A Nemzeti Színház korábbi igazgatója egy előadás vendégjátéka miatt tér vissza egykori munkahelyére. 

Alföldi Róbertet három évvel ezelőtt búcsúztatta el a közönség és a Nemzeti Színház társulata, mint igazgatót. A rendező búcsúelőadása óta először tért vissza a Nemzetibe dolgozni. 

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem dolgozom ott, csak egy előadásom jön vendégjátékra. Ez pusztán egy technikai dolog. Azért lesz ott az előadás, mert ott biztosítottak a feltételek a két egyfelvonásos opera egymás utáni lebonyolítására. Ez az Armel Operafesztivál vendégjátéka, egy budapesti megfelelő technikai adottságú színházban, semmi különös nincs ebben" - magyarázta a hvg.hu-nak adott interjújában Alföldi Róbert.

"Olyan, mintha hazamennék.Nem szorongok, nem izgulok, nem remeg jobban a szívem, hogy be kell menni oda. Nekem az a természetes közeg.A vendégjáték egyébként azt jelenti, hogy egy-másfél napot leszünk ott." Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház óta a világ számos pontjára hívják dolgozni, és egyelőre nem tervezi, hogy visszatér a magyar színházi életbe. 

"Én ma Magyarországon biztos nem kapnék színházat. De ha kapnék is, ugyanúgy a nulláról kellene elkezdeni felépíteni. Az csodálatos, hogy az előző Nemzetit a hiánya után körbelengi egy ilyen legenda. Sőt nem is legenda, hanem az volt a valóság.

De nem lehetne ugyanott folytatni. Nulláról kéne indulni, és nem biztos, hogy sikerülne. Nem tudom, hogy meg tudnám-e még egyszer ezt csinálni."