Igazi balatoni nosztalgia: ezek a hazai filmek készültek a magyar tengernél!

film mozi Balaton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg filmest megihletett már hazánk csodálatos tava, a Balaton. Így jó pár legendás mozifilmben feltűnik a magyar tenger, sőt mi több, gyakran az egész történet a tó partján játszódik. A Balaton szerelmesi számára sok helyszín ismerős lehet, általában szórakoztató komédiákat forgattak a vidéken, de akad köztük komolyabb témájú alkotás is. Íme a legismertebb hazai filmek, amelyek a Balatonon játszódnak!

Ötvös Csöpi-filmek
Bujtor István Ötvös Csöpi karakterét maga álmodta meg 1980-ban, az igazi balatoni nosztalgiát árasztó filmek azóta is töretlenül népszerűek. Bujtor sosem tagadta, hogy igazi, keményvonalas Balaton-rajongó, állítása szerint soha sehol nem tudott jobban pihenni, mint a Balatonnál. Ahogy végakaratában is rendelkezett, a balatonszemesi temetőben helyezték örök nyugalomra.

Adta magát, hogy a Pogány Madonna Tihanyban játszódjon, majd jött a folytatás, a Csak semmi pánik, az Elvarázsolt dollár és a Hamis a baba, amelyek még igazi mozifilmek voltak. A Zsaruvér és Csigavér első része A királyné nyakéke, majd másodikként a Több tonna kámfor viszont már tévéfilmek voltak, melyeknek sikerében a szeretnivaló karakterek és a pofozkodós jelenetek mellett nagy szerepet játszott a Balaton szépsége is.

Zimmer Feri
A hazai filmpaletta ikonikus balatoni alkotása a Zimmer Feri. Tímár Péter 1998-ban készült vígjátéka hűen tükrözi a balatoni vendéglátószektor Z kategóriájának ügyeskedését: a kiskapukról, a lasszóval fogott német turistákról és a szalmonellás debreceniről. Mégis szerethető a főszereplő, Fikász Zimmer Feri karakterét megformáló Reviczky Gábort, egy ország zárta a szívébe a balatoni helyszínekkel együtt. Érdekes egyébként, hogy a jeleneteknek csupán egy részük készült Balatonföldváron, az egyik fő forgatási helyszín ugyanis a budapesti Római-part volt.

Még több balatoni filmért kattints a Travelo oldalára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.