Érkezik a mozikba A Gucci-ház című, sztárparádét felvonultató filmes családregény, amiben a divatvilág egyik leghíresebb famíliájának botrányokkal teli története elevenedik meg. Ebből az alkalomból pedig listára gyűjtöttük azok a filmeket, amelyek korábban a legemlékezetesebb módon vitték mozivászonra a divatipar világát.

Divatdiktátorok – Pret-a-Porter (1994)

Ez a kilencvenes évekbeli, világsztárok sorával telezsúfolt alkotás felvonultatja az egyedi stílusú rendezőlegenda, Robert Altman összes védjegyét: mozaikos cselekmény, sok egyenrangú szereplő, szatirikus hangnem, improvizatívnak tűnő színészi játék. A sztori középpontjában pedig egy párizsi bemutató áll, amelyre megérkezik a teljes divatvilág, és a csillogás mögött persze mindenkinek megvan, vagy meglesz a maga baja.

 Zoolander (2001)

A divat világát előszeretettel használják az üres csillogás, tartalom nélküli látvány metaforájaként a filmek, ezen keresztül persze igazából saját maguk, a moziipar rosszabbik arca elé tartva tükröt. Ennek pedig részesei a pojáca, teljesítmény nélkül a figyelem középpontjában álló figurák, mint Ben Stiller filmjének modellfiúi, akikkel aztán egy röhejesen agyament bűnügyi történetet nevethetünk végig, olyan új fogalmakkal ismerkedve meg, mint az ebben a videóban is látható „riszapárbaj".

 Az ördög Pradát visel (2006)

Ha egy filmben minden idők egyik legnagyobb színésznője, Mery Streep bohóckodik önfeledten a kiállhatatlan divatszerkesztő szerepében, az asszisztenseit Emily Blunt és Anne Hathaway játsszák, ráadásul a mindig imádnivaló Stanley Tucci is ott brillírozik, akkor az még azok számára is élvezet lesz, akiket amúgy nem igazán érdekel a divat világa. Az ördög Pradát visel a bemutatása óta eltelt másfél évtizedben a téma klasszikus filmjévé lett.

 Coco Chanel (2009)

Ennek a francia életrajzi filmnek az eredeti címe 'Coco, Chanel előtt', és ennek megfelelően arról mesél a mindig bájos Audrey Taotou főszereplésével, miként vált egy vidéki, egyszerű, de az elképzeléseihez és vágyaihoz makacsul ragaszkodó és kreatív lányból a 20. század egyik legfontosabb párizsi divatdiktátora és nőikonja; és hogy a bámulatos karrierhez miként nem társult közben boldog magánélet.

 A stylist (2016)

A divatvilág háttérben dolgozó, a legtöbbször ismeretlenségben maradó napszámosai a stylistok, mint az ebben a filmben Párizsban élő, és hírességek ruhatárát összeállító amerikai lány. A Kristen Stewart színészi képességeiről mindenki számára meggyőző bizonyítékot szolgáltató alkotás misztikus sztori is egyszerre: főhőse nem csak a ruhákkal, de a szellemekkel is bensőséges viszonyt ápol.

 Fantomszál (2017)

A korszakos színészlegenda, Daniel Day Lewis ezzel a filmmel vonult vissza, és micsoda kilépőt kapott a rendező Paul Thomas Andersontól! Az általa megformált öntörvényű, különc divattervező csak a női ruháknak él, amíg be nem köszön az életébe a szerelem, de cseppet sem a szokásos hollywoodi módon.

 A Gucci-ház (2021)

November 26-tól játsszák a mozik A Gucci-házat, amiben a neves rendező Ridley Scott irányításával többek között Lady Gaga, Adam Driver, Jared Leto, Jeremy Irons, Salma Hayek és Al Pacino is felvonul, hogy egy afféle filmes családregényben életre keltsék a világ egyik leghíresebb divatfamíliájának szerelemmel, árulással, sikerrel, hanyatlással, sőt gyilkossággal színezett történetét.