Ben Stiller édesapja szerint az alvás és a komédiázás az öregség ellenszere

Jerry Stiller magazin Ben Stiller
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan csak Ben Stiller apukájaként ismerték, pedig Jerry Stiller már jóval a fia előtt híres nevettető volt, különleges életúttal. A neves komikus most ünnepelné 95. születésnapját: ebből az alkalomból egy csokornyi érdekességgel emlékezünk rá.

Kelet-európaiak a gyökerei

Ugyan ő maga már New Yorkban született 1927. június 8-án egy buszsofőr apa és egy háziasszony anya gyermekeként, de a felmenői még Kelet-Európából vándoroltak ki a tengerentúlra. Apai ágon a mai Ukrajna, anyai ágon a mai Lengyelország területéről származó zsidók az ősei.

A szülei veszekedései miatt lett komikus

Azért választotta a komédiázást, mert gyerekkorában, a nagy gazdasági világválság idején azt látta, hogy a szegénységben élő emberek gondjai eltűnnek egy kis időre, amikor a humoristákon nevetnek. Ahogy a szülei is abbahagyták a veszekedést, ha meg tudta nevettetni őket.

Élete szerelme 62 éven át volt a társa a magánéletben és a színpadon is

1953-ban egy improvizációs színházi társulatban ismerkedett meg Anne Mearával, aki a következő évben a felesége is lett. Stiller & Meara néven híres komikusduót alkottak, évtizedeken át számítottak visszatérő vendégeknek a legnézettebb tévés és színpadi show-kban, a poénjaik pedig sokszor a házaséletről és az eltérő kulturális hátterükről szóltak (a felesége katolikus ír családba született). A házaspár több mint hat évtizeden át tartott ki egymás mellett, egészen Meara 2015-ös haláláig.

Jerry Stiller feleségével, Anne Mearával Forrás: Getty Images/2004 Getty Images/Evan Agostini

Íróként is termékeny volt

Nemcsak a saját poénjaikat és fellépéseik forgatókönyvét írta a feleségével együtt, de egy ma már szokatlan, akkoriban viszont annál felkapottabb műfajban is termékenyek voltak: rádióreklámok sokaságát írták és készítették a legnagyobb amerikai cégeknek. Jerry Stiller emellett egy önéletrajzi könyvet is jegyzett íróként, aminek a Házasságban a nevetéssel címet adta.

A legtöbbször sitcomokban láthattad

A magyar nézők legtöbbször tévés komédiákban, azokból is az egyetlen díszletben játszódó, poénokra kihegyezett párbeszédekkel operáló sitcomokban láthatták. A műfajban klasszikus Seinfeldben hat éven át, a Férjek gyöngyében kilenc éven át nevettetett.

A Férjek gyöngyében kilenc éven át nevettetett Forrás: IMDb

Mindkét gyereke továbbvitte a szakmáját

A lánya, Amy Stiller elismert színésznő lett, a fia, Ben Stiller pedig világsztár komikus és rendező. Utóbbi a szüleivel számos közös produkciót is összehozott, a mindkettőjüket felvonultató Stiller & Meara című sorozatnak például ötletgazdája volt, és több részt rendezőként is vállalt belőle. Ben Stiller ráadásul az édesapját tartotta a kedvenc színészének, a mesterének és a legjobb barátjának egyszerre.

A fiával sokszor játszottak együtt

Jerry és Ben Stiller összesen 11 produkcióban dolgozott közösen, és számos híres Ben Stiller-filmben látható a papa, általában apróbb mellékszerepekben, mint a Nehézfiúk és a Zoolander esetében. A Férjek gyöngye sorozatban és az Agyő, nagy ő mozifilmben pedig apát és fiút alakított a két színész, utóbbiban az életművész öregúr Jerry adott tanácsokat a félresikerült nászútján és házasságán ügyködő, görcsös Bennek.

Az alvást tartotta csodaszernek

„Hogy milyen jótanácsokat kaptam az apámtól? Mindig azt mondja, hogy vigyázzak magamra, és sokat pihenjek. »Egy jó alvás mindent helyrehoz! Menj és szundíts egyet!« Rájöttem, hogy igaza van: ha zűrösek körülöttem a dolgok, egy nagy éjszakai alvás után minden teljesen másképp fest" – mondta erről Ben Stiller.

Élete végéig dolgozott

Még 90 éves kora felett is vállalt szerepeket. Szerinte a kamerák előtti komédiázás jó módszer arra, hogy az ember ne kapjon Alzheimert.

Békésen távozott két évvel ezelőtt

A felesége után öt évvel, 2020 májusában hunyt el békésen, miután a szervezete egyszerűen már nem bírta az öregedéssel járó zavarokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.