Lássunk 5 híres képet, amit a világ leghíresebb múzeumaiból raboltak el, és amelyek közül néhány már valószínűleg soha nem fog előkerülni.

1. Leonardo da Vinci, Mona Lisa

A Mona Lisát olasz kézművesek rabolták el 1911-ben, miután egy éjszakát kucorogtak a párizsi Louvre egy kisszekrényében. Amikor értékesíteni próbálták, gyanússá váltak, és a hatóságok lefülelték őket. A festmény 28 hónappal a lopás után (1913-ban) került vissza a helyére. Azt, hogy a világ „legszebb" festménye lett, részben tolvajainak köszönheti: a kép hűlt helyét a Louvre-ban többen látták, mint magát a festményt, ismertségét pedig részben az utána folytatott hajtóvadászatnak és sajtómegjelenéseknek köszönheti.

Mona LisaForrás: AXN

2. Pablo Picasso, Le pigeon aux petits pois (Galamb borsóval)

Ezt a híres kubista remekművet 2010-ben a párizsi Modern Művészetek Múzeumából egy ablakon bemászó férfi lopta el, aki Matisse, Braque, Léger és Modigliani egy-egy vásznát is magával vitte. A képkereteket a múzeumtól nem messze az utcán találta meg a rendőrség, a tolvajt pedig egy év múlva. A többi festmény meglett, a Picasso azonban azóta sem került elő, pedig becslések szerint több mint 26 millió dollárt érne egy mai aukción. Valószínű, hogy a tolvaj menekülés közben egy kukába dobta.

Pablo Picasso képét is elloptákForrás: AXN

3. Leonardo, Orsós Madonna, 1500-1510

2003-ban két ügyes kezű tolvaj lopta el a kisméretű vásznat Skóciában egy herceg magángyűjteményéből: lemaradtak a csoportjuktól, leteperték a teremőrt és egy Volkswagennel elmenekültek. A képet négy év múlva megtalálták, de a herceg egy hónappal a festmény hazatértét megelőzően meghalt. A Madonnát a kis Jézussal ábrázoló képet Leonardo 1500-1510 között festette, stílusa és hangulata miatt gyakran hasonlítják a Mona Lisához. Értéke szinte felfoghatatlanul magas, 20-50 millió font (kb. 8-18 milliárd forint).

Leonardo festményét 2003-ban lopták elForrás: AXN

4. Klimt, Adele Bloch-Bauer arcképe (Hölgy aranyban), 1903-1907

A nácik által a II. világháború alatt ellopott számtalan művészeti kincs egyike, melyet Klimt 1903 és 1907 között festett mecénása, egy gazdag cukorgyáros törékeny feleségéről. A mecénás vagyonát a nácik elkobozták, mesés palotáját pedig vasúti központtá alakították, és a haláltáborokba indított vonatokat innen irányították. Az osztrákok Mona Lisájaként is emlegetett gyönyörű képet a mecénás már nem, csak örökösei kaphatták vissza. A festményt 135 millió dollárért értékesítették, jelenleg New Yorkban van. Az ikonikus kép történetét a 2015-ös Hölgy aranyban mozifilm is feldolgozta.

Klimt képe jelenleg New Yorkban vanForrás: AXN

5. Edvard Munch, A sikoly, 1893

A modern művészet ikonikus művét 1994-ben a téli Olimpia megnyitóján lopták el az oslói Nemzeti Galériából, és váltságdíjat kértek érte, de az 1 millió dollárt a Galéria nem fizette ki. A norvég rendőrség sértetlen állapotban visszaszerezte a képet, amit tíz évvel később álarcos fegyveresek újra elraboltak. 2006-ban kisebb sérülésekkel került elő. A sikoltó emoji ikont is ez a kép ihlette.

A sikolyt is ellopták korábbanForrás: AXN

Ha érdekelnek más érdekességek is a témában, kövesd figyelemmel az AXN premiersorozatát, A lopás művészetét hétfőnként este 21 órától.