Talán nem mindenki tudja, hogy színészóriásunk, Latinovits Zoltán négy keresztnevet kapott születésekor, és ezek közül az utolsó nem férfinév. Hogy mi lehet ennek az oka, azt a család sem tudja, édesanyját pedig már nem tudják megkérdezni. 

A Bajor Gizi Színészmúzeumban december 22-ig látható az Embernek röpülni boldogság című tárlat Latinovits Zoltánt hivatott bemutatni, de nem a legendát, hanem "az alkotás minden gyötrelmével, örömével, bánatával küzdő, teremtő embert". A kiállításon sok új információt megtudhat a látogató, többek között azt is, hogy a színművész négy keresztnévvel büszkélkedhet. A teljes neve: Latinovits Zoltán Oszkár Pál Mária. 

Latinovits Zoltán színművész 1975-benForrás: Fortepan / Szalay Zoltán

Tehát három férfi keresztneve mellett szerepel egy női is, aminek okát a családja sem tudja. 

Bár a Bors felkereste Latinovits öccsét, a Kossuth-díjas magyar rockzenészt, Frenreisz Károlyt, hogy megtudja a név eredetét, de ő a kérésükre válaszolni ő sem tudott: 

"Ezen már én is sokszor gondolkodtam, de egyszerűen soha nem jöttem rá. Nem tudom, ki az, aki ezt meg tudja fejteni, de szerintem csak édesanyám tudna rá választ adni, de ő sajnos már nem él. Hogy teljesen őszinte legyek, engem is foglalkoztat ez a kérdés már egy ideje" - nyilatkozta a lapnak. 

Ezek után megkeresték Szabó István családfakutató történészt is, aki szerint egy időben nem volt ritka a négy, sőt akár több keresztnév adása sem, és a Mária sem olyan ritkán került a fiúgyerekek keresztnevei közé, mint gondolnánk, lásd Habsburg Ottót, akinek teljes neve: Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius von Habsburg-Lothringen.

"A nemesi családok gyakorta adtak gyermekeiknek olyan neveket, amiket korábban szentek viseltek. Ez egyszerre volt egy tiszteletadás a védőszentek előtt, továbbá egy szakrális kérés, amelyben szerették volna, ha a választott szent végigkíséri életútján az adott illetőt"- mondta el a Borsnak a kutató.