Bestiális gyerekgyilkosság: kegyetlenül megkínozta kisfiát egy nevelőapa

bűntény gyilkosság Kiemelt ügyek Kovács Noémivel gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
81 évvel ezelőtt, 1937 októberében brutális gyerekgyilkosság kavarta fel az indulatokat Magyarországon. Egy 26 éves alsódabasi gazda agyonverte 3 éves beteg unokaöccsét, de előtte meg is kínozta a kisfiút. A történetet kiemelt ügyként kezelték a sajtóban. Nem volt olyan országos napilap, amelyik ne cikkezett volna róla hónapokon keresztül. A kor sztár bűnügyi tudósítói igyekeztek részletesen feltárni a gyilkosság éjszakájának eseményeit, aztán a tárgyalásról is írtak, ahol kiderült, hogy a férfi nem vállalja a tettét, a feleségére mutogat.

1937. október 4-én a fiatal Konyicsák Sándorné hajnali 2 órakor ért haza a bálból a Pest megyei, ma Dabas részeként számon tartott Alsódabason lévő otthonába. Férjével közösen vállalták, hogy felnevelik Sándor unokaöccsét, a 3 éves Kelemen Imrét, akiről a szülei lemondtak. Örökbe akarták fogadni. Amikor a fiatalasszony este elindult a bálba, korán lefektette a gyengélkedő gyereket, aki a napilapok szerint „bélhurutban” szenvedett. Amikor hazaért, nem hitt a szemének.

– olvasható Az Est 1939. március 16-i számában.

Az Est 1939. március 16-i száma Forrás: Az Est

Azonnal elzavarta a férjét orvosért, de hiába érkezett meg a doktor, a kisfiún nem lehetett segíteni, reggelre meghalt. A házat ellepték a detektívek. Mindent megvizsgáltak, mindenkit kikérdeztek, a kis holttestet pedig boncolásra küldték, hogy kiderüljön, mi okozhatta a gyerek halálát. A hatósági orvos ugyanis szabad szemmel is meg tudta állapítani, hogy nem a betegsége végzett vele. Mivel a gyerekre a halála előtt Konyicsák Sándor vigyázott, a férfi azonnal gyanússá vált.

Száznál is több sérülés

Amikor a boncolás során kiderült, hogy a gyerek halálát az a száznál is több friss sérülés okozta, amelyek ellepték a testét, a 26 éves férfit letartóztatták. Konyicsák határozottan kitartott amellett, hogy neki semmi köze a gyerek halálához.

– idézi a vallomást Az Est.

Ezzel szemben a törvényszéki orvosszakértő megállapította, hogy a kis Kelemen Imrét agyonverték. Azt állította, hogy a gyerek sérüléseit nem okozhatta az, hogy leesett az ágyról. Bár a férfi semmiben sem segített nekik, a hónapokig tartó nyomozás során a detektívek fejében végül összeállt a kép arról, mi történhetett a végzetes éjszakán.

Konyicsák kihallgatása során kijelentette, hogy nem érzi magát bűnösnek (Illusztráció) Forrás: Fortepan

Amikor nevelőanyja elment otthonról, a kisfiú egyedül maradt a nevelőapjával. A beteg gyerek nem tudott aludni, nyöszörgött, amivel zavarta Konyicsák álmát. A férfi ettől annyira dühös lett, hogy kizavarta a gyereket az ágyából, majd állítólag „szelíd, jóindulatú hangon rászólt a gyerekre: Imike, danolj! Énekeld el azt a nótát: Sárgarézből van a pipakupakom... A kisfiú betegségére való hivatkozással nem akart énekelni, mire a nevelőapja megverte. A kisfiú sírva mégis elénekelte a kívánt nótát. A nevelőapa jutalmul megitatta a gyereket borral, akinek az ital megártott annyira, hogy dülöngélni kezdett” – idézi a vádiratot az újság.

De a férfinak ez nem volt elég. Ezután arra kényszerítette a kicsit, hogy betegen ugorjon fel az ágyra, majd ugorjon le onnan. Két ugrás között pedig mindig megütötte a kis Imrét. Ekkor keletkeztek a sérülései.

– írta meg a 8 órai újság 1938. október 21-i száma.

A szadista férfit halált okozó súlyos testi sértéssel vádolta meg az ügyészség (Illusztráció) Forrás: Fortepan

Azt, hogy pontosan miért vetett véget a kínzásnak, nem tudni, mindenestre a szadista férfit halált okozó súlyos testi sértéssel vádolta meg az ügyészség hónapokkal a gyilkosság után.
Mindent a feleségére fogott

„Ha valaki bántalmazta (a gyereket), az csak a feleségem lehetett” – mondta a bíróságon a tudósítók szerint. Ezután Konyicsák Sándornét tanúként hallgatta ki a bíróság.

„(Aki) csak arról tett vallomást, hogy a gyerek beteg volt, kijelentette, hogy különben az esetről mit sem tudott. Több tanú terhelő vallomást tett Konyicsák Sándorra. A szembesítések során a vádlott felesége többször is Konyicsák szemébe mondta, hogy ő verte agyon a gyereket” – olvasható Az Est 1938. március 11-i számában.

Kiderült, hogy a férfi vádaskodásaiból egy szó sem igaz. A szadista hajlamú vádlottat végül a pestvidéki királyi törvényszék bűnösnek találta és 10 év fegyházbüntetésre ítélte elsőfokon, amit a másodfokon eljáró táblabíróság is helyben hagyott.

A szadista hajlamú vádlottat végül a pestvidéki királyi törvényszék bűnösnek találta (Illusztráció) Forrás: Fortepan

Szatyorban kidobott csecsemő

Az ügy nemcsak a tárgyalóteremben kavart indulatokat és nemcsak Pest megyében, hanem az egész országban. És nemcsak a kegyetlen, szadista férfi brutális módszerei miatt, hanem azért is, mert egy védtelen és ártatlan gyerek volt az áldozat. Akárcsak 15 évvel ezelőtt, 2003-ban Tatabányán, ahol egy asszony szemétszedés közben talált rá egy szatyorba rejtett, másfél kilós újszülöttre. A kisfiút egyszerűen kidobták. A Készenléti Rendőrség Kiemelt Életellenes Ügyeket Felderítő Főosztálya nyomozóinak 13 évvel az eset után a bűnügyi technika segítségével sikerült megtalálni és vallomásra bírni a gyilkosát. A rejtély kulcsát a DNS-adatbázis őrizte.

Ha kíváncsi vagy rá, hogyan halt meg a tatabányai csecsemő, a valóságban hogyan jelzi az egyezést a DNS-elemző szoftver, és milyen egy igazi DNS-labor Magyarországon, ne hagyd ki a LifeTV Kiemelt ügyek Kovács Noémivel című bűnügyi magazinját november 9-én, pénteken este 22.10-kor, vagy keresd az ismétlést november 10-én, szombaton, 22.30-kor a LifeTV-n.

Richter Anna-gyilkosság: Elvágták a kislány torkát a Czuczor utcábanhttp://www.life.hu/kult/20181018-richter-annagyilkossag.html1913. február 17-én meggyilkoltak egy gyereket a mai Fővám térhez közel. A gyilkos elvágta a nyakát és kirabolta a lakást. Amikor kiderült ki tette, a tömeg puszta kézzel akart végezni vele, de a nyomozók megmentették a lincselőktől és bíróság elé állították. Mindenki arra számított, hogy felakasztják. A 100 évvel ezelőtti hírekben olvasható kiemelt ügy, a Richter Anna-gyilkosság az egész országot megrázta. KultOrigoVan recept a testi elhidegülés visszafordítására?http://www.life.hu/kult/20181018-nyitva-cimu-film-kapcsan-a-testi-elhidegelesrol-beszelgettunk-a-szereplokkel.htmlÓhatatlan, hogy még a legjobb házasságban is kihűl a hitvesi ágy? Elkerülhetetlen, hogy két ember, akik szeretik egymást, a hosszú évek alatt elhidegüljenek egymástól? A megcsalás előbb-utóbb felüti a fejét egy kapcsolatban? KultOrigoSzerelem első vérig, Moszkva tér, RLSM: ezek minden idők legjobb magyar tinifilmjeihttp://www.life.hu/kult/20181010-minden-idok-legjobb-magyar-tinifilmjei.htmlMár mozikban a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című új magyar film, ami az internetes zaklatás és a tinédzserkori szívzűrök témájából kanyarít egy egészen emlékezetes és különleges mozit – és amelynek kapcsán listára gyűjtöttük a legnevesebb hazai elődöket. KultOrigo50 éves lett a hollywoodi sármőr: Hugh Jackman legemlékezetesebb szerepeihttp://www.life.hu/kult/20181012-hugh-jackman-otven-eves.htmlAngolok a szülei, de ő már Ausztráliában született, és onnan indulva futott be Hollywoodban, ahol már közel két évtizede kirobbanthatatlan az élvonalból, akár macsó akciókról, akár énekes-táncos-romantikus szerepekről van szó. Hugh Jackman ma ünnepli a félszázadik születésnapját, ez alkalomból pedig összegyűjtöttük a leghíresebb alakításait. KultOrigoMeggyilkoltak egy gazdag, félvilági nőt a Teréz körúton: Leirer Amália történetehttp://www.life.hu/kult/20181010-leirer-amalia-gyilkossaganak-tortenete.htmlBrutálisan végeztek egy fiatal nővel 1924. december 22-én. Oszladozó testére két hónappal később találtak rá a lakásában. A hasán, nyakán és a mellén szúrt sebeket, a fején pedig egy hatalmas vágást láttak a detektívek. Akkoriban mindenki azt találgatta, ki ölhette meg Leirer Amáliát. Ez a híres Teréz körúti gyilkosság története. KultOrigoNincs édesebb, mint a női bosszú: amikor a gyengébb nem visszavághttp://www.life.hu/kult/20181001-noi-bosszu-filmek.htmlMár látható a hazai mozikban a Peppermint: A bosszú angyala című film, amiben a családja megölése után Jennifer Garner képezi ki magát egyszemélyes igazságosztó kommandóvá, hogy így álljon bosszút. Listára gyűjtöttük a legemlékezetesebb elődeit a mozivászonról. KultOrigo



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.