Nekem nem barátom az, aki nem szereti az állatokat." Tóth Vera egyik, az interjú során elhangzott mondata akár az állatvédelem mottója is lehetne, de az énekesnő komolyan is gondolja ezt. Otthonát három kutyával és egy macskával osztja meg, akikkel nemcsak ő, hanem tréner is foglalkozik, és távollétében a barátai vagy kutyaszitter gondoskodik a megfelelő ellátásukról.

Jó életük van Vera mellett, de ő, számos elfoglaltsága mellett még a rászorulókon is segít. A Noé Állatotthon kérte őt fel annak idején, megasztáros győzelme után, hogy egy-egy rendezvényükön vegyen részt, ebből pedig szép lassan kialakult egy jó kapcsolat közte és az állatotthon között.
Kezdetben, amikor még nem volt saját kutyája, élvezte azt, hogy a menhelyen simogathatja az állatokat, közel kerülhet hozzájuk, de aztán eljött a pillanat, amikor úgy érezte: neki is kell egy saját kutyatárs. Mátyás, a bokszer hét hónapos korában került hozzá, de sajnos genetikai problémái miatt nem élt hosszú életet.

Forrás: Vizslafotózás

Miben segíted a Noé Állatotthon munkáját?

Kezdetben a fellépések határozták meg az együttműködést, inkább amolyan reklámarc voltam, akivel felhívhatták a figyelmet a bajban lévő állatokra, aki miatt odafigyeltek az emberek. Aztán, ahogy az időm engedte, bekapcsolódtam más tevékenységekbe is, a vörösiszap-katasztrófa után például együtt fürdettük a kutyákat. Ugyan az időm véges, de amikor tudok, segítek.

Milyen érzés a kutyás ismert emberek közé tartozni?

Megtisztelő, nem is szeretnék máshová. Azok, akik szeretik az állatokat, empatikusak, nyitottak, olyanok, akikkel az ember szívesen lép kapcsolatba. Nekem nem barátom az, aki nem szereti az állatokat, nem is vonzom be az ilyen embereket szerencsére. Az állatok ott vannak a gazdájuk mellett akkor is, ha ő nehézségeken megy át, de akkor is, ha valami jó dolog történik: együtt szomorkodhatnak, együtt örülhetnek. Ezt a lelki kapcsolatot nem lehet máshogy pótolni. 

Vera jelenlegi kutyái (balra), Mátyás (jobbra)Forrás: Facebook/Tóth Vera

Gondoltál már arra, hogy megjelentess egy állatvédelmi témájú dalt?

Önmagában egy állatvédelmi dal írása nem lenne elég a sikerhez, nem biztos, hogy sok emberhez el tudna jutni, ha egyedül énekelnék ilyesmiről. Ha viszont összeállna pár állatszerető énekes – ismerek ilyeneket, biztosan örömmel részt vennének –, már lenne értelme, hiszen így akár az állatvédők himnuszaként is értelmezhető zenei anyag állhatna össze. Ehhez lenne kedvem, főleg, ha a kezdeményezéshez a képi megjelenítés oldaláról is profi stábot lehetne találni.
Vera nagy szeretettel mesél még saját kutyáiról, hogy milyen feladatok állnak még előttük, és minden szavából sugárzik az állatok iránti elköteleződés.