Már játsszák a mozik a Pixar animációs stúdió új, remek mesefilmjét, a nagysikerű Némó nyomában folytatását, amiben ezúttal egy bizonyos feledékeny doktorhalat kell megtalálniuk hőseinknek. Összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet a Szenilla nyomában - no meg persze az első rész kapcsán!

1. A mindkét filmben központi szerepet játszó apa-fia páros, azaz Pizsi és Némó bohóchal, azon belül is a pontos fajtájuk narancs bohóchal, merthogy többféle színben is létezik ez a típus. A narancs bohóchal különösen az ausztrál Nagy-korallzátony térségében gyakori. Hosszuk 6-12 cm közötti.

2. Szenilla fajtája pedig palletás doktorhal, amelynek nagy kiterjedésű az élőhelye, a Csendes- és az Indiai-óceán jelentős részén megtalálható, utóbbiban a Nagy-korallzátony környékén is, így hát ilyen szempontból is stimmel a filmek sztorija. Ez a halfaj akár 30 cm-re is megnőhet, a hasán és hátán tüskék találhatók, és mérgező!

Szenilla (balra) és Némó (jobbra) a valóságbanForrás: Dreamstime

3. A Pixar stúdió híres arról, hogy több évre előre megtervezi a leendő filmjeit: így fordulhatott elő, hogy már a 2001-es Szörny Rt. egyik jelenetében felbukkant Némó alakja a háttérben, a később a „szörnyek” világába átkerülő kislány szobájának egyik plüssfigurájaként. A Némó nyomában csak két évvel később került a mozikba.

4. Viszont amikor moziba került, abban meg a Szörny Rt.-re volt utalás: a végefőcím alatt a zöld, egyszemű Mike Wazowski úszott keresztül a képen búvárruhában.

5. Ami pedig egyetlen Pixar-filmből sem hiányozhat, az a Pizza Planet autó: az összes általuk készített moziba belecsempészték valamilyen módon ezt a védjegyet. A Némó nyomában esetében az ablakból látszik, miközben a halak a fogorvos akváriumából történő szökést tervezgetik.

A Pizza Planet autó a Némó nyomában egyik jelenetébenForrás: Youtube

6. A Némó nyomában közel egymilliárd dollár bevételt termelt a világ mozijaiban, ezzel pedig minden idők legsikeresebb animációs filmje lett, letaszítva az első helyről Az oroszlánkirályt.  Mely utóbbi egyik producere, Don Hahn felhívta a Némó nyomában rendezőjét a rekorddöntéskor, és így gratulált neki: „Épp ideje volt már!”

7. Noha a filmben ez külön nem hangzik el, de a forgatókönyvben az szerepelt, hogy a tengerben az áramlattal vonuló teknősök Hawaii felé tartanak. Épp ezért a háttérben látható fiatal teknősök páncéljához a hawaii ingek mintái szolgáltak ihletadóul.

Forrás: Youtube

8. A Némó nyomában volt az első Pixar-alkotás, ami megnyerte az Oscar-díjat a legjobb animációs film kategóriájában.

9. Ez 2004 elején történt, és egy hosszú út végét jelentette: már 1997(!)-ben elkezdtek dolgozni a film egyes részletein, maga a gyártás pedig 2000 januárjában indult be, egy 180 fős stáb részvételével.   

10. Mivel a történetben Némó a vécén keresztül menekül meg a fogorvos irodájából, a film bemutatása idején külön kampányokat szerveztek ezért, hogy a gyereknézők otthon ne húzzák le a szabadon engedni kívánt halaikat - mivel a valóságban ezzel csak megölték volna őket.

11. A Némó nyomában tartja a világrekordot a legtöbb eladott DVD kategóriájában: összesen több mint 40 millió példányt vettek meg belőle világszerte.

Forrás: Youtube

12. Már közvetlenül a Némó nyomában sikere után is felvetődött a folytatás ötlete, és készült is hozzá egy forgatókönyv, de azt nem találták elég jónak a Pixarnál. Később jött az ötlet, hogy a második rész főszereplője lehetne Szenilla, és ekkor pörgött fel újra az alkotási folyamat. Ehhez hozzájárulhatott az is, hogy közben bevált a „mellékszereplőből főszereplő a második részben” módszere, méghozzá a Verdák és Matuka esetében.

13. Így is 13 év telt el a két film moziba kerülése között — de a filmek sztorija szerint ez csak fél év.

14. A maga 25 millió lájkolójával Szenilla a legnépszerűbb Pixar-karakter a Facebookon.

15. A Némó nyomában 94 millió dollárból készült, a Szenilla nyomában viszont már 200 millióból, ami még az infláció figyelembe vételével is jelentős különbség. 

Forrás: Youtube

16. A Szenilla nyomában fő helyszíne eredetileg egy szórakoztató aquapark lett volna, de miután a stábnak levetítették a Blackfish – Egy kardszárnyú delfin története című dokumentumfilmet, mely épp az ilyen helyek visszásságairól szólt, inkább lecserélték egy tengerbiológiai kutatóintézetre.

17. Természetesen a Szenilla nyomában is tartalmaz vicces utalásokat más Pixar-filmekre. A Toy Story 3. szereplői közül például óvodás gyerekek, az Agymanókból tini karakterek láthatók a tengerbiológiai intézet látogatói között. A Pizza Planet autó pedig roncsként, a tenger fenekén elsüllyedve látható.

18. A film első előzetesét a népszerű komikusnő, Ellen DeGeneres show-jában mutatták be először, nem véletlenül: az amerikai változatban ő adja Szenilla hangját mindkét filmben, és a műsorában többször kampányolt is a folytatás elkészítéséért.

19. Érdemes kivárni a Szenilla nyomában végén a stáblistát, ugyanis egy pluszjelenetben még azt is megtudhatjuk, mi lett a Némó nyomában akváriumból megszökött halaival.