Elhunyt Victor Lanoux francia komikus színész, az Oscar-jelölt Sógorok, sógornők, az Agyő, haver és a Sokat akar a szarka című francia filmek sztárja.

A 80 esztendős színészt a közelmúltban agyvérzés miatt szállították a helyi kórházba, ahol kómába esett, és csütörtökön elhunyt. Az egészsége egy évtizeddel ezelőtt romlott meg, amikor egy orvosi műhiba miatt egy időre megbénult.

Francois Hollande francia elnök a nyilatkozatában olyan "nagy művészként" méltatta, akit szerettek a franciák. A kulturális miniszter, Audrey Azoulay pedig azt hangsúlyozta, hogy "a háború utáni Franciaországban a vitalitást testesítette meg, és a mozi varázslatát, amely lehetővé tette, hogy egy Simcákat fényező munkásból néhány év alatt sok francia kedves színésze legyen".
 

Victor Lanoux az 1981-es Une sale affaire című filmbenForrás: Union Generale Cinematographique


Pályafutását Lanoux a hatvanas évek elején kezdte a televízióban. Egyik legnépszerűbb szerepét, Louis Romant is a Luis la Brocante című, 1988-tól 2014-ig futó tévésorozat 44 epizódjában játszotta. A hatvanas-hetvenes években a filmvásznon is megkedvelte a közönség. Alain Delonnal és Jean Gabinnel játszott a Két férfi a városban című krimiben, az Agyő, haver című krimiben pedig Lino Ventura volt a partnere. Számos vígjátékban is szerepelt: játszott az Európai vakáció-ban Chevy Chase-zel, a Sokat akar a szarká-ban Claude Brasseurrel és az Olajralépés-ben Pierre Richard-ral. Utolsó filmszerepét A nap királynője című vígjátékban alakította 2001-ben. 2006 és 2016 között a Commissaire Laviolette című bűnügyi tévésorozatban szerepelt.

"Ugyanaz a mottóm, amellyel a pályámat kezdtem: a szakmámból akarok élni, szeretem a színházat, a mozit, a televíziót, és nagyszerű, hogy évente 7-8 millió ember láthat" - mondta tíz éve egy interjújában.