Jennifer Lawrence elajándékozta az Oscar-díját

Forrás: Getty Images/FilmMagic/Jennifer Graylock -
Oscar-díj Jennifer Lawrence Chris Martin X-Men Thomas Jefferson Jég veled! Hollywood magazin Amerikai botrány Nicholas Hoult évforduló Darren Aronofsky Napos oldal Cooke Maroney A hallgatás törvénye születésnap Az éhezők viadala
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Családi kiránduláson fedezték fel, egy korábbi amerikai elnök rokona, az Oscar-díját a szüleinek adta, és véletlenül szerepelt egy magyar együttes klipjében. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 30. születésnapját ünneplő Jennifer Lawrence kapcsán.

1.

Jennifer Shrader Lawrence néven született a Kentucky állambeli Louisville-ben. Az édesanyja gyerektáborok szervezésével foglalkozott, az édesapja építőipari vállalkozást vezetett. Angol, német, ír, skót és francia vér is folyik az ereiben.

2.

Távoli rokoni viszony fűzi Thomas Jeffersonhoz, az Egyesült Államok harmadik elnökéhez, a Függetlenségi Nyilatkozat megfogalmazójához.

Jennifer Lawrence távoli rokona Thomas Jeffersonnak Forrás: AFP

3.

Tizennégy éves korában egy New Yorkban tett családi kirándulás során egy ruhaüzletben szúrta ki őt egy tehetségkutató ügynök. Az édesanyja a modellkedés felé terelte volna, de őt inkább a színészet érdekelte.

4.

Majdnem ő lett az Alkonyat női főszereplője, de a meghallgatások után a készítők inkább Kristen Stewartot választották.

5.

Még ismertté válása előtt szerepelt a Parachute együttes The Mess I Made című dalához készült videoklipben, néhány évvel később pedig már mindenki miatta nézte a klipet.

6.

Az első nagy sikert A hallgatás törvénye című film hozta el számára, amiért Oscar-díjra is jelölték, mindössze húszévesen. A kietlen körülmények között élő, testvéreiről saját maga gondoskodó lány szerepének kedvéért megtanulta, hogyan kell egy mókust megnyúzni, fát vágni és verekedni.

7.

Fiatal kora ellenére már négy alkalommal jelölték Oscar-díjra, és a Napos oldalért el is nyerte azt. Ő a legfiatalabb színésznő, akit valaha két Oscarra jelöltek a legjobb női főszereplő kategóriájában, és minden idők második legfiatalabb győztese ugyanezen kategóriában. Jelenleg ő az egyetlen 1990 után született színész is, aki Oscar-díjat nyert.

8.

Számos alkalommal nyíltan kritizálta azt a gyakorlatot, ahogyan Hollywood a színésznőkkel bánik, akár a fizetési különbségek, akár annak az elvárásnak a tekintetében, hogy mindig szupervékonynak kell lenniük a filmvásznon. Többször kijelentette, hogy ő nem hajlandó radikális fogyókúrát folytatni egyetlen szerep kedvéért sem, amikor pedig a Napos oldal esetében az volt a kérés, hogy szedjen magára néhány kilót, így reagált: „Végre!".

9.

Az Oscar-díját a szüleinek adta, mert úgy érezte, túl furcsa lenne a saját otthonában tartani az aranyszobrocskát.

10.

A tisztaság nem mindig az erőssége, Az éhezők viadala forgatásán például többször is az előző napi véres sminkben jelent meg. Az Amerikai botrány felvételei során pedig rendszeresen leette chips-szel az elegáns jelmezeit, ami miatt inkább többet legyártattak a ruhákból, hogy gyorsan lehessen cserélni őket.

11.

A 2010-es évek legjobban fizetett, és a filmjeivel legtöbb bevételt termelő színésznők egyike, köszönhetően elsősorban két szupersikeres szuperprodukciónak, Az éhezők viadala- és az X-Men-filmeknek.

Jennifer Lawrence az X-Men című filmben Forrás: Northfoto

12.

Több szakmabelivel is ápolt romantikus kapcsolatot. 2011 és 2014 között az X-Men-filmekben megismert Nicholas Houlttal járt, 2014-ben a Coldplay-énekes Chris Martinnal, 2016-ban a filmrendező Darren Aronofskyval. 2018 óta a galériatulajdonos Cooke Maroney partnere, akivel 2019 októberében össze is házasodtak.

13.

A Becéző szavak (1983) és a Jég veled! (1993) a két kedvenc filmje.

14.

Az Amerikai Filmakadémia tagjaként ő is szavazhat az Oscar-díj jelöltjeiről. Az egyik évben azonban az édesanyja ellopta a szavazócéduláját, és feladta helyette, mert nem értett egyet a választásaival. Mivel azonban rossz címre küldte a borítékot, így később a lánya mégis leadhatta a voksait.

15.

A Vörös veréb magyarországi forgatása alatt igencsak megkedvelte a budapesti éjszakai életet, és akaratán kívül még egy hazai punkbanda videoklipjében is szerepel. Az együttes ugyanis épp a Vittula kultkocsmában forgatott bulijelenetet, és csak utólag vették észre, hogy épp ott tartózkodott akkor Jennifer Lawrence is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.