75 éves lett Al Bundy - 15 érdekesség Ed O'Neillről

Forrás: Getty Images/2016 Dave Kotinsky/Dave Kotinsky -
Ed ONeill Egy rém rendes család Al Bundy
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy Al Bundy karakterét a bácsikájáról mintázta? Hogy a csillaga a Hollywoodi Hírességek Sétányán épp egy cipőbolt előtt van? Hogy profi focistaként indult a karrierje? Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 75. születésnapját ünneplő Ed O'Neill kapcsán.

1. Edward Leonard O'Neill néven született 1946. április 12-én az ohiói Youngstown városában egy gyári munkás apa és egy szociális munkás anya gyermekeként.

2. Mindkét ágon Amerikába kivándorolt írek az ősei.

Edward Leonard O'Neill néven született 1946. április 12-én Forrás: Getty Images/2016 Dave Kotinsky/Dave Kotinsky

3. A kétkezi munkával ő is hamar megismerkedett, már 14 évesen építkezéseken dolgozott, később pedig a helyi acélműben is melózott öntész tanoncként, mindezt a tanulmányai mellett.

4. 185 centiméter magas, és egész életében híres volt a kiváló fizikai adottságairól.

5. Az egyetemen az amerikai futballcsapat sztárjának számított, sportolói ösztöndíjat kapott, sőt a sportág csúcsának számító NFL egyik csapata, a Pittsburgh Steelers lecsapott a játékjogára is. Mégsem lett belőle profi futballista, mert a Pittsburgh edzőtáborában valami megszakadt, és felhagyott az egész sportkarrierjével.

6. Az egyetemi tanulmányai után visszament a korábbi középiskolájába tanítani. Ekkoriban kezdett el komolyabban is foglalkozni színjátszással, először kis helyi színtársulatokban.

7. Élete első kamerák előtti szerepét 33 évesen, a Portyán című Al Pacino-filmben alakította, minden idők egyik legbizarrabb kihallgatási jelenetének résztvevőjeként. A karrierje kezdetén rendszeresen kemény ír zsarufigurákat játszattak vele a filmekben és sorozatokban.

8. Al Bundy karaktere és az Egy rém rendes család sorozat tette világhírűvé, ami 1987-től tíz éven futott nagy sikerrel. Pedig amikor elindult a széria, O'Neill biztos volt benne, hogy senki sem nézi majd, és maximum hat rész után le fogják venni a műsorról.

9. Al Bundy figuráját nagyrészt Joe bácsikájáról mintázta: „Olyan fickó volt, hogy ha hazajött a
munkából, és a felesége azt mondta neki: "Drágám, ma véletlenül áthajtottam a kocsival a
kutyán", ő ennyit reagált: "Rendben, mi lesz vacsorára?"

10. A Hollywoodi Hírességek Sétányán helyet kapó csillaga Al Bundy tiszteletére épp egy cipőbolt előtt található.

11. 40 évesen nősült meg, azóta él boldog házasságban Catherine Rusoff oldalán, aki az Egy rém rendes család két epizódjában is felbukkant apró (és mindegyik részben más) szerepben. Két lányuk született.

12. A brazil ju-jitsu küzdősport művelője, sőt fekete öves mestere.

13. Egy alkalommal Hawaii-ra utazott repülővel, és az egyik utastársa odajött hozzá udvariasan egy közös képet kérni. Kedvesen teljesítette a rajongója kérését, akiről nem tudta, hogy Britney Spears az.

40 évesen nősült meg, azóta él boldog házasságban Catherine Rusoff oldalán Forrás: Getty Images/2012 Getty Images/Kevork Djansezian

14. A társadalmi háttere és az általa játszott figurák megnyilvánulásai miatt rendszeresen azt feltételezik róla, hogy biztosan konzervatív-republikánus a politikai beállítottsága, pedig épp ellenkezőleg. A demokraták elkötelezett támogatója, Barack Obama kampányához pedig még választási videót is forgatott, amiben egy Al nevű cipőbolti eladót játszott...

15. Al Bundy mellett a színészi karrierje másik legjelentősebb szerepe a családfő Jay Pritchetté a Modern család (más fordításban Egy rém modern család) című sorozatban. A nagysikerű széria 11 évadon át futott, és 2020-ban ért véget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.