Ezért lett Latinovits Zoltán negyedik keresztneve Mária

Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán -
keresztnév Latinovits Zoltán családfa színművész Mária kultusz család vallás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Talán nem mindenki tudja, hogy színészóriásunk, Latinovits Zoltán négy keresztnevet kapott születésekor, és ezek közül az utolsó nem férfinév. Hogy mi lehet ennek az oka, azt a család sem tudja, édesanyját pedig már nem tudják megkérdezni. 

A Bajor Gizi Színészmúzeumban december 22-ig látható az Embernek röpülni boldogság című tárlat Latinovits Zoltánt hivatott bemutatni, de nem a legendát, hanem "az alkotás minden gyötrelmével, örömével, bánatával küzdő, teremtő embert". A kiállításon sok új információt megtudhat a látogató, többek között azt is, hogy a színművész négy keresztnévvel büszkélkedhet. A teljes neve: Latinovits Zoltán Oszkár Pál Mária.

Latinovits Zoltán színművész 1975-ben Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán

Tehát három férfi keresztneve mellett szerepel egy női is, aminek okát a családja sem tudja.

Bár a Bors felkereste Latinovits öccsét, a Kossuth-díjas magyar rockzenészt, Frenreisz Károlyt, hogy megtudja a név eredetét, de ő a kérésükre válaszolni ő sem tudott:

"Ezen már én is sokszor gondolkodtam, de egyszerűen soha nem jöttem rá. Nem tudom, ki az, aki ezt meg tudja fejteni, de szerintem csak édesanyám tudna rá választ adni, de ő sajnos már nem él. Hogy teljesen őszinte legyek, engem is foglalkoztat ez a kérdés már egy ideje" - nyilatkozta a lapnak.

Ezek után megkeresték Szabó István családfakutató történészt is, aki szerint egy időben nem volt ritka a négy, sőt akár több keresztnév adása sem, és a Mária sem olyan ritkán került a fiúgyerekek keresztnevei közé, mint gondolnánk, lásd Habsburg Ottót, akinek teljes neve: Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius von Habsburg-Lothringen.

"A nemesi családok gyakorta adtak gyermekeiknek olyan neveket, amiket korábban szentek viseltek. Ez egyszerre volt egy tiszteletadás a védőszentek előtt, továbbá egy szakrális kérés, amelyben szerették volna, ha a választott szent végigkíséri életútján az adott illetőt"- mondta el a Borsnak a kutató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.