A zöld ogre nem a képzelet szülötte: íme, az igazi Shrek

Forrás: Wikipedia/Ben van Meerendonk/AHF, collectie IISG -
igaz történet mese Shrek magazin ogre
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mesék nem mindig 100 százalékosan a képzelet szüleményei. Mutattunk már erre pár példát, amiben megismerhetted például a Szépség és a Szörnyeteg igaz történetét is. Hitted volna, hogy Shrek alakja sem a DreamWorks csapatának fejéből pattant ki?

Élt egyszer egy Maurice Tillet nevű férfi, aki beleszeretett egy csodaszép nőbe. Ám az ő történetük nem egészen úgy ért véget, ahogy a mesében.

A Tillet család az édesapa mérnöki munkája miatt költözött Franciaországból Oroszországba, itt született meg 1903-ban a kis Maurice. A fiú tehetséges gyermek volt, több nyelven beszélt, színészkedett, sőt, verseket is írt. Maurice Tillet apjához hasonlóan mérnök lett, és éveken át a francia haditengerészetnél szolgált.

Ám fiatal felnőttként elkezdtek jelentkezni nála az akromegália tünetei. Ez hasonló a gigantizmushoz, mivel azonban ekkor a csontok növekedése már megállt, azok nem megnyúlnak, hanem lassan deformálódnak. Az akromegáliában szenvedők arcvonási eldurvulnak, előugró álluk alakul ki, a kezük és lábuk nagyobbá válik, a hangjuk mélyebb lesz, megvastagszik a bőrük.

Miután Maurice teste és arca szemmel átható torzulásnak indult, megélhette az emberek mérhetetlen gonoszságát, melyet furcsa külseje váltott ki.

Maurice Tillet Forrás: Wikipedia/Ben van Meerendonk/AHF, collectie IISG

Elfordultak tőle, megbámulták, féltek tőle, gúnynevekkel illették. Egy litván birkózó kezdte el győzködni a férfit, hogy ebben a sportban kamatoztathatná külsejét, és erejét egyaránt. Maurice hamarosan az Egyesült Államokba költözött és pankrátor lett. Művésznévként a „Francia angyalt" vette fel és hatalmas sikereket ért el, imádták a nézők. Még világbajnoki címet is szerzett 1944-ben.

Furcsa külseje ellenére beleszeretett egy Olga nevű gyönyörű nőbe, aki viszonozta érzéseit, és egy darabig szeretői kapcsolatuk volt. Azt nem tudni, hogy pontosan mikor és hogyan ért véget a szerelem, de a férfiban elég mély nyomot hagyhatott, hiszen sportkarrierje vége után Massachusetts-i otthonában gyakorlatilag elszigetelve élt, egészen 1954-es halálig, amit szívelégtelenség okozott.

A világtól elzárkózott férfi arcáról összesen három gipszlenyomat készült, Az egyik a mai napig megtekinthető a pennsylvaniai York-ban, a York Barbell Buildingben.

Shrek nem csupán a külsejét, de életének egy részét is Maurice Tillet-nek köszönheti.

A kinézete alapján megítélt jószívű ogre, aki elzárkózva élt mocsarában, és önmagát egy hagymához hasonlította, meseszereplőként szerencsésebb sorsot kapott, mint a mintájául szolgáló férfi. Ő ugyanis megtalálta a beteljesült szerelmet, a körülötte élőkben képes volt lerombolni a külseje miatti előítéleteket, sőt, ráébredt, hogy léteznek hozzá hasonló „lények" – lásd az elvarázsolt királylányt – ami segített elfogadni és megszeretnie önmagát. Ezekre lett volna szüksége Maurice-nak is, elutasítás helyett megértésre, pankrátorként való mutogatása helyett, igazi szeretetre.

Shrek alakja azért is fontos, mert segíthet a gyerekeknek és a felnőtteknek a másság elfogadásában, abban, hogy a furcsa, néha torz, néha ijesztő külső mögött is meglássák az embert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.