60 éves lett Hollywood vörös dívája – 15 érdekesség Julianne Moore-ról

színésznő díva Hollywood Julianne Moore születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Németországban érettségizett, sok mindenben későn érő típus, vadászik a kedvenc sorozata spoilereire, és nem szereti, ha szex közben letépik a ruháját. Ezekről, és sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 60. születésnapját ünneplő Julianne Moore kapcsán.

1.
Julie Anne Smith néven született 1960. december 3-án. Apai ágon német, ír, walesi, zsidó és angol, anyai ágon skót ősökkel rendelkezik.

2.
Édesanyja szociális munkásként dolgozott, édesapja az amerikai hadseregben szolgált. Utóbbi munkája miatt rengeteget költöztek, 18 éves koráig 23 különböző városban élt. Az érettségi vizsgát például Németországban, a frankfurti amerikai gimnáziumban tette le.

Julianne Moore, Hannibal

3.
Amikor az egyetemi drámatagozat elvégzése után színészkedni kezdett, azzal szembesült, hogy létezik egy másik Julie Anne Smith nevű színésznő is. Az ilyenkor szokásos szakmai hagyomány szerint, későbbi pályakezdőként neki kellett változtatnia a nevén, ő pedig összevonta a két keresztnevét, és hozzácsapta az apja középső nevét, a Moore-t.

4.
Későn érő típus, 26 évesen tanult meg úszni, 27 évesen vezetni és 37 évesen lett először anya.

5.
A mozis karrierje is későn kezdődött, már elmúlt 30, mire megkapta az első filmszerepét. Ezért is fordulhatott elő az, hogy szinte a teljes eddigi karrierje során érett, ugyanakkor erős erotikus kisugárzással rendelkező nőket játszott a filmvásznon.

6.

Azon 12 színésznők egyike, akiket az Oscar-díj története során egyazon évben két különböző kategóriában is jelöltek a díjra. Vele ez 2003-ban történt meg, amikor Az órákért mellékszereplőjeként, a Távol a mennyországtól esetében pedig főszereplőként kapott jelölést. Végül egyik esetben sem ő nyert. 12 évvel később viszont már hazavihette az aranyszobrot a Megmaradni Alice-nek című drámában nyújtott alakításáért.

7.
Mindössze két olyan színésznő született a filmtörténet során, aki a világ három leghíresebb fesztiválján (Cannes, Berlin, Velence) egyaránt nyert díjat az alakításaival. Az egyik Julianne Moore, a másik Juliette Binoche.

8.
Kétszer ment férjhez. 1986 és 1995 között a színész John Gould Rubinnal élt házasságban, 2003 óta pedig a rendező Bart Freundlich (Nem vagyunk már ugyanazok, Házasság a négyzeten) felesége.

9.
A kedvenc színészpartnereként Ralph Fiennes-t nevezte meg, akivel az Egy kapcsolat végében alakították a két főszerepet.

10.
A kedvenc filmje Roman Polanski 1968-as pszichohorrorja, a Rosemary gyermeke.

11.
A kedvenc sorozata pedig a Downton Abbey, amiért olyannyira rajong, hogy a szériában szereplő egyik színésznőtől, Michelle Dockery-től megpróbált titkos információkat is kicsikarni a történetről, amikor együtt forgattak egy mozifilmet.

12.
Szereti a luxust, főként a designbútorok tekintetében, a kedvenc tervezői Paavo Tynell és Harvey Probber. De amikor egy betörő elvitte a New York-i lakásából az ékszereit, az is 127 ezer dolláros, azaz közel 40 millió forintos kárnak számított.

13.
A Hollywoodban szokásos gyakorlattól eltérően ő tényleg elolvas minden neki kézbesített forgatókönyvet az elejétől a végéig.

14.
Saját bevallása szerint teljesen más a szexuális élete, mint amilyenre az emberek a filmjeiből következtetnének. A valóságban például megölné azt, aki széttépi a ruháját.

15.
Legközelebb a Nő az ablakban című film mellékszerepében láthatjuk Julianne Moore-t. A film már készen várja a bemutatóját, csak a világjárvány miatt halasztották el többször is a premiert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.