November végén kerül a hazai mozikba a Házassági történet, ami Scarlett Johansson és Adam Driver főszereplésével mutatja meg különleges és emlékezetes módon, hogyan is történik, és mivel is jár egy válás. Úgy tűnik, új klasszikus született a témában, mi pedig ebből az alkalomból listára gyűjtöttük az utóbbi évek hasonló ügyekkel foglalkozó filmes remekléseit.

Kegyetlen bánásmód (2003)

Egy válás valahol mindig kegyetlen, és központi kérdés benne a bánásmód, ezt a kérdést pedig a legtöbbször a válóperes ügyvédek teszik fel kegyetlen módon. A Coen-testvérek eme fekete humorú szatírájában George Clooney a szakma legjobbja, de még egy válóperes ügyvédet is utolérhet a végzetes szerelem.

5x2 (2004)

Fordított időrendben mesél két emberről öt fejezetben ez a különleges francia film. Egy szerelmespár történetét láthatjuk, csak épp a válás epizódjától kezdünk, és a megismerkedés pillanatáig jutunk el a végén. Ettől pedig az egész még szomorúbb, de egyben felszabadítóbb is.

Nader és Simin – Egy válás története (2011)

A legjobb külföldi film Oscar-díját is elnyerte ez az iráni filmráma, aminek két főszereplője igazából szereti egymást, épp csak azt nem tudják sehogy sem megoldani, hogy együtt folytassák az életüket. De hát nem erről szól valójában a válások többsége?

Maisie tudja (2012)

Nem a váló feleség, nem a váló férj, hanem a közös gyerekük szemszögéből meséli el egy válás történetét a Maisie tudja, ez a válás pedig extrán bonyolult és új pótapákkal-pótanyákkal színesített. De egy gyermeki szemszög talán a felnőtteknek is segíteni tud egyszerűbbé tenni a dolgokat.

Sráckor (2014)

Richard Linklater filmtörténeti jelentőségű bravúrt hajtott végre a Sráckorban. A főszereplőjével (és társaival) 12 éven át készítette ezt a játékfilmet, így végigkövetve egy srác minden életkorszakát. Amiben történetesen a szülei válása is fontos szerepet kapott, remeknél remekebb színészek alakításában.

Láthatás (2017)

Már a válás utáni zűrökről szól ez a kőkemény francia családi dráma, egészen pontosan arról, hogyan is alakuljon a közös gyerek felügyelete. Ha pedig a két szülő épp azzal vádolja egymást, hogy az egyik erőszakos, a másik pedig csak magának akarja a gyereket, abból olyan veszedelmes összecsapások lesznek, hogy csak szorítjuk a karfát a film közben.

Házassági történet (2019)

Az amerikai független film egyik állócsillaga, Noah Baumbach már korábban is készített egy remek filmet egy válás történetével a középpontjában. A tintahal és bálnában a szülei házasságának végét dolgozta fel a maga módján, a november 29-től mozikba kerülő Házassági történetben pedig a saját vonatkozó élményeit. Érdekesség, hogy a Házassági történet a Netflix filmje, így csak néhány hétig látható nagyvásznon, mielőtt debütál a netes tartalomszolgáltató felületén is.

Kattints a képre és nézd meg az előzetes fotókat a filmről!

Forrás: Netflix