50 éves lett a Trainspotting sztárja, Ewan McGregor: 16 évesen hagyta ott az iskolát a színészetért

Forrás: FilmMagic/2018 Axelle/Bauer-Griffin/Axelle/Bauer-Griffin -
Ewan McGregor Trainspotting születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nagybátyja megelőzte őt a Star Warsban, a Trainspotting rendezőjével egy évtizedig nem állt szóba, friss szingli, és hamarosan Obi-Wanként tér vissza. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a félszázadik születésnapját ünneplő Ewan McGregor kapcsán.

1.
Ewan Gordon McGregor néven született 1971. március 31-én a skóciai Perth-ben, egy pedagógus házaspár gyermekeként.

2.
A keresztnevének helyes kiejtése 'jú-en'.

Ewan Gordon McGregor néven született 1971. március 31-én Forrás: FilmMagic/2018 Axelle/Bauer-Griffin/Axelle/Bauer-Griffin

3.
A nagybátyja az a Denis Lawson, aki szerepelt a klasszikus Star Wars-filmekben a lázadók egyik pilótájaként (majd a Skywalker korában is visszatért), és aki nagy szerepet játszott abban, hogy a kis Ewan rajongani kezdjen a színészkedésért, meg persze a Star Wars-ért. A Hétköznapi pár című filmben aztán együtt is szerepelhettek.

4.
16 évesen otthagyta a középiskolát, és elment a helyi színházba gyakornoknak. A szülei támogatták a döntésében. Mivel pedig tehetségesnek bizonyult, később neves színművészeti akadémiákon folytatta még a tanulmányait, többek között Daniel Craig iskolatársaként.

5.
Pályakezdő színészként Jude Law volt az egyik lakótársa, akivel azóta is közeli barátok.

6.
A kamerák előtti karrierje a szintén pályakezdő filmrendező Danny Boyle révén indult be, akitől megkapta élete első főszerepét a Sekény sírhantban, majd két évvel később az egész világot lenyűgözték a Trainspottinggal.

7.
Danny Boyle harmadik filmjének, Az élet sójának is ő volt a főszereplője, és ő lett volna negyediké is, de A partban a rendező a stúdió nyomására végül Leonardo DiCapriónak adta a szerepet. Ewan McGregor ezután hosszú-hosszú ideig nem beszélt Boyle-lal, mert úgy érezte, hogy elárulta őt és a barátságukat. Mintegy tíz évvel később békültek ki, Boyle bocsánatot kért a helyzet nem megfelelő kezeléséért, McGregor pedig megbánta, hogy egy csomó közös film lehetősége kútba esett így a sértődése miatt. Az egész ügyet a Trainspotting együtt elkészített folytatása zárta le méltó módon.

8.
177 centiméter magas.

9.
Számos filmjében (Emma, Velvet Goldmine, Szépség és a szörnyeteg) megcsillogtatta az énekhangját is, de egyikben sem olyan emlékezetes módon, mint a musical műfaját újraértelmező Moulin Rouge!-ban.

10.
25 éven át tartott a házassága a francia látványtervező Eve Mavrakisszal, akivel még ifjú színészként a Kavanagh QC című tévésorozat forgatásán ismerkedett össze. Négy gyermekük született, és néhány hónappal ezelőtt, 2020 augusztusában váltak el.

11.
Kiemelkedő tehetségű középkorú színészként, számos jelentős filmszereppel a háta mögött nem hogy Oscart nem nyert sosem, de még csak nem is jelölték soha a díjra. A legjelentősebb színészi elismerése egy Golden Globe a Fargo sorozat harmadik évadjáért, amiben egy ikerpár mindkét tagját ő alakította.

12.
A két fő hobbija a sakkozás és a motorozás. Utóbbi odáig fajult, hogy a közeli barátja, a szintén színész Charley Boorman oldalán kontinenseken átvezető túrákat tettek meg motorháton, amikből két dokumentumsorozat (Hosszú motorozás, Hosszú motorozás felfelé) is született.

13.
Erős rövidlátásban szenvedett, és az említett hosszú motoros túrák miatt vetette magát alá lézeres szemműtétnek, hogy ne kelljen útközben szemüveggel és kontaktlencsékkel bajlódnia.

14.
Már filmrendezőként is bemutatkozott, amikor 2016-ban ő vitte mozivászonra Philip Roth híres regényét, az Amerikai pasztorált.

15.
Hamarosan visszatér a karrierje egyik leghíresebb szerepéhez, és Obi-Wan Kenobit fogja alakítani a karakter saját sorozatában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.