Elhunyt a híres francia színész

Forrás: Shutterstock -
színész Robert Hossein
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilencvenhárom évesen elhunyt Robert Hossein francia színész és rendező, akit főleg az Angélique-filmekből ismernek külföldön. A filmes és színházi rendezőként is ismert színész "légzési nehézségekben" halt meg egy párizsi kórházban csütörtökön, egy nappal 93. születésnapja után - közölte felesége, Candice Patou.

Több mint hét évtizedet felölelő pályafutása során Hossein több mint 100 filmben és színdarabban játszott, első sikereit színpadi rendezőként aratta, ő lett a populáris színház vezéralakja Franciaországban.

Színházi rendezőként többek közt Shakespeare, Lorca, Gorkij és Victor Hugo műveit vitte színre, A nyomorultakat 1982-ben filmmusicalként is megrendezte. Színészként olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Edouard Molinaro, Claude Lelouch vagy Roger Vadim.
A nemzetközi hírnevet Jeoffrey de Peyrac gróf szerepe hozta el neki Bernard Borderie rendező 1964-1968-ben forgatott Angélique-filmjeiben, a makrancos szépséget alakító Michele Mercier partnereként. A Rififi a férfiak közt című filmben Brigitte Bardot-val, A szókimondó asszonyságban Sophia Lorennel szerepelt együtt.

Forrás: Shutterstock

Ezután főleg gengszterek, vadnyugati revolverhősök és egyéb nyugtalanító alakok szerepeit kapta. 1981-ben Georges Lautner A profi című akciófilmjében ismét keményfiút alakított, Rosen rendőrfelügyelőt, Josselin ügynök (Jean-Paul Belmondo) kérlelhetetlen ellenfelét.

Hossein egy zoroasztriánus iráni zeneszerző és egy ortodox vallású orosz anya gyermekeként született Párizsban Abraham Hosseinoff néven. Szegénységben nőtt fel, a világháború után 15 évesen döntött úgy, hogy az előadóművészetnek szenteli életét. Reimsben saját színházat és színiiskolát alapított, nálta tanult mások mellett Anémone és Isabelle Adjani.

A színész-rendező háromszor nősült, első felesége az orosz származású Marina Vlady volt, akivel több filmben szerepelt együtt, és akitől első két fia született.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.