Íme, a világ legismertebb 5 ellopott festménye

festmény Mona Lisa bűncselekmény rablás lopás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lássunk 5 híres képet, amit a világ leghíresebb múzeumaiból raboltak el, és amelyek közül néhány már valószínűleg soha nem fog előkerülni.

1. Leonardo da Vinci, Mona Lisa

A Mona Lisát olasz kézművesek rabolták el 1911-ben, miután egy éjszakát kucorogtak a párizsi Louvre egy kisszekrényében. Amikor értékesíteni próbálták, gyanússá váltak, és a hatóságok lefülelték őket. A festmény 28 hónappal a lopás után (1913-ban) került vissza a helyére. Azt, hogy a világ „legszebb" festménye lett, részben tolvajainak köszönheti: a kép hűlt helyét a Louvre-ban többen látták, mint magát a festményt, ismertségét pedig részben az utána folytatott hajtóvadászatnak és sajtómegjelenéseknek köszönheti.

Mona Lisa Forrás: AXN

2. Pablo Picasso, Le pigeon aux petits pois (Galamb borsóval)

Ezt a híres kubista remekművet 2010-ben a párizsi Modern Művészetek Múzeumából egy ablakon bemászó férfi lopta el, aki Matisse, Braque, Léger és Modigliani egy-egy vásznát is magával vitte. A képkereteket a múzeumtól nem messze az utcán találta meg a rendőrség, a tolvajt pedig egy év múlva. A többi festmény meglett, a Picasso azonban azóta sem került elő, pedig becslések szerint több mint 26 millió dollárt érne egy mai aukción. Valószínű, hogy a tolvaj menekülés közben egy kukába dobta.

Pablo Picasso képét is ellopták Forrás: AXN

3. Leonardo, Orsós Madonna, 1500-1510

2003-ban két ügyes kezű tolvaj lopta el a kisméretű vásznat Skóciában egy herceg magángyűjteményéből: lemaradtak a csoportjuktól, leteperték a teremőrt és egy Volkswagennel elmenekültek. A képet négy év múlva megtalálták, de a herceg egy hónappal a festmény hazatértét megelőzően meghalt. A Madonnát a kis Jézussal ábrázoló képet Leonardo 1500-1510 között festette, stílusa és hangulata miatt gyakran hasonlítják a Mona Lisához. Értéke szinte felfoghatatlanul magas, 20-50 millió font (kb. 8-18 milliárd forint).

Leonardo festményét 2003-ban lopták el Forrás: AXN

4. Klimt, Adele Bloch-Bauer arcképe (Hölgy aranyban), 1903-1907

A nácik által a II. világháború alatt ellopott számtalan művészeti kincs egyike, melyet Klimt 1903 és 1907 között festett mecénása, egy gazdag cukorgyáros törékeny feleségéről. A mecénás vagyonát a nácik elkobozták, mesés palotáját pedig vasúti központtá alakították, és a haláltáborokba indított vonatokat innen irányították. Az osztrákok Mona Lisájaként is emlegetett gyönyörű képet a mecénás már nem, csak örökösei kaphatták vissza. A festményt 135 millió dollárért értékesítették, jelenleg New Yorkban van. Az ikonikus kép történetét a 2015-ös Hölgy aranyban mozifilm is feldolgozta.

Klimt képe jelenleg New Yorkban van Forrás: AXN

5. Edvard Munch, A sikoly, 1893

A modern művészet ikonikus művét 1994-ben a téli Olimpia megnyitóján lopták el az oslói Nemzeti Galériából, és váltságdíjat kértek érte, de az 1 millió dollárt a Galéria nem fizette ki. A norvég rendőrség sértetlen állapotban visszaszerezte a képet, amit tíz évvel később álarcos fegyveresek újra elraboltak. 2006-ban kisebb sérülésekkel került elő. A sikoltó emoji ikont is ez a kép ihlette.

A sikolyt is ellopták korábban Forrás: AXN

Ha érdekelnek más érdekességek is a témában, kövesd figyelemmel az AXN premiersorozatát, A lopás művészetét hétfőnként este 21 órától.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.