Nem csak férfi szakma: 7 női filmrendező, aki meghódította a világot

rendező kultúra filmipar női
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindössze másodszor fordult elő a néhány héttel ezelőtti Oscar-gálán, hogy nő nyerte el a legjobb rendezőnek járó díjat, méghozzá A nomádok földje című filmért, ami a napokban érkezik a hazai mozikba. Ebből az alkalomból utánanéztünk: kik voltak eddig a filmtörténet legsikeresebb rendezőnői?

Leni Riefenstahl

Nem csak a filmtörténet egyik leghíresebb, de minden bizonnyal leghírhedtebb filmrendezőnője is Leni Riefenstahl, aki lenyűgöző tehetségét a legszörnyűbb náci propaganda szolgálatába állította a harmincas évek Németországában. Az emlékezetes szépségű Riefenstahl színésznőből lett Hitler kedvenc rendezője, és a két leghíresebb alkotása, a náci pártkongresszust filmre vivő Az akarat diadala és a berlini olimpiát megörökítő Olimpia jelentős művek a maguk nemében: lehengerlő látványvilágú, számos újító képi megoldást alkalmazó (propaganda)filmek. Riefenstahlnak a világháború után nem esett bántódása, bár felelősséget soha nem vállalt a filmjei eszmei hatásáért. Fényképezéssel, természetfilmezéssel foglalkozott egészen a 101 éves korában, 2003-ban bekövetkezett haláláig.

Agnés Varda

A modern film megszületésében kulcsfontosságú szerepet betöltő francia új hullám rendezői között mindössze egyetlen nő akadt: a Belgiumban született, fotóművészként induló, később pedig a kísérletezően egyéni, speciális időkezelésre és vágástechnikára építő stílusával híressé vált Agnés Varda. Leghíresebb filmje, a Cléo 5-től 7-ig egy énekesnőt követ abban a két órában, amíg a ráktesztjének eredményére vár. A 2019-ben elhunyt rendezőnő utolsó munkája, az Arcélek és útszélek egy dokumentumfilm és road movie egyszerre, amiben a varázslatos személyisége is a középpontban áll.

Sofia Coppola

Nemrégiben ünnepelte 50. születésnapját Sofia Coppola, aki a nagyszerű rendező, Francis Ford Coppola lányaként színésznői karrierrel kezdett, többek között a Keresztapa-trilógia harmadik részében. Idővel azonban átnyergelt a rendezésre, az pedig gyorsan kiderült róla, hogy van érzéke hozzá: már a bemutatkozó filmje (Öngyilkos szüzek) is kiváló kritikákat kapott, a második rendezése (Elveszett jelentés) Bill Murray-vel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben Oscar-jelölésekig is eljutott, sőt Sofia Coppola a legjobb forgatókönyvért járó díjat haza is vihette. Legutóbb a Csábításban mutatta meg, mennyire ért az intim hangulatú érzelmi drámákhoz, de az ismét Bill Murrey-vel forgatott Felkeverve is kiváló szórakozás.

Kathryn Bigelow

Bigelow az első nő, aki elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat, méghozzá 2010-ben A bombák földjén című háborús drámáért (ráadásul abban az évben épp az exférjével, James Cameronnal versenyezve). Bigelow eredetileg festőnek tanult, az első nagy sikere a westernt a vámpírfilmekkel keresztező Alkonytájt lett 1987-ben, azóta pedig arról híres, hogy kimondottan akciódús, kemény, majdhogynem macsó mozikat készít (Holtpont, A halál napja, Atomcsapda, Zero Dark Thirty – A bin Láden-hajsza).

Enyedi Ildikó

A magyar filmtörténet más nemzetekhez képest már korábban is gazdagabb volt nőrendezőkben, és ez a legújabb generációkban is jellemző tendencia. Közülük vitán felül a legsikeresebb és nemzetközileg leginkább elismert Enyedi Ildikó, aki már rögtön az első nagyjátékfilmjével (Az én XX. századom) is díjjal tért haza Cannes-ból. Legutolsó rendezése, a Testről és lélekről Oscar-jelölésig jutott, jelenleg pedig bemutatóra vár a nagy nemzetközi koprodukcióban, világsztárokkal, a magyar irodalom egyik remekművéből, Füst Milán A feleségem története című regényéből forgatott filmje.

Greta Gerwig

Az amerikai film egyik új üdvöskéje Greta Gerwig, aki független filmek színésznőjeként vált ismertté, a nemzetközi közönség számára úgy igazán a Frances Ha címszereplőjeként. A forgatókönyvíróként és drámaíróként már korábban is aktív Gerwig aztán a 2017-es Lady Bird című filmjével robbant be rendezőként is, melynek felnövéstörténete tüneményes tehetséget mutatott. Legutóbbi rendezése, a Kisasszonyok pedig már egy érett alkotót, így annál kíváncsibbak vagyunk rá, vajon mit fog kihozni a következő filmjéről, ami Barbie-ról (igen, a babáról) fog szólni.

Chloé Zhao

Június 3-tól játsszák a hazai mozik A nomádok földje című filmet, ami a legutóbbi Oscar-gála legnagyobb nyertese: nem csak a legjobb filmnek és a legjobb női főszereplőnek járó díjat hozta el, de a legjobb rendezőét is. Ezzel a kínai születésű, de tinédzserkora óta az Egyesült Államokban élő Chloé Zhao lett a második nő a történelemben, aki elnyerte ezt a díjat. Az eddig kisebb független filmeket (A rodeós, Songs My Brother Taught Me) készítő, A nomádok földjében Amerika egy új arcát megmutató Zhao igazi sztárrendezővé vált, és a következő filmje már egy szuperhősöket felvonultató szuperprodukció, az Örökkévalók lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.