film Ragyogás Száll a kakukk fészkére Jack Nicholson Batman
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden idők egyik legnagyobb mozisztárja, a filmtörténet meghatározó színésze, az ellenállhatatlanul ördögi mosolyú Jack Nicholson jubileumi születésnaphoz érkezett, mi pedig ez alkalomból a leghíresebb szerepeit összegyűjtő videós összeállítással köszöntjük.

George Hanson - Szelíd motorosok (1969)

Jack Nicholson a karrierje kezdetén sokáig csak apróbb szerepeket játszott filmekben és televízióban, igazán csak a harmincas éveiben futott be, de akkor nagyon: az első jelentősebb áttörését jelentő Szelíd motorosokért rögtön Oscarra is jelölték. A lázadó motorosokkal együtt lógó, tragikus véget érő alkoholista zugügyvéd szerepében csak néhány jelenetnyi lehetősége volt megmutatni a karakterének mélységeit és a saját tehetségét, de azt maximálisan kihasználta.

J. J. Gittes - Kínai negyed (1974)

Roman Polanski noir-remekművében Nicholson egy kisstílű magándetektívet alakított, aki egy sima megcsalási ügyben végzett kutakodásai során nagyon súlyos titkok nyomára bukkan, és akinek maga a (szereplőként is felbukkanó) rendező csúfította el az orrát ebben a jelenetben, hogy azután a filmben végig az emlékezetes ragtapasszal szerepeljen.

R. P. McMurphy - Száll a kakukk fészkére (1975)

A büntetésének csökkentése reményében magát őrültek házába csukató, majd ottragadó kispályás bűnöző McMurphy zseniális megformálása az első Oscar-díjat is meghozta Jack Nicholson számára. A karrierje során összesen 12 alkalommal jelölték a díjra, amivel csúcstartó a férfi színészek között, és öt különböző évtizedben is Oscar-nevezett volt, amivel szintén. A szabályok és tekintély ellen lázadó, sármosan megnyerő csirkefogó szereptípusa pedig az egész karrierje során a kedvence maradt.

Jack Torrance - Ragyogás (1980)

A korszakos rendező, Stanley Kubrick korszakos horrorfilmjében Jack Nicholsonnak azt a mélyben rejlő, egyre inkább felszínre kerülő, irracionális őrületet kellett megmutatnia a karakterében, ami amúgy is sok alakításában ott rejlik. És ami ebben a filmben legendás módon még az ajtót is bezúzta, máig ihletet szolgáltatva a paródiáknak, idézeteknek és mémeknek.


Joker - Batman - A denevérember (1989)

Híres vigyort és őrületet emlegettünk? A kettő tökéletes együttállását reprezentálja Joker karaktere, akinek szerepére így keresve se találhatott volna tökéletesebb színészt a nyolcvanas évek végén Tim Burton, mint Jack Nicholsont. Akinek az alakítása olyannyira összefonódott a karakterrel ezután, hogy Heath Ledgernek később egy teljesen más megközelítést kellett alkalmaznia egy hasonlóan emlékezetes Joker megteremtéséhez.

Melvin Udall - Lesz ez még így se! (1997)

Eddigi utolsó Oscar-díját a Lesz ez még így se! embergyűlölő, mogorva, öregedő írójának megformálásáért kapta Nicholson - mely karaktertípust előszeretettel játszotta el több alkalommal is a karrierje kései fázisában. A kiábrándult, cinikus humor pedig mindig is jól állt neki, pláne hogy ő képes megcsillantani a mögötte rejtőző emberséget és érzelmeket is.

Frank Costello - A tégla (2006)

Az eddigi utolsó igazán emlékezetes alakítását Martin Scorsese gengszterfilmjében láthattuk Jack Nicholsontól, méghozzá egy ördögi ír keresztapa szerepében. 2010 óta pedig már egyáltalán nem játszik filmekben, és ez úgy tűnt, már így is marad. Ám nemrégiben felröppent a hír, hogy megvásárolta a Toni Erdmann című friss német film remake-jének jogait, és ő maga játssza majd el a főszerepet - ami igazán méltó búcsúnak ígérkezik egy páratlan színészi pályától.

Medveczky Ilona áttetsző bodyban villantotthttp://www.life.hu/kult/20170422-medveczky-ilona-villantassal-megnyitotta-a-kalman-imre-teatrumot.htmlMedveczky Ilona öltözéke nem először döbbenti meg a nagyközönséget. Legutóbb a Story-gálán viselt meglepően sokat láttató ruhát, most pedig a Kálmán Imre Teátrum megnyitóján tett ki magáért. Kult--Gattyán György új sportágat alapítotthttp://www.life.hu/kult/20170328-gattyan-gyorgy-egy-uj-sportagat-alapitott.htmlEgy nagyszabású nemzetközi sajtótájékoztatón mutatkozott be az egyre népszerűbb magyar sporteszköz és sportág a Teqball. De hogy pontosan mi is ez, és hogyan kerül a képbe az ország egyik leggazdagabb embere Gattyán György, azt a videónkból megtudhatod. Kult--Elhunyt Tim Pigott-Smith színészhttp://www.life.hu/kult/20170408-elhunyt-tim-pigott-smith-szinesz-70-evesen.html70 évesen hunyt el Tim Pigott-Smith. A színészt pénteken reggel otthonában érte a halál. Kult--Eltemették Meggyes Roland Mohamanthttp://www.life.hu/kult/20170330-eltemettek-meggyes-roland-mohaman-zeneszt.htmlSzerda délután kísérték utolsó útjára a tragikus hirtelenséggel elhunyt 44 éves Meggyes Roland Mohamant. A búcsúztatóján kevesen – családja, zenésztársai és néhány rajongója – vettek részt. Kult--Ez a különbség az extrovertáltak és introvertáltak közötthttp://www.life.hu/kult/20170312-ez-a-kulonbseg-az-extrovertaltak-es-introvertaltak-kozott-rajzokon.htmlTe tudod magadról, hogy az extrovertáltak vagy inkább az introvertáltak csapatát erősíted? Nos, ha eddig kétségeid lettek volna, most eloszlatjuk. Az alábbi jópofa rajzok alapján el fogod tudni dönteni, hová is tartozol. Kult--Kisebb lett a tizenévesek szókincsehttp://www.life.hu/kult/20170305-csokkent-a-tizenevesek-szokincse-ez-az-ok.htmlTöbb kutatás is bizonyítja, hogy a tizenéves generációnak kisebb a szókincse érzelmei kifejezésére – mondta Kalamár Hajnalka pszichológus az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.