Csíksomlyói passió az Újszínházban: 10 és 100 éveseknek is ajánlja a rendező, Nagy Viktor

Csíksomlyói passió Passió Viczián Ottó Koncz Gábor színház Újszínház Nagy Viktor Vass György passiójáték
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Monumentális díszletek, rengeteg szereplő, fiatalos lüktetés jellemzi az Újszínház Csíksomlyói passióját. A darab áprilisi premierje előtt a rendező, Nagy Viktor mesélt az apropóról, az előkészületekről és arról, hogy miért találhatja érdekesnek a produkciót a 10 és a 100 éves néző is. A Csíksomlyói passió érdekessége, hogy a színpadon látható majdnem 40 szereplő között vannak olyan tapasztalt színészek, mint Koncz Gábor, de egészen fiatal pályakezdők is.

„Ez egy elég nagyszabású előadás. Nemrég számoltam össze: 39 szereplő látható a produkcióban – mondta Nagy Viktor, az Újszínház Csíksomlyói passió című produkciójának rendezője. – Egy kamaraszínházi méretű színpadon rendkívüli módon meghatározza a látványt ez a sok szereplő. Komoly vizuális hatást jelent, mint általában a passiójátékok" – folytatta a rendező. A díszlettel a középkori passiójátékokat akarták megidézni, amikor ezeket még templomokban adták elő. „Éppen ezért felépítettük egy templom kereszthajóját oltárral, szószékkel. Rendkívül szép" – fogalmazott Nagy Viktor.

Az Újszínház Csíksomlyói passió című produkcióját 10, és 100 éveseknek is ajánlja a rendező, Nagy Viktor Forrás: Újszínház

Az Ádám és Éva történetétől induló, Jézus Krisztus haláláig tartó darab premierje áprilisban lesz. Mint megtudtuk: két szempontból is aktuális. A darabot az 1980-as években vitte színpadra nagy sikerrel Kerényi Imre a Várszínházban. Kerényi tavaly elhunyt, így a társulat ezzel is szeretné felidézni az emlékét. „Idén is lesz Keresztény Fesztivál az Újszínházban, és a Csíksomlyói passió lesz a nyitódarab" – osztotta meg a Life.hu-val Nagy Viktor. A nézők így újra élvezhetik Kerényi Imre és Balogh Elemér szövegvilágát, valamint Rossa László zenei válogatását.

„Kétfajta zenei stílus összhatását hallhatjuk a darabban. Az egyik rész régebbi és kevésbé régi templomi, szakrális énekekből áll. A másik pedig egy világi rész népdalokból, népi rigmusokból, táncokból és tánczenéből. Különböző századok népdalai, zenéi elevenednek meg" – fejtette ki a rendező. Hozzátette: a koreográfiáért Vincze Balázs felel.

A darab vonzerejeként említette, hogy a színpadon látható 39 szereplő között vannak olyan tapasztalt színészek, mint Koncz Gábor, Viczián Ottó vagy Vass György. Ám a legtöbben mégis a fiatalabb korosztályból kerültek ki. „A túlnyomórészt fiatal szereplőgárda adja az egész produkció varázsát. Nagyon fiatalos, eleven, mozgalmas, mégis harmonikus előadás, amiben tapasztalt színészeket is láthatunk" – mondta Nagy Viktor, aki már korábban is rendezte a Csíksomlyói passiót.

A színpadon látható 39 szereplő között vannak olyan tapasztalt színészek, mint Koncz Gábor, Viczián Ottó vagy Vass György Forrás: Újszínház

A rendező úgy jellemezte a darabot, hogy a 10 évestől a 100 évesig mindenki élvezheti. „Ez egy nagyon fontos történet. Annak is érdekes lehet, aki csak színes, érdekes képeket szeretne benne látni. De az is szereti majd, aki már elmerült a vallás különböző részeiben, és egy elmélyültebb, filozofikusabb előadásra kíváncsi. Rengeteg örömöt lelhetünk benne. Az Ádámtól és Évától Krisztusig tartó időszakot érdemes összevetni a saját korunkkal, a jelenünkkel. Sok tanulságot találhatunk" – fogalmazott Nagy Viktor.

Azt is kifejtette, a témából adódóan nem kell attól tartanunk, hogy nyomasztja a lelkünket a produkció. „Főként Kerényi Imre és Balogh Elemér érdeme a darabban fellehető humor. Még az Atyaisten is ennek jegyében olvassa fel a Tízparancsolatot. És ott van az ördögök vaskos humora, de a zenében is felfigyelhetünk ilyesmire" – mosolygott a rendező, aki biztosítja a nézőket afelől, hogy a katartikus pillanatokról sem kell lemondaniuk. Mint mondta: az előadás komplex élményt ad, egyáltalán nem túl szomorú vagy filozofikus, de a kellő pillanatokban érzi a néző a katarzist.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.