A viszkis A belső ember Ben Affleck Robert De Niro Woody Allen Ambrus Attila Liam Neeson mozi magazin Antal Nimród Szemtől szemben Al Pacino Kánikulai délután Clive Owen Fogd a pénzt és fuss! A becsületes tolvaj Tolvajok városa premier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Október elejétől játsszák a hazai mozik Liam Neeson új filmjét, amelyben jó útra térni szándékozó bankrablót alakít. Ebből az alkalomból pedig listára gyűjtöttük a kedvenc filmjeinket a témában, amelyek esetében legjobban szórakoztunk egy-egy széfkipakoláson.

Fogd a pénzt és fuss (1969)

Woody Allen, mint bankrabló? Igen, ez pont annyira vicces, mint amennyire elsőre hangzik, és pont annyira sikeres is az a bizonyos rablás. „Csak semmi cicó" – ahogyan a zseniális magyar fordításban Kern András hangján mondja a főhős a mit sem sejtő, ám annál okvetlenkedőbb pénztárosnak, a többi pedig történelem – hiszen mindezt Woody Allen első saját rendezésű filmjében láthatjuk.

Kánikulai délután (1975)

Sidney Lumet klasszikus filmjében Al Pacino és John Cazale is a színészi pályája csúcsteljesítményét nyújtja, miközben nem csak egy bankrablás feszültségét, de az egymás iránti ambivalens érzelmeiket is átélhetővé teszik. Az egyetlen helyszínen, egyetlen nap alatt játszódó filmben botcsinálta bankrablók próbálnak meg zsákmányhoz jutni egy fülledt nyári délutánon, de beszorulnak a túszaikkal az épületbe, patthelyzet alakul ki, az akciójuk pedig médiaszenzációvá és társadalmi lázadássá válik.

Szemtől szemben (1995)

A film, ami összehozta egy nagy generáció két legnagyobb színészét: Robert De Niro és Al Pacino már szerepelt egy moziban korábban is, de A keresztapa 2-ben nem volt közös jelenetük. Itt viszont a törvény két oldalán álló, egymástól mégsem sokban különböző ellenfeleket játszanak, az utolsó dobására készülő bankrabló és a kiégett zsaru párharca pedig mitikussá nő Michael Mann kőkemény bűnfilmjében.

A belső ember (2006)

Spike Lee sokkal inkább az odamondogatós társadalmi drámáiról ismert, mint a zsánerfilmjeiről, de nem egyszer bizonyított utóbbiak terén is. Sőt, széfkipakolás témájában még újat is képes volt mutatni, pedig nem könnyű olyan trükkös bankrablós módszert villantani a világ mozinézőinek, amit ne láttak volna már korábban a műfaj valamelyik darabjában, de Clive Owen vezetésével itt sikerült!

Tolvajok városa (2010)

Volt idő, amikor még Ben Affleck nem elgyötört tekintetű, kiégett filmsztárnak számított, hanem Hollywood egyik legtündöklőbb új csillagának a kamerák előtt és mögött egyaránt... A Tolvajok városának bankrablások köré épülő csavaros szélhámos-sztorijában kiemelt jelentőséget kap a szülővárosa, Boston miliője, szinte városfilmmé is avatva Affleck rendezését.

A Viszkis (2017)

Nekünk magyaroknak is megvan a híres, a közvélemény érdeklődése övezte bankrablónk, és néhány éve már megvan a róla szóló, közönségsiker mozifilmünk is. Antal Nimród igazi amerikai profizmussal, de közben a helyi ízek értő alkalmazásával mesélte el a rendszerváltást követő zűrzavaros évek egyik legkalandosabb hazai sztoriját.

A becsületes tolvaj (2020)

Október 8-án kerül a hazai mozikba Liam Neeson új filmje, amelyben a karrierje utóbbi szakaszára oly jellemző módon ismét rutinos nehézfiút alakít – aki már igazán nem szeretne akciózni, de azok a fránya körülmények még egyszer utoljára rákényszerítik. Jelen esetben ez a figura egy legendás bankrabló, aki végre jó útra szeretne térni, épp csak rossz módszert választ hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.