Sértődékeny volt, a színpadon pedáns, a feleségét pedig imádta: Feleki Kamillra emlékezünk

Forrás: MTI/Farkas Tamás -
komikus évforduló Feleki Kamill születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1908. augusztus 21-én született a magyar Fred Astaire, aki bár alacsony volt és még selypített is, mégis minden idők egyik legjobb magyar táncos komikusa lett. 

Feleki Kamillnak nem volt könnyű gyerekkora, szegény családban született, akiknek még tornacipőre sem volt pénzük, így édesanyja horgolt cipőjét vette fel a tornaórán. Amúgy sem szerette az iskolát, sokat csúfolták amiatt, mert alacsony volt és vézna, ráadásul selypített és orrhangon beszélt. A legenda születésnapja alkalmából a Blikk összegyűjtött pár érdekességet, amit még biztos nem tudtál Feleki Kamillról:

1. Későbbi feleségét, a Fini becenévre hallgató – nála öt évvel idősebb táncoslányt – a Moulin Rouge-ban pillantotta meg egy fellépés során, és halálosan szerelmes lett belé. 1932-ben házasodtak össze és az asszony haláláig együtt maradtak. Felesége elvesztését sosem tudta feldolgozni.

2. Híres volt sértődékenységéről. Volt egy notesze, melyben feljegyezte barátai és kollégai bűneit, amelyekért büntetés is járt. Egy alkalommal egy baráti pár nem jött el a megbeszélt vacsorára, Feleki pedig ezt nem tűrhette. Egy évre száműzte a barátot az életükből, a feleséget viszont kettőre, mert neki tudnia kellett volna, milyen sok fáradsággal jár egy vacsora elkészítése.

Feleki Kamill a Csárdáskirálynő című operett egyik jelenetében az Operettszínházban. Forrás: MTI/Farkas Tamás

3. Fura szokása volt az is, hogy Finivel egy abroszra hímezték az arra érdemesek kézjegyét. A terítőre a legnagyobb betűkkel Karády Katalin nevét írták fel, a legkisebbel – némi meglepetésre – Csortos Gyuláét.

4. A népszerűsége csúcsán is teljes névvel és címmel szerepelt a telefonkönyvben. Ma már nem él a szám, de a rajongóknak a következőt kellett tárcsázniuk, ha hallani akarták egy pillanatra a hangját: 364-350.

5. Nyugdíja a rendszerváltás után mindössze 19 ezer forint volt, ő mégsem kért támogatást vagy segélyt; ebből az összegből tartotta el magát szegényesen. 1993. október 18-án, 85 éves korában halt meg a legendás táncos komikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.