslan Rahman

1950 októberében Teréz anya megkapta a pápai jóváhagyást az új szerzetesrend alapítására. A rend hivatása Teréz anya szavaival: „hogy segítse az éhes, ruhátlan, hajléktalan, béna, vak, leprás embereket, az olyanokat akik nemkívánatosak, szeretetlenek, kitaszítottak a társadalomból és mindenki elkerüli őket". Rengeteg nemzetközi elismerést, köztük a Nobel-békedíjat is megkapta. Amikor átvette az elismerést, megkérdezte: „Hogyan segíthetjük elő a világbékét?” Nagyon egyszerűen válaszolt: „Menjünk haza és szeressük a családunkat.” Az ünnepi banketten való részvételt lemondta, és a kapott 6000 dollárt Kalkutta szegényeinek juttatta el.

DianaAz élet tele van üres fecsegéssel és szappanbuborékokkal, amelyek szétpukkannak. Két dolog azonban biztosan szikla lehet: a kedvesség és a jóság, amit mások iránt tanúsítunk a bajban, és a bátorság, amellyel a saját gondjainkat kezeljük.Fiatal korában táncot oktatott, majd egy balesetét követően takarításból és óvodai munkákból tartotta el magát. Károly herceggel kötött házasságával vált egy csapásra nemzetközi hírességgé, akivel azonban éveken át házassági problémákkal küzdöttek, végül elváltak. Az emberek Diána iránti rokonszenve ennek ellenére is töretlen maradt, a hercegnő jótékonysági rendezvényei és szociális elkötelezettsége miatt.

Forrás: AFP/Alejandro Pagni

Az érzékeny lelkű Diana 118 jótékonysági szervezetet támogatott. Többször látogatott Aidsben szenvedőket, illetve beteg és árva gyerekeket Afrikában. Minden beteggel és szenvedővel közvetlenül viselkedett, reményt és pozitív gondolatokat adott nekik. A hercegné szigorúan fellépett a taposóaknák betiltása mellett, 1997-ben el is utazott az angolai veszélyzónába, ahol a pokolgépekkel teleszórt területeken sem félt sétálgatni.

Coco ChanelHa szépülni szeretnél, a lelkeddel és a szíveddel kell kezdened, mert addig egyetlen kozmetikum sem fog hatni!Édesanyja korán meghalt, apja elhagyta őt és testvéreit, így mindannyian árvaházban nevelkedtek. Később varrni tanult, hogy ebből tartsa el magát, de a színpad és a vele járó csillogás is vonzotta. Egyre több táncos, majd énekes szerepet is kapott. Később kalapok tervezésével foglalkoztott, majd szép lassan megnyitotta első divatszalonját.

Forrás: AFP

Coco Chanel mindent elutasított, aminek a viselése kényelmetlen vagy fájdalmas. Fiúsra vágatta a haját, ezzel is azt szimbolizálva, hogy a régi kötöttségek helyett bátor, új vonalakra van szükség. A nők csak úgy kapkodtak a letisztult vonalú, egyszerű és vagány ruháiért. Az általa kirobbantott forradalom más nagy divatcégeket is arra ösztönzött, hogy kollekciójukat átgondolják, és valami egészen másban kezdjenek el gondolkodni.

Oprah WinfreyMinden idők legnagyobb felfedezése, hogy az ember meg tudja változtatni a jövőjét pusztán azáltal, hogy megváltoztatja a hozzáállását.Két tinédzserkorú fiatal gyermekeként született Mississippiben, és iszonyatos szegénységben nevelkedett. Néha csak krumpliszsákból készült ruhában tudott iskolába menni. Tizennégy évesen egy koraszülött gyermeknek adott életet, aki nem sokkal később meghalt. Életében az jelentett fordulatot, amikor Nashville-be élő apja vette magához, aki szeretettel, de szigorúan nevelte. Oprah kitüntetéssel végezte el a középiskolát, s egy szónoki verseny megnyerése után ösztöndíjat kapott a Tennessee Egyetemre. Már diákévei alatt újságíróként dogozott, aztán rádió- és televízió-riporterként.

Forrás: AFP/Robyn Beck

1984-ben Chicagóban egy talk-show háziasszonya lett, amely neki köszönhetően a nézettségi listán az utolsó helyről néhány hónap alatt az elsőre ugrott. A sikert látva, a műsort 1986. szeptember 8-án Oprah Winfrey Show-ra keresztelték át, s negyedszázadon át sugározták minden héten. Oprah szédítő gyorsasággal jutott országos, majd világhírnévhez az addig fehér férfiak által uralt műfajban. Az emberek őszinte kíváncsisága, empátiája miatt szerették meg, és azért, mert nem félt korábban tabunak számító témákkal foglalkozni, mint az erőszak, a depresszió, a rák és a kábítószerek.

Az ő nevéhez fűződik a legnézettebb amerikai tévés interjú is: 1993-ban 36 millió néző kísérte figyelemmel a popsztár Michael Jacksonnal folytatott beszélgetést. Az úgynevezett "Oprah-hatás" a politikában is érvényesült: közvélemény-kutatások szerint a 2008-as elnökválasztási kampányban egymillió szavazatot jelentett Barack Obamának, hogy Winfrey nyíltan őmellé állt. Nemcsak a mélyről induló feltörekvők, hanem minden nagyot álmodó amerikai példaképe lett, rengeteg önsegítő könyvet írt.

+1 Amelia EarhartA legnehezebb dolog maga a döntés, a többi a kitartáson múlik.1917-ben, egy évvel azután, hogy befejezte a középiskolát, Earhart belépett a kanadai Vöröskereszt szervezetébe, hogy az első világháborúban harcoló katonákon segíthessen. Egy katonai kórházban dolgozott, és az oda kerülő repülős páciensekkel való beszélgetések felkeltették a figyelmét a repülés iránt. Első alkalommal 1920-ban repült, mint utas, és egyből beleszeretett a repülésbe. Elkezdett pilótaleckéket venni, bár szülei ezt ellenezték.

Forrás: AFP

Miután megszerezte a pilótaigazolványt, teherautó vezetésével összeszedett annyi pénzt, amiből repülőgépet vehetett. Heteken belül női magassági rekordot állított fel 4300 méter elérésével. Ezután még több sebességi és magassági rekordot is elért, de a legnagyobb eredménye, hogy átrepülte az Atlanti-óceánt. Nőként nemcsak, hogy érvényesült a férfiak világában, de azoknak több teljesítményét is túlszárnyalta.