Inszomniás, fél a víztől, és lopásért is elítélték - 10 érdekesség az 50 éves Winona Ryderről

Forrás: NurPhoto via AFP/Image Press Agency/NurPhoto/Image Press Agency -
inszomnia Winona Ryder magazin lopás születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
50. születésnapját ünnepli Winona Ryder, aki egy farmon élő hippicsaládból származva vált a kilencvenes évek egyik hollywoodi csajbálványává, majd a számos kacskaringó és botrány övezte karrierje újabban egy kultsorozatban csúcsosodik ki. A következő érdekességeket pedig biztosan te sem tudtad róla!

A szülővárosáról kapta a keresztnevét


Winona Laura Horowitz néven született a Minnesota állambeli Winona városában. A szüleinek már csak azért is tetszett ez a név, mert a várost egy indián legenda hősnője nyomán nevezték el így. A vezetékneve az édesapja orosz és romániai zsidó felmenőitől jön. Anyai ágon belgák, németek, írek és angolok az ősei.

50. születésnapját ünnepli Winona Ryder Forrás: NurPhoto via AFP/Image Press Agency/NurPhoto/Image Press Agency

A művészneve a háttérben szóló zenéből jött


Amikor megkapta élete első filmszerepét a Lucas és a szerelem című 1986-os tinifilmben, telefonon kérdezték meg tőle, milyen néven szeretne szerepelni a stáblistán. Az apja otthon épp Mitch Ryder egyik lemezét hallgatta a háttérben, így lett belőle Winona Ryder.

Igazi könyvmoly


Az édesanyja íróként, az édesapja pedig könyvkiadóként is tevékenykedett, és a család barátjának számított a legendás beatköltő, Allen Ginsberg is, így Winona otthonról hozta az irodalom szeretetét. Amíg a korabeli lányok mindenféle együttesekért, addig ő írókért rajongott, és máig az olvasás a kedvenc tevékenysége. A kedvenc írója J.D. Salinger.

Áram nélkül nőtt fel


Egy olyan farmon élő kommunában nőtt fel, ahova az áram sem volt bevezetve. Ez alól egy dolog jelentett kivételt: az édesanyja megoldotta, hogy az egyik pajtát átalakítsák helyi mozinak, ahol régi filmeket vetítettek egész nap.

Nem ez az eredeti hajszíne


Noha szinte minden filmjében sötétbarna hajjal látható, eredetileg bizony szőke. Az első filmszerepe kedvéért festette be először a haját, és azóta is barna maradt, egyetlen kivétellel: az Ollókezű Edwardban szőkén látható.

Ott a nyoma Johnny Depp testén


A kilencvenes évek elejének hollywoodi álompárját alkotta Johnny Deppel, akivel 17 évesen jött össze, és akivel el is jegyezték egymást. Sőt, Depp magára tetováltatta a „Winona forever" azaz „Winona mindörökké" feliratot is. A szakításuk után aztán átalakíttatta a tetkót, ami ma már csak annyit állít, hogy „Wino forever", azaz „bor mindörökké".

A kilencvenes évek elejének hollywoodi álompárját alkotta Johnny Deppel Forrás: Alan Berliner Berliner Studio/BEImages

Bolti lopásért ítélték el


2001-ben letartóztatták egy előkelő Beverly Hills-i üzletben, mert botrány kerekedett abból, hogy megpróbált fizetés nélkül lenyúlni sokezer dolláros luxusruhákat, közben pedig illegális gyógyszereket is találtak nála. A világ bulvársajtója által csámcsogva végigkövetett hosszas eljárás végén 480 óra közmunkára, 3700 dollár bírságra és a károk megtérítésére kötelezték.

Inszomniában szenved


Ő a világ egyik leghíresebb inszomniása. Amikor pedig éjszakánként nem tud aludni, sokszor felhívja telefonon a világ másik leghíresebb inszomniását, és dumál egy jót Al Pacinóval.

Amikor éjszakánként nem tud aludni, sokszor felhívja telefonon a világ másik leghíresebb inszomniását, és dumál egy jót Al Pacinóval Forrás: Getty Images via AFP/2007 Getty Images/Kevin Winter

Nem szereti a vizet


Legalábbis elmerülni benne. Ez egy 12 éves korában átélt traumatikus élmény következménye, amikor majdnem megfulladt. Emiatt a filmjeiben problémát okoz víz alatti jeleneteket felvenni vele, ami leginkább az Alien 4. – Feltámad a Halál esetében jelentett külön a kedvéért kidolgozott eljárásmódot.

Nem barátja a modern technika


Híres arról, hogy minden technikai újdonságot másokhoz képest csak évekkel később kezd el használni, és csak akkor, ha nagyon muszáj. Például egészen addig fogalma sem volt arról, hogy mi az a Netflix és az internetes streamingszolgáltatás műfaja, amíg el nem kezdett szerepelni a karrierje utóbbi éveinek legnagyobb sikerét hozó Stranger Things sorozatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.