Apa csak egy van – 7 családfő a mozikból, akiket sosem felejtünk

magazin apa filmek apafigura Richard király
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
November 18-tól játsszák a hazai mozik a Richard király című filmet, ami a női teniszt hosszú évekig uraló Williams nővérek édesapjáról, pontosabban a közösen megtett útjuk nehézségeiről és örömeiről szól. Egy ilyen erős és emlékezetes apafigura apropóján pedig most listára gyűjtöttük a korábbi legfontosabb és kedvenc filmes apukáinkat.

Apa (1966)

Apatémában a világ filmművészetének egyik kiemelkedő alkotását magyar rendező jegyzi: Szabó István személyes hangú remekműve magát az apához való viszonyt, a gyerekekben felépülő apakép kérdéseit is tematizálja. A halott apját sosem ismerő kisfiú főhőse ugyanis megteremti magának fejben a saját apja mítoszát, aki aztán akár még egy politikai felvonulás transzparensein is visszaköszön rá.

Star Wars-filmek (1980)

„Én vagyok az apád." A filmtörténet minden bizonnyal leghíresebb apai mondatát Darth Vader szájából hallhatjuk, ezzel pedig az addig eredendő gonosznak hitt sötét nagyúr teljesen más pozícióba kerül, a főhős Luke Skywalker legnagyobb bánatára. A klasszikus trilógia fináléjában szerencsére aztán felébred az apai szív is.

Mrs. Doubtfire (1993)

A Robin Williams alakította elvált apuka tényleg mindenre képes, hogy a gyerekei közelében maradhasson: még idős hölgyként is hajlandó élni, ha közben a kicsik mellett házvezetőnő lehet. A kilencvenes évek egyik klasszikus vígjátékában szem nem marad szárazon, és nemcsak a nevetéstől.

A hihetetlen család-filmek (2004)

Családapának lenni nem egyszerű feladat, és ezt csak tetézi, ha közben az otthoni teendőket a szuperhősködéssel is össze kell egyeztetni, mint teszi az Mr. Irdatlan a Pixar remek animációs filmjének első részében. De nem kevésbé nehéz üggyel szembesül akkor is, amikor a második részben el kell fogadnia, hogy anyu menti meg a világot a melóban, míg neki otthon kell helytállnia.

Elrabolva (2008)

Minden szülő rémálma valósul meg ebben a kemény akciófilmben, amikor a főszereplő apa kislányát egy külföldi út során elrabolják, és kegyetlen dolgokat terveznek vele kapcsolatban. Ám azzal nem számolnak, hogy ez az apa volt titkosügynök, aki már az első pillanatban olyan monológgal kezdi a helyzet kezelését, amely azóta klasszikussá vált.

Az apa (2020)

A korszakos színészlegenda Anthony Hopkins pályájának megkoronázását jelentette az az Oscar-díj, amit Az apa címszerepéért nyert el a legutóbbi gálán. A demenciával küzdő öregúr elméjébe tett hátborzongató és megható bepillantást az ő alakítása emelte örökérvényűvé.

Richard király (2021)

November 18-tól játsszák a hazai mozik a női teniszt hosszú évekig uraló Williams nővérek édesapjáról szóló filmet, amiben Will Smith bújik a híres és ellentmondásos megítélésű apa bőrébe. Mi mindent tett meg, mi mindent kellett megtennie neki és a lányoknak a sikerekért, és megérte-e? Kicsiben minden egyes apa dilemmái is ott bújnak a rendkívüli történet részleteiben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.