Már játsszák a hazai mozik a remek 120 dobbanás percenként című filmet, melynek aktivista hősei a 90-es évek elején az AIDS veszélyeire hívják fel a figyelmet, drámai személyes érintettséggel kísérve. Ebből az alkalomból úgy éreztük, itt az ideje listára gyűjtenünk a téma legfontosabb mozgóképes alkotásait.

Philadelphia (1993)

A világ kis túlzással a Philadelphiából ismerte meg az AIDS-et: az akkor már jó néhány éve létező és számos áldozatot szedő betegség ezzel a filmmel lépett ki igazán az orvosi rendelőkből, és lett titokzatos, „úgyis csak szubkultúrákat érintő" kórból megismerhető, mindenkire leselkedő, nyilvánvaló veszély. Mégpedig egy olyan hős sorsán keresztül, aki épp a világ elé való kiállásával mutatott példát - és akinek megformálásáért Tom Hanks Oscar-díjat is kapott.

És a zenekar játszik tovább... (1993)

Az AIDS felfedezésének történetől szól ez a sztárokkal (Richard Gere, Matthew Modine, Phil Collins, Ian McKellen, Anjelica Huston, Steve Martin) teli, nagyszabású film, ami bemutatja, hogy a nyolcvanas években elterjedő HIV-járvánnyal nagyon sokáig nem tudtak mit kezdeni az orvosok és a hatóságok — és amikor előbbiek már igen, akkor utóbbiak nagyon sok ember életét megmenthették volna, ha szembe mernek nézni a problémával. A film zárójelenete Elton John zenéjével pedig különösen meghatóan állít emléket az áldozatoknak.

Kölykök (1995)

Larry Clark szokása szerint amatőr srácokkal-lányokkal forgatott a nagyvárosi tizenévesek kendőzetlen mindennapjairól, és miközben felfedezte Rosario Dawsont és Chloë Sevignyt, elmesélt egy történetet egy fiúról is, aki a szűzlányokra bukik, a legtöbbször sikerrel. A gond csak az vele, hogy AIDS-fertőzött.

Kifutó a semmibe (1998)

A hetvenes-nyolcvanas évek egyik híres topmodellje volt Gia Carangi, akinek tündökletes szépségéhez és pályafutásához zűrös magánélet és elhatalmasodó drogfüggőség járult, végül pedig egy fertőzött injekcióstű hozta el számára az AIDS képében a tragikusan korai végzetet. A róla készült életrajzi film pedig többek között arról nevezetes, hogy ez volt Angelina Jolie egyik első híres szerepe, sok meztelenkedéssel és leszbikus szexjelenettel.

Angyalok Amerikában (2003)

Tony Kushner hazánkban is színre vitt, híres darabjából az HBO készített hétrészes miniszériát, mely 1985-ben játszódik és benne több emlékezetes sors fonódik össze evilági hatalmasságoktól túlvilági lényekig, többek között az AIDS kapcsán. Amiről Al Pacino karaktere például egy rendkívül érdekes elmélettel áll elő az alábbi jelenetben.

Mielőtt meghaltam (2013)

Matthew McConaughey sokkoló átalakulását és Oscar-díját eredményezte ez a film, amely megtörtént eseményeken alapult: macsó rodeós főhőse nem akarta elhinni, hogy AIDS-fertőzött, hiszen „az a buzik és drogosok betegsége” - aztán szembenézve a tényekkel, és a hatóságok bénázás miatt illegális bizninszt alapítva a Mexikóból csempészett gyógykészítményekre épp azokkal kellett összefognia, akiket korábban annyira lenézett.

120 dobbanás percenként (2017)

November 16-a óta játsszák a hazai mozik ezt a megrendítő erejű francia filmet, melynek hősei a kilencvenes évek elején küzdenek aktivistaként a közvélemény felrázásáért az áldozatait szedő AIDS kapcsán. Közülük sokan azért is, mert maguk is személyesen érintettek az ügyben: hogy mennyire, azt is bemutatja a film, és ettől lesz igazán szomorú és mégis felemelő élmény.