Érte rajong a fél világ: Evan Peters kannibálként is elrabolta a nézők szívét

horror Evan Peters magazin Amerikai Horror Story Jeffrey Dahmer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi hetekben két férfi tartja lázban a világot: a megdöbbentő kegyetlenséggel gyilkoló sorozatgyilkos, Jeffrey Dahmer, és aki megformálta őt a Netflix róla készült sorozatában: Evan Peters.

A Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori kétségkívül hatalmasat robbant. A sorozat komolyan megosztotta a nézőket, és elég szélsőséges vélemények születtek arról, hogy etikus volt-e egyáltalán elkészíteni, de van valami, amiben talán mindenki kivétel nélkül egyetért: Evan Peters zseniálisat és hatalmasat játszott.

A színész már sok éve szerepel filmekben és sorozatokban, és valahogy mindig ott volt az emberek tudatának a hátsó szegletében. Persze nem feltétlenül név szerint, hanem inkább "az a srác abból a horrorsorozatból/az X-Menből", most viszont a Dahmer-sorozattal egészen új távlatok nyílhatnak meg előtte.

Evan Peters az a srác abból a horrorsorozatból, az X-Menből Forrás: Photo12 via AFP/Archives du 7e Art/20th Century Fox Film/Marvel/20Th Century Fox Film/Marvel

De mégis ki ez a férfi, aki ennyire bele tudott mászni egy sorozatgyilkos fejébe, és ennyire döbbenetes és megrázó alakítást tudott nyújtani?

Rémisztő szerepei mögött egy kevésbé rémisztő alak bújik meg, aki egy interjúban elmondta, hogy a színészi pályára nem mások voltak, akik inspirálták, mint az Olsen-ikrek, akikbe fiatalként halálosan bele volt zúgva, így eldöntötte, hogy színésznek megy, hogy találkozhasson velük. Azért ez kedves, nem?

Első nagyobb szerepe a 2004-es Lelki gubancok című filmben volt 17 évesen, amiért azonnal meg is kapta a legjobb áttörő alakításért járó díjat a Phoenix Filmfesztiválon. Később szerepelt a One Tree Hill-ben, a HA/VER című filmben, és epizódszerepei voltak olyan sorozatokban, mint a Monk - A flúgos nyomozó, a Doktor House, a Tuti Gimi, a Szellemekkel suttogó, a Gyilkos elmék, A mentalista és A hivatal.

A sikert az Amerikai Horror Story hozta el neki, ami 2011 óta fut. Az antológia jellegű sorozatban több gyilkost alakított, pszichopatát, szektavezetőt, vérszívót, így a Dahmer-sorozat előtt már bőven volt lehetősége kipróbálni magát a műfajban.

A sikert az Amerikai Horror Story hozta el neki Forrás: IMDb

2014 óta szerepel az X-Men filmekben, ahol Peter Maximoff, vagyis Higanyszál bőrébe bújt, és felbukkan a WandaVízió című sorozatban is.

Peters magánéletéről keveset tudni, még saját Instagram-oldala sincs, jobb szereti távol tartani magát a közösségi médiától. Egyetlen maradandóbb botránya volt, mégpedig miután 2012-ben összejött az Adult World című film forgatásán Emma Robertsszel.

2013 júliusában egy montreali hotelben tartózkodtak, amikor valaki meghallotta a heves veszekedést a szobájukból, és kihívta a rendőrséget. A vita verekedésig fajult, azonban amikor a rendőrök megérkeztek, csak Robertst tartóztatták le, Peterst nem, mivel Roberts testén nem voltak sérülések nyomai. Később egy közös nyilatkozatban sajnálatos incidensként és félreértésként hivatkoztak a történtekre, sőt, még abban az évben eljegyezték egymást. Végül 2015-ben szakítottak.

Két szakítás között Forrás: Frazer Harrison / Getty Images North America / AFP

Visszakanyarodva a horrorsorozatokhoz, a Sikolykirályként is emlegetett színész hiába szereti a műfajt, pár éve volt egy komolyabb kiégése. A súlyos szerepek megformálása annyira megviselte a mentális egészségét, hogy az Amerikai Horror Story 8. és 10. évadában már csak kisebb szerepet vállalt, a 9. évadban pedig egyáltalán nincs benne. Ebben az időben arról beszélt, hogy nagyon komoly időszakon van túl, és elképesztően nehéz volt számára megformálni a karaktereit. Főleg a 7. évadban játszott szektavezető volt az, ami megviselte, és ezután szüksége volt körülbelül két év regenerálódásra. Rengeteg dühöt és érzelmet hívtak elő belőle a karakterei, őt pedig egyre jobban megviselték ezek a szerepek, és akaratlanul is beépültek az életébe.

A Szörnyeteg cimű film élete legkeményebb alakítása

Forrás: IMDb

Mégis itt vagyunk 2022-ben, amikor Peters túl van eddigi élete valószínűleg legkeményebb alakításán. Hogy hűen tudja megformálni Dahmert, mélyre kellett ásnia magát a témában. Megnézte a Stone Phillips interjút, életrajzokat olvasott és hangfelvételeket hallgatott. Azt is bevallotta, hogy félt Jeffrey Dahmer eljátszásától. Nagyon elkötelezett volt, és azt akarta, hogy tökéletesen hiteles legyen, így viszont "nagyon sötét helyekre kellett elmennie", és hosszú ideig ott is kellett maradnia. Elmondása szerint az ép elméjét a sorozat stábja segített megőrizni.

Mindenesetre az biztos, hogy Evan Petersnek nem ez volt az utolsó nagy alakítása, és amíg tűkön ülve várjuk az újabb filmeket és sorozatokat, érdemes belemélyedni a korábbi alakításaiba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.