40 éves lett a Reszkessetek, betörők! gyereksztárja – íme néhány érdekesség Macaulay Culkinról

érdekesség színész gyereksztár Macaulay Culkin Reszkessetek, betörők!
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hat testvére közül többen szintén ismert színészek lettek, ő minden idők legjobban fizetett gyereksztárja, évekig járt Hollywood egyik legjobb csajával, és belevitte a rosszba még Marilyn Mansont is. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 40. születésnapját ünneplő Macaulay Culkin kapcsán.
  1. Macaulay Carson Culkin néven született New Yorkban, az édesapja egynegyed részben ír, de német, angol, svájci és francia vér is csörgedez az ereiben. Az édesanyja félig német, félig norvég származású.
  2. A keresztneveit történelmi alakok után kapta. Thomas Babington Macaulay angol történész és politikus, Kit Carson vadnyugati hős volt. A családjában és a baráti körében viszont mindenki Mac-nek szólítja.
    Macaulay Culkin, a reszkessetek betörők sztárja Forrás: Collection Christophel/© Twentieth Century Fox Film Corporation/Twentieth Century Fox Film Corpo
  3. Igazi nagycsaládba született, és nem épp tehetős körülmények közé. Hat testvérével és a szüleivel egy kis lakáson osztoztak az első éveiben, miközben az édesanyja telefonközpontosként, az édesapja pedig templomi sekrestyésként dolgozott.
  4. A testvérei közül mindegyik kipróbálta magát valamilyen formában a szórakoztatóiparban, két fivére pedig komolyabb színészi karriert is magáénak tudhat. Kieran Culkin a Reszkessetek betörők!-ben az unokatestvérét játszotta, felnőttként pedig többek között az Utódlás és Fargo sorozatokban láthattuk. Rory Culkin gyerekként Macaulay kisöccsét alakította A jófiúban, és a fiatalabb énjét a Richie Rich-ben, később pedig olyan mozifilmekben játszott, mint a Jelek, vagy a hazánkban forgatott A sötétség gyermekei.
  5. Négyévesen szerepelt először színpadon, és nyolcévesen játszott az első mozifilmjében, a Rocket Gibraltár, a viking bárkában.
  6. Már a világhírt hozó Reszkessetek, betörők! előtt is ismert gyerekszínésznek számított a szakmában, és a forgatókönyvíró John Hughes őrá gondolva írta meg a karácsonyi filmhez Kevin McCallister figuráját. A rendező Chris Columbus viszont nem volt biztos a választásban, és még közel 200 másik gyereket meghallgatott, mire visszatért az eredeti ötlethez, és Culkin-nak adta a szerepet.

  7. Ő minden idők legtöbbet kereső gyerekszínésze. A Palira vettem a papát! és a Richie Rich című filmekért egyaránt 8-8 millió dolláros gázsit kapott.
  8. A legtöbb gyerekszínész számára komoly válságot okoz a „kiöregedés", és kevesek számára vezet út a sikeres felnőtt színészek közé. Macaulay Culkin-nak ráadásul extra problémákkal is meg kellett küzdenie a legkritikusabb időszakban, hiszen a kilencvenes évek közepén különváltak, és jogi csatározásba kezdtek a fiuk felügyeleti joga, meg persze a keresete felett. Nem csoda, hogy Culkin ekkor évekre teljesen felhagyott a színészettel, és úgy nyilatkozott, hogy „normális életet" szeretne.
  9. Túl van egy rövid életű házasságon, ami 1998 és 2000 között tartott a színésznő Rachel Miner-rel. Ennél viszont jóval hosszabbnak bizonyult az a kapcsolat, ami a mára filmsztárrá váló Mila Kunis-hoz fűzte 2002 és 2010 között, sőt máig jóbarátoknak tartják magukat.
  10. Számos híres videoklipben is szerepelt a filmes karrierje mellett, vagy később helyett. Többek között a Sonic Youth, a Temptations és Darlene Love videóiban is látható, mind közül pedig a legismertebb Michael Jackson Black Or White című korszakos klipje.

  11. Michael Jacksonhoz közismert és ellentmondásos barátság fűzte. Ő a keresztapja Jackson két gyermekének, Prince Michael Jacksonnak, és a szintén színészi-énekesi karrierbe kezdő Paris Jacksonnak is.
  12. 2004-ben letartóztatták kábítószer birtoklásáért, óvadék ellenében távozhatott, majd felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.
  13. A Party szörnyek című film forgatásán ő vette meg Marilyn Manson számára az énekes életének első doboz cigarettáját, ami különösen annak fényében ironikus, milyen sátáni imidzse van Manson-nak, és milyen angyalarcú (volt még akkor) Culkin.
  14. Junior címmel egy könyvet is írt, amiben kísérleti, félig önéletrajzi formában mesél a gyereksztárságának éveiről, és az apjához fűződő zűrzavaros viszonyáról.
  15. Az utóbbi években több projektbe is belevágott. Ismét színészkedik néha, például a hírek szerint látható lesz az Amerikai Horror Story következő évadában is. Alapított egy rock bandát Pizza Underground néven, amivel 2014 és 2016 között turnézott és adott ki albumokat. A Bunny Ears nevű popkulturális website és podcast esetében pedig igazgató és állandó közreműködő egyszerre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.