Kate Winslet Robert De Niro mozi Hollywood Jack Nicholson Leonardo DiCaprio születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy honnan jön a különleges neve? Hogy mit ajándékozott Kate Winsletnek? Hogy mik a kedvenc filmjei? Hogy milyen történelmi rekordja van? A válaszokat, és még sok minden mást is megtudhatsz cikkünkből a születésnapos Leonardo DiCaprióról.

1.

Noha a vezetékneve olasz eredetű, az ereiben több német vér folyik, azt ugyanis mindkét ágról megörökölte. Az édesanyja révén német és orosz, míg az édesapja révén olasz és német ősökkel rendelkezik.

2.

A keresztnevei is ezt a nemzetköziséget tükrözik, merthogy hivatalosan kettő van neki. A Wilhelm a német, a Leonardo pedig az olasz, noha utóbbit nem a családi gyökerek, hanem egy anyai élmény miatt kapta. Az édesanyja ugyanis épp egy Leonardo da Vinci festmény előtt állt a firenzei Uffizi képtárban, amikor először megérezte születendő kisfia rúgását a hasában.

Leonardo DiCaprio apja, George DiCaprio karjaiban Forrás: Getty Images/Peter Fleming Photos

3.

Nagyon fiatalon kitűnt a tehetsége, gyerekszínészként sok munkát kapott reklámokban és tévésorozatokban. Amikor tízéves volt, az ügynöke azt javasolta, hogy a későbbi karrierje érdekében változtassa meg a nevét Lenny Williamsre, mert az amerikaiasabb hangzású. Ő nem ment bele, és Leonardóként futott be.

4.

1998-ban beperelte a Playgirl magazint, ami teljesen meztelen lesifotókat készült publikálni az akkor (a Rómeó + Júlia és a Titanic után) épp szívtipróként számon tartott DiCaprióról. A terv bevált, a képeket azóta sem láthatta senki.

Forrás: YouTube

5.

Filmek, amiben nagyon kevésen múlt, hogy ő legyen a főszereplő: Amerikai pszichó, Boogie Nights, Pókember, Az ügynökség, Álmodozók, Közellenségek, Batman és Robin, Steve Jobs. Sőt, sokáig ő volt a legfőbb esélyes Anakin Skywalker szerepére is a Star Wars-előzménytrilógiában.

6.

A két kedvenc színésze és egyben példaképe Robert De Niro és Jack Nicholson. Mindkettővel már összejött a közös munka is, előbbivel az Ez a fiúk sorsa című 1993-as filmben, utóbbival az Oscar-díjas A téglában. A kedvenc színésznője Meryl Streep, vele a Marvin szobájában dolgozott együtt, a kedvenc rendezője pedig Martin Scorsese, aki számos alkalommal foglalkoztatta őt (New York bandái, A tégla, Viharsziget, Aviátor, A Wall Street farkasa).

7.

A kollégái közül nagyon jó barátságot ápol Tom Hardyval, Vincent Gallóval, Mark Wahlberggel, Marion Cotillard-ral és Kate Winslettel, de a legközelebb Tobey Maguire-rel állnak egymáshoz, akivel gyerekkoruk óta cimborák.

Leonardo DiCaprio és Tobey Maguire egy kosárlabda meccsen Forrás: Getty Images

8.

Elkötelezett támogatója az amerikai demokrata pártnak, és vállaltan liberális politikai nézeteket vall (a zöld tevékenysége mellett, hiszen rengeteget ügyködik a környezetvédelemért). Aktívan kampányolt Bill Clinton, Al Gore és Barack Obama mellett is.

9.

A szabadság útjai című filmben nagy eseménynek számított, hogy a Titanic szerelmespárja, Kate Winslet és Leonardo DiCaprio ismét együtt játszottak, mégpedig egy szerelmi válságban lévő házaspárt. A film forgatása után DiCaprio egy arany gyűrűt ajándékozott Winsletnek, és bele is gravíroztatott néhány szót. Hogy mit, azt a színésznő nem árulta el senkinek.

10.

A filmes ízlése kimondottan kifinomult. 2006-ban az Independent magazin kérdésére az alábbiakat nevezte meg top10 személyes kedvenc filmjeként: Alkony sugárút, Biciklitolvajok, Taxisofőr, Arábiai Lawrence, 8 és ½, A harmadik ember, A testőr, Ragyogás, Édentől keletre, 2001: Űrodüsszeia.

11.

Híresen nagy nőcsábász, aki nagyon gyakran váltogatja a (leggyakrabban modell) barátnőit, és aki örök agglegény. Egyetlen nő volt eddig, akivel kétszer is élt kapcsolatban, a szerencsés Bar Refaeli izraeli topmodell.

12.

Az Eredet főszerepéért nem csak a neki szokásosan kijáró busás gázsit kapta meg, de a szerződése értelmében részesült egy bizonyos százalékig a film bevételeiből is. Végül összesen 59 millió dollárt keresett vele.

13.

Nyolc olyan filmben játszott, amit a Legjobb film Oscar-díjára jelöltek, és őt magát is ötször jelölték színészi kategóriákban. Nagyon sokáig ő számított a leghíresebb és legelismertebb olyan színésznek, aki nem nyerte el soha az Oscart, míg végül aztán az eddigi legutolsó jelölését A visszatérő főszerepéért sikerült díjra is váltania.

14.

Az Oscar-díját hozó A visszatérő után hosszabb szünetet tartott a színészi karrierjében, amit Quentin Tarantino és a Volt egyszer egy... Hollywood kedvéért szakított meg. A kultrendező szerint a főszerepeket játszó Brad Pitt és Leonardo DiCaprio „a legizgalmasabb filmsztár páros Robert Redford és Paul Newman óta".

Leonardo DiCaprio és Brad Pitt a Volt egyszer egy... Hollywood című filmben Forrás: AFP/Visiona Romantic/Andrew Cooper

15.

Egyes kimutatások szerint ő az egyetlen színész a Földön, aki a karrierje során az emberi történelem elmúlt 170 évéből minden évtizedben élő karaktert játszott már.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.