A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléjét idén nem tarthatták meg a szervezők, de a rangos cannes-i válogatás filmjeit későbbi fesztiválokon világszerte bemutatják. A filmválogatásban egy magyar vizsgafilm is helyet kapott.

A filmes egyetemeken készült alkotások legjobbjait összegyűjtő Cinéfondation programba beválasztották Beleznai Márk, a METU végzősének másodéves vizsgafilmjét.
A 16 perces Agapé című rövidfilm Gryllus Dorka és Kenéz Ágoston főszereplésével készült, operatőre Barna Máté, vágója Kőváry Dániel, zeneszerzője Obbágy Máté volt.

A rövidfilm egy hétköznapi kapcsolat kialakulását mutatja be: Kornél, a tizenéves filmőrült és Hanna, a kissé elvarázsolt negyvenes egyedülálló nő találkoznak. Mikor pár nappal később újra összefutnak, ráébrednek, mennyi közös van bennü és múltjúkban, majd a két eltérő személyiség között egy valószínűtlen viszony alakul ki.

Az Agapé forgatókönyvírója, Beleznai Márk idén diplomázik a METU Mozgókép és média szakirányán, diplomafilmjét készíti elő, és hétvégenként a főváros legkisebb mozijában, a Cirko-Gejzírben dolgozik, ahol ő a mozigépész.

Szeptemberben az Agapé látható lesz a budapesti Friss Hús rövidfilmfesztivál versenyprogramjában.  

A vizsga- és diplomafilmeket bemutató rangos Cinéfondation programban korábban Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór, Andrasev Nadja, Szentpéteri Áron és Moldovai Katalin korai alkotásai szerepeltek -írja az Origo.