85 éves lett Jane Fonda, aki három férj után értette meg a férfiakhoz fűződő viszonyát

színésznő Jane Fonda ünneplés magazin születésnap férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy királyné után kapta a nevét, nem mondták el neki az anyja halálának okát, a bulimiát és a rákot is legyőzte, és egyedül tett sikeressé egy sportágat. Ezekről, és sok más érdekességről olvashatsz a cikkünkben a 85. születésnapját ünneplő hollywoodi sztár, Jane Fonda kapcsán.

Igazi színészdinasztia tagja.

Köztudott, hogy Jane Fonda neves színészdinasztia tagja: az édesapja, Henry Fonda (Volt egyszer egy vadnyugat, Tizenkét dühös ember) igazi hollywoodi legenda, a fivére, Peter Fonda többek között a Szelíd motorosok sztárja, de az unokahúga, Bridget Fonda is szép karriert mondhat magáénak.

Igazi színészdinasztia tagja: Jane Fonda ,Peter Fonda és Henry Fonda Forrás: NORTHFOTO/359207Globe / MediaPunch/359207Globe / Mediapunch

Királyné után kapta a nevét.

A teljes, hivatalos neve Jane Seymour Fonda, mégpedig VIII. Henrik angol király harmadik felesége, Jane Seymour után, akinek anyai ágon távoli leszármazottja is.

Nem mondták el neki az anyja halálának okát.

Az édesanyja, Frances Ford Seymour öngyilkosságot követett el, nem sokkal azután, hogy az édesapja bejelentette neki a válási szándékát. Jane Fonda ekkoriban tinédzserként egy bentlakásos iskolában tanult, és azt mondták neki, hogy szívroham végzett az édesanyjával. Elzártak előle minden újságot, a személyzetet és az iskola diákságát is titoktartásra kérték. Jane Fonda csak hónapokkal később értesült az igazságról egy kinn felejtett mozimagazin révén.

Több mint két évtizedig küzdött a bulimiával.

13 és 37 éves kora között folyamatosan étkezési zavarokkal küzdött, főleg bulimiával. A színészi karrier előtt modellkedett is, ezekben az években saját bevallása szerint gyakorlatilag csak cigarettán, kávén, eperjoghurton és speeden élt.

Női akcióhősként megelőzte a korát.

A hatvanas évek végén Jane Fonda igazi szexszimbólumnak számított, méghozzá leginkább a Barbarella című film révén, amiben a korát megelőzve játszott idegen galaxisokban kalandozó női akció-szuperhőst, meglehetősen lenge öltözékekben. A film francia rendezője, Roger Vadim pedig az első férje lett.

Barbarella, Jane Fonda Forrás: Örökmozgó

Három férj után értette meg a férfiakhoz fűződő viszonyát.

Mozgalmas szerelmi élete mindig is a hollywoodi bulvársajtó érdeklődésének középpontjában állt. Számos híres szerelmi partner mellett háromszor ment férjhez: Roger Vadim rendezőhöz, Tom Hayden politikushoz és Ted Turner médiamágnáshoz. Egy időskori interjújában elárulta: csak 62 évesen jött rá arra, hogy korábban mindig a férfiak elismerését kereste az életében, mert erre volt szüksége az önigazoláshoz – ezt pedig az édesanyja korai halálával és a családi nőkép hiányával kötötte össze.

Jane Fonda és Ted Turner Forrás: WireImage/Ben Rose

Oscar-rekordokat tart az édesapjával.

Kétszer is elnyerte a legrangosabb filmes díjat, 1972-ben a Klute, 1979-ben a Hazatérés című filmekért, és még öt további jelöléssel is büszkélkedhet. Peter Fondával ők ketten alkotják az egyetlen apa-lánya színészpárost, akiket egyazon gálán (1982) jelöltek Oscar-díjra, és ahol a lány hamarabb nyert színészi Oscart (1972), mint az édesapa (1982).

Hazatérés című filmért kapott másodszor Oscar-díjat Forrás: Entertainment Pictures/(©) Copyright 1978 by AMPAS/Ampas

Egyedül tett sikeressé egy sportágat.

A nyolcvanas években gyakorlatilag egymaga tette ismertté és világszerte elterjedtté az aerobikot, amivel mellesleg szupergazdaggá is vált: a tornagyakorlatokat tartalmazó videokazettáit rengeteg országban milliószám vásárolták meg.

Támogatja a lányok tanulását.

2001-ben minden idők legnagyobb, 12 és fél millió dolláros adományát nyújtotta a Harvard egyetem gender tanszékének azzal a céllal, hogy tanulmányozzák a lányok és fiúk tanulási folyamatainak különbözőségeit és okait.

Jó hírrel ünnepli a 85. születésnapját.

Jane Fonda pár héttel ezelőtt tudta meg, hogy hatásos volt a kezelés Forrás: NORTHFOTO/The Mega Agency/Mega

Jane Fonda pár héttel ezelőtt tudta meg, hogy hatásos volt a kezelés,melyet rosszindulatú nyirokrendszeri daganata miatt kapott. A színésznő csodálatos előszületésnapi ajándékként örült a pozitív eredményeknek, melyeknek köszönhetően nem kell folytatnia a megterhelő kemoterápiát. A színésznő korábban már legyőzött egy mellrákot is, és nagyon úgy tűnik, hogy ismét győzedelmeskedett a gyilkos kór felett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.