Az e héten mozikba érkező Pán kapcsán utánanéztünk: melyek voltak a klasszikus történet eddigi legjobb adaptációi a mozivásznon - és melyik miben jeleskedett?

A legrégibb: Pán Péter (1924)

J. M. Barrie 1904-ben megalkotott figurája a színpadról és a könyvek lapjairól gyorsan átkerült a mozivászonra is, sőt ezt a teremtője segítségével tette: Barrie ugyanis társforgatókönyvíróként működött közre az első moziadaptációban, ami ekkor még természetesen egy fekete-fehér némafilm volt. Pán Pétert pedig egy ifjú színésznő, Betty Bronson alakította — ezzel pedig csak követte az alapmű színpadi hagyományait, ahol rendszerint lányok játszották el a főszerepet.

A legklasszikusabb: Pán Péter (1953)

A Disney hőskorszakának (amikor még gyakorlatilag csak ők gyártottak egyedül egészestés animációs filmeket) az egyik legsikeresebb darabja volt a Pán Péter-történet első rajzfilmváltozata a moziban. Ahogyan pedig az lenni szokott a klasszikus Disney adaptációkkal, máig meghatározza a mesehősökről fejünkben élő képet az itt nekik rajzolt külső.

A legsikeresebb: Hook (1991)

Steven Spielberg változata már a családapa Pán Pétert állította a középpontba — aki mégiscsak felnőtt, és el is felejtette a múltját, míg a gonosz Hook egy nap el nem rabolja a gyermekeit, visszatérésre kényszerítve őt Sohaországba. A sztárparádét (Robin Williams, Dustin Hoffman, Julia Roberts) hozó film 300 millió dollárt termelt a mozipénztáraknál, és 5 Oscar-jelölést is begyűjtött.

A legcsajosabb: Pán Péter – Visszatérés Sohaországba (2002)

A Disney közel öt évtized elteltével készített egy folytatást a klasszikus rajzfilmjükhöz — hasonló stílusban, de ennek a történetnek sokkal inkább Pán Péter egykori játszótársa, az időközben felnőtt Wendy lánya, azaz Jane volt a főszereplője, mint maga Péter. A filmet pedig a Disney eredetileg csak DVD- és tévés kiadásra szánta, de annyira jól sikerült, hogy moziban is bemutatták, ahol végül 100 millió dollár feletti bevételt hozott.

A legromantikusabb: Pán Péter (2003)

Az Ausztráliában forgatott 2003-as Pán Péter hosszú évtizedek óta az első élőszereplős mozifilm volt, ami az eredeti történetet dolgozta fel — és a korábbi változatokhoz képest sokkal inkább bemutatta a Péter és Wendy között szövődő romantikus szálakat is. Sőt abban is visszatért a (színpadi) hagyományokhoz, hogy ugyanaz a színész (Jason Isaacs) játszotta Hook kapitányt és Wendy apját, Mr. Darlingot.

A legkülönlegesebb: Én, Pán Péter (2004)

Nem magát a mesét (azért az is megjelenik benne színpadi előadásként), hanem annak keletkezéstörténetét dolgozta fel ez az érzékeny dráma, melyet hét Oscar-díjra jelöltek, és a filmzenéért járót el is nyerte. Johnny Depp brillírozott az író J. M. Barrie szerepében, aki egy szép özveggyel (Kate Winslet) és annak négy fiával megismerkedve, a gyerekekkel együt játszva megalkotja Pán Pétert — aki egy család boldogságának szimbólumává is lesz.

A leglátványosabb: Pán (2015)

A legújabb, frissen debütáló feldolgozás Pán Péter eredettörténetét meséli el: hogyan lett egy árvaházi kisfiúból Sohaország hőse, és egykori barátja, Hook fő ellenfele? A pazar szereplőgárdát (Hugh Jackman, Rooney Mara, Amanda Seyfried, Cara Delevingne, Garrett Hedlund) felvonultató Pán minden eddiginél látványosabb kalandokat ígér a legújabb filmes technikák, és egy egyedi stílusú rendező, Joe Wright (Vágy és vezeklés, Hanna) közreműködésével.