Stand-up csodagyerekből lett hollywoodi világsztár - 15 érdekesség a 60 éves Eddie Murphy-ről

Forrás: Getty Images/2018 Paul Natkin/Paul Natkin -
érdekesség Eddie Murphy magazin születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korán elvesztette az édesapját, egymillió dollárt kapott élete első filmszerepéért, ki nem állhatja a fegyvereket, és eddig tíz gyereke született. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 60. születésnapját ünneplő komikuslegendáról, Eddie Murphy-ről.

1. Edward Regan Murphy néven született 1961. április 3-án New York városának Brooklyn kerületében. Az édesanyja telefonoperátorként, az édesapja közlekedési rendőrként dolgozott.

2. Hároméves korában az apja elhagyta a családjukat, néhány évvel később pedig halálra késelték. Az apa hiánya és halála, illetve az a tény, hogy korábban amatőr színész-komikusként is tevékenykedett, jelentősen meghatározta Murphy felnőtté válását.

Edward Regan Murphy néven született 1961. április 3-án Forrás: Getty Images/2018 Paul Natkin/Paul Natkin

3. A tehetsége és érdeklődése hamar megmutatkozott a komédia iránt, már 15 évesen stand-up-osként lépett fel. A New York-i utcákon megismert figurákat és hírességeket utánozta.

4. Két testvére van: Charlie Murphy szintén színész, Vernon Lynch Jr. pedig zenész, aki a K-9 Posse hip-hop együttes tagja is volt.

5. A humorára és komikusi stílusára Richard Pryor gyakorolta a legnagyobb hatást. Ezért aztán amikor Eddie Murphy a Harlemi éjszakákat, az első és máig egyetlen rendezőként is jegyzett filmjét készítette, példaképét szerződtette maga mellé főszereplőtársnak.

6. Már ismert komikusnak számított, amikor megkapta élete első filmszerepét Nick Nolte mellett a 48 órában. Ő lett az első színész, aki az első filmszerepéért 1 millió dollárt kapott.

7. Az Amerikába jöttem esetében játszott először több szerepet egy filmen belül, ami azóta a védjegyévé vált. Az ötletet Peter Sellerstől vette, aki két klasszikus Kubrick-filmben, a Lolitában és a Dr. Strangelove-ban is több karaktert formált meg, a felismerhetetlenségig elmaszkírozva.

8. A kilencvenes évek elején zenei karriert indított. Saját albumot is kiadott, és lett egy Michael Jacksonnal közös dala.

9. 1997 májusában letartóztatta a Los Angeles-i rendőrség, miután felvett a kocsijába egy transzszexuális prostituáltat.

10. Saját bevallása szerint minden alkalommal, amikor fegyvert tart a kezében egy filmben, Bruce Lee „kemény csávós" arckifejezését utánozza.

Minden alkalommal, amikor fegyvert tart a kezében egy filmben, Bruce Lee „kemény csávós" arckifejezését utánozza Forrás: Entertainment Pictures/2002 by Material/Material

11. Noha rengeteg filmben játszott zsarukat és bűnözőket, a magánéletében ki nem állhatja a fegyvereket.

12. A filmjei műfajaiból és váltakozó színvonalából adódóan nem jelölték díjakra (kivéve az Arany Málnát...), de azért komoly alakítások is belefértek a karrierjébe: a Dreamgirlsben egybehangzó vélemények szerint élete színészi teljesítményét nyújtotta. Meg is kapta az Oscar-jelölést érte, sőt az egyik fő esélyesnek számított, de végül nem ő nyerte.

13. Hollywood egyik legnagyobb nőcsábászának számít. Házas csak egyszer volt, de eddig tíz gyereke született, öt különböző nőtől.

14. 176 centiméter magas.

15. Nem iszik alkoholt, nem dohányzik, nem fogyaszt drogokat. Az egyetlen szenvedélye a kávézás.

60 éves Eddie Murphy - rajta mintha nem fogna az idő Forrás: Getty Images for Champagne Collet/2020 Michael Kovac/Michael Kovac

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.