Amikor a mozi Pradát visel - a legemlékezetesebb filmek a divat világáról

Forrás: AFP -
divatvilág mozi magazin filmek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Érkezik a mozikba A Gucci-ház című, sztárparádét felvonultató filmes családregény, amiben a divatvilág egyik leghíresebb famíliájának botrányokkal teli története elevenedik meg. Ebből az alkalomból pedig listára gyűjtöttük azok a filmeket, amelyek korábban a legemlékezetesebb módon vitték mozivászonra a divatipar világát.

Divatdiktátorok – Pret-a-Porter (1994)

Ez a kilencvenes évekbeli, világsztárok sorával telezsúfolt alkotás felvonultatja az egyedi stílusú rendezőlegenda, Robert Altman összes védjegyét: mozaikos cselekmény, sok egyenrangú szereplő, szatirikus hangnem, improvizatívnak tűnő színészi játék. A sztori középpontjában pedig egy párizsi bemutató áll, amelyre megérkezik a teljes divatvilág, és a csillogás mögött persze mindenkinek megvan, vagy meglesz a maga baja.

Zoolander (2001)

A divat világát előszeretettel használják az üres csillogás, tartalom nélküli látvány metaforájaként a filmek, ezen keresztül persze igazából saját maguk, a moziipar rosszabbik arca elé tartva tükröt. Ennek pedig részesei a pojáca, teljesítmény nélkül a figyelem középpontjában álló figurák, mint Ben Stiller filmjének modellfiúi, akikkel aztán egy röhejesen agyament bűnügyi történetet nevethetünk végig, olyan új fogalmakkal ismerkedve meg, mint az ebben a videóban is látható „riszapárbaj".

Az ördög Pradát visel (2006)

Ha egy filmben minden idők egyik legnagyobb színésznője, Mery Streep bohóckodik önfeledten a kiállhatatlan divatszerkesztő szerepében, az asszisztenseit Emily Blunt és Anne Hathaway játsszák, ráadásul a mindig imádnivaló Stanley Tucci is ott brillírozik, akkor az még azok számára is élvezet lesz, akiket amúgy nem igazán érdekel a divat világa. Az ördög Pradát visel a bemutatása óta eltelt másfél évtizedben a téma klasszikus filmjévé lett.

Coco Chanel (2009)

Ennek a francia életrajzi filmnek az eredeti címe 'Coco, Chanel előtt', és ennek megfelelően arról mesél a mindig bájos Audrey Taotou főszereplésével, miként vált egy vidéki, egyszerű, de az elképzeléseihez és vágyaihoz makacsul ragaszkodó és kreatív lányból a 20. század egyik legfontosabb párizsi divatdiktátora és nőikonja; és hogy a bámulatos karrierhez miként nem társult közben boldog magánélet.

A stylist (2016)

A divatvilág háttérben dolgozó, a legtöbbször ismeretlenségben maradó napszámosai a stylistok, mint az ebben a filmben Párizsban élő, és hírességek ruhatárát összeállító amerikai lány. A Kristen Stewart színészi képességeiről mindenki számára meggyőző bizonyítékot szolgáltató alkotás misztikus sztori is egyszerre: főhőse nem csak a ruhákkal, de a szellemekkel is bensőséges viszonyt ápol.

Fantomszál (2017)

A korszakos színészlegenda, Daniel Day Lewis ezzel a filmmel vonult vissza, és micsoda kilépőt kapott a rendező Paul Thomas Andersontól! Az általa megformált öntörvényű, különc divattervező csak a női ruháknak él, amíg be nem köszön az életébe a szerelem, de cseppet sem a szokásos hollywoodi módon.

A Gucci-ház (2021)

November 26-tól játsszák a mozik A Gucci-házat, amiben a neves rendező Ridley Scott irányításával többek között Lady Gaga, Adam Driver, Jared Leto, Jeremy Irons, Salma Hayek és Al Pacino is felvonul, hogy egy afféle filmes családregényben életre keltsék a világ egyik leghíresebb divatfamíliájának szerelemmel, árulással, sikerrel, hanyatlással, sőt gyilkossággal színezett történetét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.