Hamarosan kiállítás nyílik a Nemzeti Galériában Frida Kahlo festőművész képeiből. A festőnőnek rendkívül érdekes és tragikus élete volt, amiben a magyaroknak is jutott hely: egyik szeretője és felmenője is magyar volt. 

A Nemzeti Galériában nyíló Frida Kahlo kiállítás kapcsán a Bors összeszedett néhány érdekességet a világhírú festőnő életével kapcsolatban, aki többször elvetél, gyermekkorában pedig tragikus buszbalesetet szenvedett.

Frida Kahlo a XX. század egyik legmeghatározóbb női művésze volt, ám munkásságát csak halála után ismerték el igazán. A gyermekkori traumák után férjével, Diego Riverával elváltak, majd újra összeházasodtak, a férfi hűtlen volt hozzá, így Kahlo is olykor máshol kereste a boldogságot.

Frida Kahlo munkáiból Budapesten nyílik kiállításForrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Ezek között a férfiak között pedig akadt egy magyar is, mégpedig Muray Miklós fényképész és olimpiai bajnok kardvívó. De nemcsak szerelmei, hanem felmenői között is volt magyar. "Apai nagyszülei Magyarországról települtek át Németországba, apja innen érkezett Mexikóba, ahol megházasodott. Feleségétől négy lánya született, Frida volt a harmadik" - írta a Bors.

Frida Kahlo egyik lábát amputálni kellett, így élete végéig nem hagyhatta el ágyát. Kiállításának megnyitóján is ágyában jelent meg.