Ócskavasként árulták, fegyvereket akartak belőle készíteni - Az Eiffel-torony nem mindennapi története

foci EB 2016 érdekesség történet Franciaország kiállítás Gustave Eiffel Eiffel-torony épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagy valószínűséggel azt maga Gustave Eiffel sem gondolta annak idején, hogy az általa tervezett és róla elnevezett Eiffel-torony Párizs jelképe lesz. Már csak azért sem, mert ezt a különleges acélépítményt egy világkiállításra szánta, amit az esemény után rögtön le is bontottak volna. 

Az élet furcsa fintora, hogy a torony csupán azért menekülhetett meg, mert az akkoriban újnak számító távíróhoz szükség volt az antennák elhelyezésére, amire a torony kiváló lehetőséget adott. A I. világháborúban innen fogták be a rádióadásokat, és fejtették meg a kódolt üzeneteket.

Forrás: Dreamstime

Az 1889-es, francia forradalom centenáriumára rendezett Világkiállítást az ipari fejlődés jegyében hirdették meg, éppen ezért Gustave Eiffel egy minden szempontból újdonságnak számító torony tervezésébe fogott. 1886-ra már el is készítette azokat a rajzokat, amelyeken egy 300 méteres torony terve szerepelt. Több száz pályázó közül végül Eiffel égig érő acéltornyát választották, így engedélyt kapott annak megépítésére azzal a feltétellel, hogy két év alatt elkészül vele, és a kiállítás után le is bontja.

Hírességek, akik mindvégig ellenezték a torony megépítését

A tervező álma sokakból nemtetszést váltott ki. A kor jelentős személyiségei - Charles Gounod zeneszerző, Victorien Sardou drámaíró, de még ifj. Alexandre Dumas is tiltakozását fejezte ki az építmény felhúzása ellen.

Hasonló méretű házak, tornyok tervezésével és építésével többen is próbálkoztak abban az időben, de egészen Eiffelig senki nem jött rá arra, hogy pontosan milyen technológiával lehetne felhúzni egy ekkora épületet. Eiffel tervei alapján a máig világhírű torony fantasztikus gyorsasággal épült,

havonta 12 méterrel lett egyre és egyre magasabb.

Az építkezés fázisai 1887. augusztus 10-től 1889. március 12-ig Forrás: Wikipedia

Az egyes elemeket egy üzemben gyártották le előre, a helyszínen csak az összeszerelésük zajlott. Az építkezést megnehezítette az is, hogy a munkások időről időre sztrájkba kezdtek, hiszen a kialkudott munkabérük jóval alul maradt a nehezített munkakörülmények okán elvárható összegtől. Mivel azonban a tét nagy volt, vagyis az épületnek időben el kellett készülnie, Gustave Eiffel számára nem volt más megoldás, elfogadta és megadta az annak idején túlzottan magasnak számító béreket. Így a torony végül időben, 26 hónap leforgása alatt elkészült. Az első szinten éttermet rendeztek be a Világkiállítás alatt, ez volt az első számú vendéglő Párizsban.

Tudtad?

A tornyot Eiffel eredetileg Barcelonában akarta felépíteni, de tervét a spanyolok elvetették.

Az Eiffel-torony a legmagasabb épület volt a világon a New York-i Chrysler Building 1930-as felépítéséig (319 méter). 1964-ben Eiffel művét műemlékké nyilvánították, napjainkban évente több millióan keresik fel. Az északi pillér tövében máig látható Gustave Eiffel, a tervező mellszobra, aki a torony felépítése után a Becsületrend lovagja lett.

Gustave Eiffel és világhírű tornya Forrás: Félix Nadar, Dreamstime

A torony mindig is megosztotta a franciákat, sokan szeretik, de sokan kimondottan utálják: becenevei is ezt tükrözik – egyesek Csúfságnak hívják, mások Öreg Hölgynek.

Többször le akarták bontani, és több ízben fel is akarták robbantani. Kétszer is eladta egy szélhámos, Victor Lustig, ócskavasként 1925-ben. A második világháborúban a németek fegyvereket akartak belőle készíteni. Az Eiffel-torony sok megpróbáltatáson ment keresztül, de még ma is a világ egyik leghíresebb épületeként ismerjük. A híres torony 2007-ben a világ hét új csodája jelöltjeként is indult, bár végül nem került be közéjük.

Forrás: Dreamstime

A torony számokban

A tornyot tizenötezer fémelemből és félmillió csavarból illesztették össze. A torony alsó íve tizenhat pilléren áll, összmagassága 324 méter, ebből maga a torony 300 méter, rászerelve 24 méterre magasodik egy tévéadó-antenna. Első emelete 58, második emelete 116, a harmadik 276 méter magasban van. Négyzetalapú, 1,6 hektár alapterületű, 10 100 tonna tömegű, 12 000 acéldarabból, szegecseléssel állították össze, átmeneti jelleggel. Évente nagyjából 10 tonna festék kell a felülete karbantartásához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.