A mesék nem mindig 100 százalékosan a képzelet szüleményei. Mutattunk már erre pár példát, amiben megismerhetted például a Szépség és a Szörnyeteg igaz történetét is. Hitted volna, hogy Shrek alakja sem a DreamWorks csapatának fejéből pattant ki?

Élt egyszer egy Maurice Tillet nevű férfi, aki beleszeretett egy csodaszép nőbe. Ám az ő történetük nem egészen úgy ért véget, ahogy a mesében.

A Tillet család az édesapa mérnöki munkája miatt költözött Franciaországból Oroszországba, itt született meg 1903-ban a kis Maurice. A fiú tehetséges gyermek volt, több nyelven beszélt, színészkedett, sőt, verseket is írt. Maurice Tillet apjához hasonlóan mérnök lett, és éveken át a francia haditengerészetnél szolgált.

Ám fiatal felnőttként elkezdtek jelentkezni nála az akromegália tünetei. Ez hasonló a gigantizmushoz, mivel azonban ekkor a csontok növekedése már megállt, azok nem megnyúlnak, hanem lassan deformálódnak. Az akromegáliában szenvedők arcvonási eldurvulnak, előugró álluk alakul ki, a kezük és lábuk nagyobbá válik, a hangjuk mélyebb lesz, megvastagszik a bőrük.

Miután Maurice teste és arca szemmel átható torzulásnak indult, megélhette az emberek mérhetetlen gonoszságát, melyet furcsa külseje váltott ki.

Maurice TilletForrás: Wikipedia/Ben van Meerendonk/AHF, collectie IISG

Elfordultak tőle, megbámulták, féltek tőle, gúnynevekkel illették. Egy litván birkózó kezdte el győzködni a férfit, hogy ebben a sportban kamatoztathatná külsejét, és erejét egyaránt. Maurice hamarosan az Egyesült Államokba költözött és pankrátor lett. Művésznévként a „Francia angyalt" vette fel és hatalmas sikereket ért el, imádták a nézők. Még világbajnoki címet is szerzett 1944-ben.

Furcsa külseje ellenére beleszeretett egy Olga nevű gyönyörű nőbe, aki viszonozta érzéseit, és egy darabig szeretői kapcsolatuk volt. Azt nem tudni, hogy pontosan mikor és hogyan ért véget a szerelem, de a férfiban elég mély nyomot hagyhatott, hiszen sportkarrierje vége után Massachusetts-i otthonában gyakorlatilag elszigetelve élt, egészen 1954-es halálig, amit szívelégtelenség okozott.

A világtól elzárkózott férfi arcáról összesen három gipszlenyomat készült, Az egyik a mai napig megtekinthető a pennsylvaniai York-ban, a York Barbell Buildingben.

Shrek nem csupán a külsejét, de életének egy részét is Maurice Tillet-nek köszönheti. A kinézete alapján megítélt jószívű ogre, aki elzárkózva élt mocsarában, és önmagát egy hagymához hasonlította, meseszereplőként szerencsésebb sorsot kapott, mint a mintájául szolgáló férfi. Ő ugyanis megtalálta a beteljesült szerelmet, a körülötte élőkben képes volt lerombolni a külseje miatti előítéleteket, sőt, ráébredt, hogy léteznek hozzá hasonló „lények" – lásd az elvarázsolt királylányt – ami segített elfogadni és megszeretnie önmagát. Ezekre lett volna szüksége Maurice-nak is, elutasítás helyett megértésre, pankrátorként való mutogatása helyett, igazi szeretetre.

Shrek alakja azért is fontos, mert segíthet a gyerekeknek és a felnőtteknek a másság elfogadásában, abban, hogy a furcsa, néha torz, néha ijesztő külső mögött is meglássák az embert.