Megszületett Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyermeke hétfőn nem sokkal dél előtt. Gondoltuk, érdemes kicsit böngészgetni, kik születtek a herceggel egy napon. Meglepő eredményre jutottunk, hiszen az angolok legnagyobb drámaírója, William Shakespeare is április 23-án látta meg a napvilágot, de Nobel-díjas fizikus és zeneszerző is van az illusztris társaságban. 

György herceg és Sarolta hercegnő kistestvére hétfőn, azaz április 23-án jött a világra. Ő is és édesanyja, Katalin hercegné is jól vannak. Korábban már cikkeztünk arról, hogy a britek remélik, Szent György napján születik majd a kis csöppség, hiszen ez Anglia egyik védőszentjének ünnepe. Úgy tűnik, pont így lett, hiszen ez a nap április 23-ra esik. 

Érdemes azonban kicsit kutakodni, hogy megtudjuk, kik születtek még az ifjú herceggel egy napon. 

1. William Shakespeare

Néhányan még vitatják a legnagyobb angol drámaíró születésének pontos időpontját, de majdnem biztos, hogy ő is április 23-án jött a világra 1564-ben. Az Avon folyó partján született poéta nemcsak drámaírással foglalkozott, hanem színészkedett is. 

Nevéhez olyan művek fűződnek, amelyek még ma is milliók kedvencei. Ilyen példul a Rómeó és Júlia, a Tévedések vígjátéka, a III. Richárd vagy éppen a Hamlet.

William Shakespeare-rel is egy napon születt a hercegForrás: AFP

2. Max Planck 

Nemcsak egyszerű fizikus Max Planck, hanem a kvantummechanika megalapítója, aki Nobel-díjat is kapott. A keveseknek járó elismerést a háború utolsó éveiben ítélték oda számára a hatáskvantum kutatásáért, de a díjat ténylegesen csak 1918-ban kapta meg. Sajnos nem tartozott a felhőtlen, nyugalomban alkotó tudósok közé, hiszen 4 gyermekét is túlélte, házát pedig lebombázták a második világháborúban. A Nobel-díj mellett Goethe-díjjal is kitüntették, amelyet íróknak ítélnek oda.

3. Shirley Temple

Sokan a róla elnevezett koktélt ismerik, vagy csak bájos gyereksztárként él az idősebbek vagy a régi filmek rajongóinak emlékezetében. Azt azonban talán kevesebben tudják róla, hogy miután kamasz éveiben visszavonult a filmezéstől, diplomata lett az 1930-as években bájos arcáról és tehetségéről elhíresült gyermekszínész. 

Shirley Temple 1936 körülForrás: Kobal / The Picture Desk

4. Ruggero Leoncavallo

Neve egészen addig nem volt ismert a zenei világban, amíg nem írta meg a Pagliacci (Bajazzók) című operáját, amelyet 1892-ben mutattak be. Ezzel a művel nagyjából fél év leforgása alatt végzett. Az olasz származású zeneszerző és zongorista egyébként a hírnév megszerzése előtt kávéházi zongoristaként és zenetanárként kereste e kenyerét. Mára azonban neve a legnagyobbak között van. 

5. Janikovszky Éva

Az ifjú herceggel született egy napon Janikovszky Éva Kossuth-díjas magyar író, költő is, aki Kucses Éva Etelka Nametta néven született, első művét pedig még Kispál Éva néven jegyezte. A magyar olvasóközönség olyan műveket köszönhet neki, mint a Ha én felnőtt volnék, A már iskolás vagyok vagy az egyik leghumorosabb mesekönyve, a Velem mindig történik valami.