Isten és Shakespeare után minden idők harmadik legsikeresebb írója Agatha Christie: a Biblia és az angol drámairodalom klasszikusának művei után ugyanis az ő köteteiből adtak el a legtöbbet a világon. Nem meglepő, hogy a filmesek is előszeretettel fordulnak a könyveihez, mivel azok a meglepő fordulatokkal és feszültséggel teli, csavaros cselekményükről híresek. A frissen mozikba érkező Gyilkosság az Orient Expresszen kapcsán listára gyűjtöttük a legemlékezetesebb Agatha Christie-mozgóképeket.

A vád tanúja (1957)

Állítólag ez volt az egyik azon kettő Agatha Christie-filmadaptáció közül, amelyekkel maga az írónő is elégedett volt. A készítők névsorára tekintve nem csoda: Hollywood valaha volt egyik legnagyobb mestere, Billy Wilder rendezte a filmet, a szereplőgárda ékköve pedig Marlene Dietrich volt. Hat Oscar-díjra is jelölték ezt a tárgyalótermi drámát, amit sokan Hitchcocknak tulajdonítottak, olyannyira feszült és fordulatos tudott lenni.

Gyilkosság az Orient Expresszen (1974)

Agatha Christie regényeiben az is a jó filmes szempontból, hogy sokszor nagy létszámú, egymással egyenrangú szereplőgárdát vonultatnak fel - ugyebár a lehetséges gyanúsítottak népes gárdáját. Ez pedig igazi sztárparádéra ad lehetőséget megfelelő szereplőválogatás esetében, és pontosan ez történt Sidney Lumet klasszikussá vált feldolgozásában, amiben egyszerre brillírozott Ingrid Bergman, Lauren Bacall, Anthony Perkins, Sean Connery, Michael York, Vanessa Redgrave, Poirot szerepében pedig Albert Finney.

Halál a Níluson (1978)

Meglehetősen hasonló típusú történet, mint a Gyilkosság az Orient Expresszen, így aztán csak a készítők névsora és a környezet változott meg négy évvel a listánk előző filmjének sikere után, de a recept nem: ezúttal is egy úri társaság utazik valahová, ezúttal is egy rejtélyes gyilkos lapul közöttük, ezúttal is szenzációs színészek sora vonul fel a filmben. Többek között Mia Farrow, Jane Birkin, Bette Davis, Angela Lansbury, David Niven, a bajszos belga nyomozót pedig itt Peter Ustinov játszotta.

A kristálytükör meghasadt (1980)

Poirot mellett Agatha Christie másik leghíresebb regényalakja a vénkisasszony-nyomozó Miss Marple, így hát itt a helye a listánkon az ő egyik filmes kalandjának is. Amiben filmsztárok után nyomozott a sztoriban is, hisz egy forgatás alatt történt mérgezés indította el a történetet. Miss Marple-t az az Angela Lansbury játszotta, aki később a Gyilkos sorok című sorozatban nagyon hasonló karaktert vitt sikerre, az elkényeztetett hollywoodiakat pedig igazi elkényeztetett hollywoodiak alakították, jelesül Elizabeth Taylor, Tony Curtis, Rock Hudson és Kim Novak.

Poirot-tévésorozat (1989-2013)

Hiába a híresebbnél híresebb mozifilmek, Poirot nevéről mégis csak David Suchet ábrázata ugrik be legelőször a emberek többségének, hisz olyan sokszor alakította a nyomozót azokban a tévéfilmekben, amelyek két évtizednél is hosszabb idő alatt feldolgozták gyakorlatilag az összes vonatkozó Agatha Christie-sztorit. Ráadásul a legtöbb esetben mindezt kimondottan nívósan tették, így nem csoda, hogy újra meg újra műsorra tűzik ezeket a filmeket a csatornák.

Tíz kicsi katona (2015)

Tíz idegen érkezik egy rejtélyes meghívásra egy szigetre, azonban házigazda helyett trükkös feladványok várják őket, meg a szembesülés saját magukkal és egymással: Agatha Christie egyik legcsavarosabb regénye Tíz kicsi néger címen jelent meg eredetileg, azonban a későbbi feldolgozások érthető okokból gyakran változtattak a címen. Ami aztán volt így Tíz kicsi indián, A láthatatlan hóhér, És végül nem maradt senki is, vagy legutóbb Tíz kicsi katona a BBC háromrészes minisorozatában, többek között Sam Neill, vagy a Trónok harcából is ismert Charles Dance közreműködésével.

Gyilkosság az Orient Expresszen (2017)

Ezen a héten kerül a hazai mozikba az új Gyilkosság az Orient Expresszen, amit Kenneth Branagh rendezett, és egyben el is játszotta az új Poirot-t, minden eddiginél nagyobb és látványosabb bajusszal. Az pedig egyértelmű, hogy ilyen elődök után itt sem lehetett akármilyen a szereplőgárda névsora: Johnny Depp, Penélope Cruz, Daisy Ridley, Michelle Pfeiffer, Judi Dench, és Willem Dafoe közül egy vagy több szereplő gyilkos lesz a film végére - és hiába tudjuk már esetleg a végkifejletet, egy Agatha Christie-történet sokadszorra is izgalmas tud maradni.